The Story of Conny Ray ”“ Minnen från ett magiskt liv

Thorbjörn Holmqvist ”“ Conny Ray har satt sig ned och gått igenom sitt material från sin gedigna proffskarriär som barntrollare. Det blev en trevlig bok på drygt 200 sidor med massor av foton, tidningsurklipp och små personliga berättelser och kommentarer. Avsikten med boken var inte att den skulle marknadsföras publikt utan att, i första hand, ge lite historia om Conny Ray till barnbarnen. Det, tycker jag, ger ett extra värde åt boken. Här beskriver Thorbjörn inte bara det glättiga artistlivet utan även sorger och besvikelser i privatlivet som bl.a. påverkat Thorbjörns inställning till trollandet.

Jag har köpt ett exemplar direkt från Thorbjörn och jag streckläste den från pärm till pärm. Thorbjörn ger en bra inblick i proffslivet som artist. Han berättar om att uppträda i de intressanta sammanhangen med mängder av TV-program, trolleri hemma hos f.d. Volvochefen Gunnar Engellau i hans flotta direktörsbostad och seminarier på internationella trollerikongresser. Men det finns även bilder som visar när man som artist får hålla till godo med ett lastbilsflak som scen, när det inte finns något utrymme bakom scenen för att ”ladda” och det finns en del berättelser från situationer när Thorbjörn med all rätt blivit förbannad på arrangörer och bokförlag.

Man kan dra ut några lärdomar ur det som Thorbjörn berättar om. Som en röd tråd genom hela boken går hur han varje år bygger upp ett nytt program. Varje år målas den stora trollerilådan om, nya scenkläder sys upp och ofta byts buktaleridockan ut mot en ny figur. Hans proffsiga reklammaterial förnyas hela tiden och trots att Thorbjörn är en duktig tecknare så anlitar han själv riktiga proffs när det verkligen gäller.

Inte undra på att mängder av arrangörer har kommit tillbaka år efter år för att engagera Conny Ray.

Holger Wästlund

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.