The 41st International Magic Convention The Mermaid Conference and Events Centre, London 16 ”“ 18 november 2012

The MacMillan family med hjälp av, i första hand, Noel Britten, hade ännu en gång lyckas arrangera en minnesvärd kongress med många världsklassartister.

Som förra året föregicks kongressen med separat London Festival of Magic, på i närheten belägen Bridewell Theatre, 12 ”“ 16. 11. Med separata teman varje dag, som Directions, Card magic, Mentalism, Perception & Deception and Comedy magic.  En lång rad kända experter inom sitt område deltog och bidrog.

Den egentliga The International Magic Convention började på fredag kväll med The Dunninger show, som var kongressens höjdpunkt för många, även för mig.

Joseph Dunninger var på 40-talet en mentalist, som hela USA kände, för han hade regelbundet mentalismshower i radio och kunde förbrylla lyssnarna gång på gång.  När televisionen kom, fortsatte han med  mentalismshower i detta medium.

Nu hade man återskapat en radiostudio på 40-talet i New York på Mermaidteaterns scen, och en Dunninger radioshow med Joe Atmore som en övertygande Dunninger. Matthew Field och Marvin Berglas samt kända kvinnliga skådespelare Frankie och Sophie Aldred hade  roller i showen. Det hela var långt utöver det vanliga vad man ser på kongresser.

Joe Atmore (USA) in in the Friday night The Dunninger show

Jag blev kallad efter showen backstage för att ta bilder av Joe Atmore med de andra i showen och fick då tillfälle att berätta för Joe Atmore, att jag hade faktiskt träffat Joseph Dunninger i New York i slutet av 60-talet hos Al Flosso. En fin, reslig  äldre herre i mörk paletå och hatt gjorde entré och gjorde ett stort intryck på mig. Joe Atmore sade, att det är nog inte många i Europa, som har träffat Dunninger, inte han heller.

Sedan fortsatte kvällen med en mycket märklig mentalismshow av barfota Ian D. Montfort (Tom Binns) (UK).  Det var komisk mentalism med straight face, som bl.a. innehöll kontakt med de döda.

Ian D. Montfort (UK) ( en märklig låtsas mentalism show med kontakt med de döda etc)

Lördag 17 november

Som tidigare började dagen med Close-up-tävlingen om The Kevin Reay Trophy och dessutom 1000 pund cash. Tolv tävlanden från nio länder bedömdes av en internationell jury, som var samma som förra året med Gay Ljungberg (Sverige), Tonny van Rhee (Belgium), Andy Nyman (UK), Joan Caesar (Kanada), Obie O´Brien (USA), Gerrit Brengman (Belgium), Jackie McClements (Skotland) och Domenico Dante (Italien).

Jag har haft tillfälle att se denna tävling nästan varje år sedan 1992 och kan inte säga, att årets upplaga var en av de bästa. Ingen dålig akt men nästan alla hade ungefär samma nivå. Johan Ståhl, som vann tävlingen för två år sedan, skulle ha vunnit nu också.

Man kunde gissa att segraren skulle vara Pierric från Schweiz. Hans akt var crazy komik i rasande tempo, med många originella komiska idéer. Han vann The Kevin Reay Trofén.

Andra priset (pokal och 500 pund cash) gick till Ha-Seol Park (Korea). Tredje priset till Shota Irieda (Japan).  Awards of merit gick till Fay Presto (UK), Jo Jo (China) och Rune Carlson (Norge).

 Fay Presto (UK) i tävlingen

 Jo Jo (China) i tävlingen, men som fick äran göra sin akt även i Galashowen

Kongressens första lecture var av Stephen Bargatze (USA). Han har uppträtt och haft seminarier på många kongresser  i USA under de senaste åren. Nu visade han hur man kan flytta barnassistenter på scenen från ena sidan av sig själv till andra sidan utan att barnen tycker att det är onödigt.

Stephen Bargatze (USA)

Eric Mead seminarium.  Han är enligt min mening en av de allra bästa close-up artisterna i USA. Han är närmast känd för sin bok ” Tangled Web ” (2006), en liten bok, men otroligt skarp text. Yppersta kvalité av tänkande av magic på varje sida och som kommer från hans seriösa arbete efter det perfekta, som i sin tur bygger på hans  erfarenhet, som professionell close-up artist. Hans hemort och arbetsmiljö är Snowmass Village i Colorado.  Nu visade han bl.a. sin verson av ”3-Fly”, som enligt min mening är så nära real magic, som något kan vara.  När han visade metoden, så förstod man, att det har inte tillkommit over night.

Eric Mead (USA)

Simon Drake (UK) seminarium.  Han är känd i England för TV- showen Secret Cabaret. En artist i medelåldern men han har aldrig tidigare velat vara på någon magikongress. Nu höll han detta seminarium, som hade en sekvens från hans tv-show. Därefter mycket om arbetet bakom det som har varit i tv-shower. Han visade också flera mekaniska saker, t.ex. lås, som öppnar sig av sig självt, vilka han har skapat och använt i sina program.

Michael Vincent Parlour show.  Denna ägde rum i Upper River Room, som ligger lite vid sidan om och inte är så lätt att hitta i The Mermaid Conference Centre. Michaels arbete är alltid vackert att se. Hans teknik är högsta klass i världen, och hans stora erfarenhet har lärt honom, vad som är underhållande för åskådarna.

Michael Vincent (UK)

Gala show.  Som tidigare, var showen både på  lördag- och söndag- kväll. MC var den oefterhärmlige Noel Britten. Han är så omtyckt och älskad av publiken, att förväntningarna är höga varje år på honom i galashowen, men han sviker inte, inte i år heller.

Noel Britten (UK)

Simon Drake  (UK).  Iklädd frack och hög hatt gjorde han entré på en mycket svagt belyst scen och men gick snart över till stroboskopljus med ett Dancing cane-nummer, som han gjorde mycket bra.

Arthur Benjamin  (UK) är en mathemagician, vars förmåga att multiplicera t.o.m. femsifriga tal verkade helt otroligt. Han bad att få siffror från olika åskådare, t.ex. 7,9,4 9, 3. Sedan räknade han mycket snabbt 79493 x 79493. Två åskådare kunde hela tiden räkna desamma talen med miniräknare. Han räknade alltid rätt. En showman så det var dessutom underhållande. Sedan gjorde han ”magic square” med 16 rutor till vilken total som helst under 100.

Arthur Benjamin (UK) mathemagician

Ouka (Japan), en ung pojke, som här gjorde en diablo-akt med ungefär samma skicklighet som andra gör det.

Neil Austin (UK) ”a physical comic”, som uppträder nästan enbart på kryssningsfartyg, men Noel Britten hade lyckats få även honom till MacMillan´s convention, som har ett alldeles speciellt anseende bland toppklassartisterna i världen. Han är väl i medelålder, lång och smal, och ser inte alls ut, som en varietéartist. Crazykomik och gags i rasande tempo. Sedan en mans ”stol levitation”, som jag inte kunde förstå, hur det var möjligt. Mycket applåder.

Neal Austin (UK)

Jeff McBride (USA) Alla har sett honom, och flera gånger, han var även i Lund för 10-12 år sedan, men jag tyckte, att han aldrig har varit så bra, som han var nu. Han gjorde även nya saker samt sitt paradnummer Miser´s Dream med ett barn. Hans personlighet och artisteri är en upplevelse att se. Stora applåder ”“ Best in the show, skulle jag säga.

Jeff McBride  (USA)

Jo Jo (China).  En ung, trevlig pojke, som var med i tävlingen och fick ett av de tre ”Award of merit” priserna, inte ens något av de tre riktiga priserna, men hans akt var så trevligt att se, att han fick göra den i denna Gala show. Temat i hans akt var ”Tea time”.

Stephen Bargatze (USA). En komisk akt, som inte är av den crazy typen, men fick åskådarna att skratta under hans straitjacket escape, som inte gick så bra. Även roligheter med sponge-bollar och en håv med två pojkar från publiken.

Stephen Bargatze (USA)

Lukas (Japan) En ung pojke, med billiardbollar- och kort- manipulationer.  Poetiskt och småvackert, men han kunde ha stått närmare publiken än långt borta i scenens bakre del.

Ouka (Japan) En mycket originell akt, som sista akt i denna fina Gala- show. Han gjorde på ett mycket konstnärligt sätt häpnadsväckande figurer i ultraviolett ljus av ringar i olika storlekar. Jag har aldrig sett något likande, inte ens något som påminner om detta.  Mycket vackert att se. Han är ung och liten till växten men redan nu en stor artist.

Ouka (Japan)

Söndag  18 november.

Joe Atmore (USA) seminarium. Han har varit konsult i en TV- programserie ”The Next Uri Geller” som har inspelats och visats i tio länder, även i Sverige. Tanken är att hitta en mentalist, som är utöver det vanliga. Han berättade om ganska fantastiska upplevelser i dessa inspelningar, inte minst i Ryssland. Det är väldigt stora skillnader hur man gör TV-program i olika länder.

Prisutdelning för Close-up tävlingen om The Kevin Reay trophy.

Pierric (Switzerland), the winner of the competition gets The Kevin Reay trophy from Rick Merrill (USA)

Close-Up Magic Gala.  MC  John Archer (UK)  med en line-up bestående enbart av internationella stora namn.

Woody Aragon (Spain)  gjorde inte sin vanliga card-magic utan använde två assistenter från publiken på scenen och gjorde en annan typ av cardtricks tillsammas med sin spanska humor, som gick hem.

Stephen Bargatze (USA)  En kortare komisk akt, som är långt från crazy humor. Man ser att han är en artist med lång erfarenhet av underhållning.

Jeff McBride (USA)  Han överraskade igen med en helt ny akt med ett roligt musikinslag i början. Sedan vände han ryggen mot publiken för ett ögonblick och då bytte han skepnad till en ” Mississippi boat gambler ” och presenterade i diktform en rolig historia. Därefter hans signatur med vattenskålarna i metall, som han lämnade till publiken för ganskning i slutet.

Jeff McBride (USA)

Jeff McBride hade seminarium, var med i Galashowen och nu i denna Close-Up Gala. Han är verkligen en stor artist inom magin. Mitt intryck var att varje minut han var på scen, i alla dessa tre sammanhang, var njutbar. Inte bara magin, utan hans personlighet, hans sätt att tala och hans röst. Min absoluta favorit.

Rick Merrill (USA)  Han gjorde samma program som tidigare, bl.a. vid  FISM i Stockholm och senare även i Lund. Han är så skicklig med Sharpie-pennor, att man njuter varje gång när pennorna och mynten byter plats, försvinner och kommer fram helt överraskande på olika sätt, utan någon ansträngning från hans sida.

Eric Mead (USA)  En av de riktigt stora close-up-artisterna, men trots det, inte så känd som många andra, vilka inte har hans kunnande och kapacitet. Bl.a. Matrix med mynt, Oil and Water med kort och Ramsey´s  Cylinder and Coins (som bl. John Carney och Tom Stone också har studerat och gör mästerligt).  Allt ser ut som ren magi i Eric Meads händer.

Rick Merrill (USA) seminarium. Samma som i Lund för några år sedan, men utökat med ”Multiple selected and found cards” med sex åskådare. Han berättade att hans intresse för att skapa sin världsmästarakt började med att han läste om Rune Klans arbete. Rick Merrill berättade också, att han har ett vanligt yrke och inte är en professionell artist.

Juan Tamariz (Spain) seminarium. Han gjorde några korttricks och sedan berättade om hur han hade tänkt när han skapade dessa. Sedan gick han djupt i teorin, som han kan, och är en av de ledande i världen.

Juan Tamariz (Spain)

”The David Berglas´ International Magic Award”.  Detta mycket uppskattade pris och vem som kommer att få det i år, väcker varje år så mycket intresse, att trots som sista inslag på kongressen (utom för dem, som har Galashowen på söndagkvällen) var teatern nästan full även i år. Pristagaren är hemlig in i det sista, och i år var han redan på scenen utan att man visste om det. Det var Jeff McBride, som bakom en mask, var en av 8-manna- orkestern, som kom in spelande på scenen. Sedan den sedvanliga prisceremonin och en frågestund. Jeff McBride berättade mera än gärna om sitt liv och svarade på många frågor från publiken.

Jeff McBride and David Berglas          

Även i år var denna kongress ett lyckat och betydande arrangemang, som 600 deltagare fick uppleva. Nästa år är datumet 15-17 november. Skriv upp det redan nu i almanackan. Jag hoppas att ännu fler skandinaver dyker upp då. Det kommer jag att göra.

Text och foto Arto Airaksinen

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “The 41st International Magic Convention The Mermaid Conference and Events Centre, London 16 ”“ 18 november 2012”

  1. Ett stort tack till Arto för text och bilder. Jag hade så roligt på den här kongressen. Det bjöds på många fina artister som är sällsynta att se på kongresser i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.