Trolleri- och cirkusresa i Sverige 2012

Den 18 juli tog vi husbilen och stack iväg för att se vad vi kunde hitta i trolleri- och cirkusväg  m.m. i Sverige. Första stoppet gjordes i Fårhult mellan Västervik och Vimmerby. Här har Janne Näsström och hans fru Carina inrett en teater i villans källare (läs mera här: www.nasstrom.se) och ger entimmes trolleriföreställningar under juli och halva augusti. Ljus och ljud är i professionell klass.

Inför fullsatt salong inleddes programmet genom att Carina trollade fram Janne ur The Shadow Box. Klot ur attachéväska, Sönderriven tidning blir hel, Chop Cup-rutin, Kovari´s Passing Water (med genial idé!), Mobilfångare, griffeltavletricket Rope, Reprutin, Duk till riktigt ägg, The Hindoo Sand Trick, Clowns huvud bort och åter, Svärdboxen med Carina, en flickas sko trollas bort och återkommer efter flera äventyr, Svävande bordet, Parasollillusionen, Carinas huvud trollas bort, Snöstorm, Janne får sig själv att sväva.

Som synes ett gediget program och vad som är trevligt är att Janne har helt egna versioner av de allra flesta tricken. Dessutom har han med i programmet trick som man verkligen inte ser varje dag, t.ex. The Hindoo Sand Trick som mig veterligt bara Janne och Gaston gör. Jag rekommenderar varmt ett besök för alla trolleriintresserade ”“ men passa på ”“ bara få föreställningar återstår!

 

 

Foto Gertrud Nilsson

 Södra Vi ligger inte långt från Fårhult och här hälsade vi på Gertruds svägerska Gunnel och brorsdotter Eva. Här åt vi t.ex. jättegott och trevligt på Åbro Bryggeris Brygghuset Restaurang (rekommenderas!), men det magiska här kan vara att jag åtskilliga gånger trollat vid Evas barnverksamhet i kyrkan ”“ och att jag vid detta besök överraskande presenterades en elegant slips med magiskt motiv, inköpt i Florens.

Liseberg har ju en del som lockade och först besåg vi en av de dagliga tre föreställningarna av ”Liseberg Magic” med Kaninerna och trollkarlarna Siegmund & Freud. Vad jag förstår så har dessa två trollkarlar ingen tidigare erfarenhet av trolleri utan är mer teater- och dansartister, som gått i lära hos Sven Östberg (rätta mig om jag har fel). Jag var inte precis förtjust i deras manér men illusionerna presenterades på ett bra sätt.

En fusksvävning av Freud, framtrollning av en kanin och sen två killar ur Lejonburen, Svävning av kanin på stol, en kanins kropp trollas bort i kabinett, Substitution Trunk. 25 minuters program.

 

 I pausen före Häckners varieté besåg vi utställningen ”Evert Taubes värld” med guidad visning, som är riktigt sevärd och faktiskt en magisk spektakulär upplevelse i åtta rum.

När vi skulle ta plats framför Stora scenen knackade någon oss på ryggen. Där stor Eva Vejr med väninna! Alltå gick väntetiden fram till klockan 18.00 fort, för Eva har alltid mycket att berätta om sina många resor och alla artistnummer hon sett.

Carl-Einar Häckner gör entre på scenen som en raket. Käpp ur hatt, scarfs genom halsen, duvproduktion, duvor bort i låda, duva fram i ballong, kortsolfjädrar och kortfångst var inldningssekvensen, varpå följde duk till riktigt ägg. Varietéartisterna presenterades och utför Svärdboxen med Carl-Einar. Varietéorkestern presenteras, lite sång, filosoferande och spel på fyra gitarrer. Tigris ”“ en manlig hula hoop-artist (ovanligt!). Carl-Einar sjunger till gitarr, som exploderar. Övergår till munspel som hamnar på tvären i munnen ”“ vilket var nytt för många i publiken. Svenske Richardo visar sin fina balansakt med vinglas på ballong, golfboll och golfklubbor, stråke placeras i munnen på vilken glas på glas balanseras och fiol spelas mot stråken! Mycket bra! Carl-Einar gör ”världens bästa korttrick” där fem åskådare hjälper till, varav tre på ”avbytarbänken”. Tre av avbytarbänken valda kort vandrar från en åskådare till den andra. Carl-Einars presentation av detta trick var alldeles speciellt och roande! Svenska Manda gör en uppvisning i flygande ring. Car-Einar avslutar med äggpåsen (lite konstigt sluttrick) och därefter final efter 60 minuters föreställning.

När jag läser ovanstående så verkar det tunt. men detta var en av de bästa föreställningar vi sett Carl-Einar Häckner göra på Liseberg.

 

Carl-Einar gav sig tid i autografskrivandet att posera med Eva Vejr och mig

Foto Gertrud Nilsson

Nästa stopp blev Falkenberg där Ulla och Conny Ray sedan ett par år hyr sommarvilla under juli. Som vanligt bjöds det på god mat, trevliga utfärder, spel och ”“ förstås ”“ intressant trolleriprat och trolleriprat”¦

 Halmstad Äventyrsland (förr Miniland) har två gratis cirkusföreställningar, som vi måste se. Vid en runda på området imponeras man av alla attraktioner ”“ inte minst de med vatten inblandat, alla verklighetstrogna djurskulpturer, stora restauranger och de fina minityrerna av kända kyrkor, byggnader m.m. som fortfarande är i mycket gott skick.

Cirkus Titan består av ett ungt gäng nycirkusartister från Göteborg och Norrköping (www.circustitan.com). Toby är conferencier och trollar lite samt ligger på krossat glas och slukar eld, Anton är duktig på att jonglera med ett långt svärd, Elin imponerar med sina svängande eldskålar och Jakkin är en skicklig bollrullare och jonglör. Tillsammans blev det en 20 minuters föreställning  som ges klockan 15.00 varje dag. Dessutom medverkar de i en piratshow.

 

Diana Rhodin, hennes partner med dotter samt hästar ger två föreställningar per dag ”“ 13.00 och 16.00 ”“ i Dianas tält (som också Titan uppträder i) och mellan dessa bjuder de på ponnyridning. Program: Diana framför tre hästar i manegen. Partnern ger en uppvisning i rysk ring. Diana trollar fram partnerns dotter ur en illusion. Ringillusionen. Svärdillusionen. Itusågade damen. ”Kyckling” dansar till positivmusik. 20 minuters föreställning.

  

 På kvällen den 24 juli var vi bjudna till Solveig och Åke Hallberg i Halmstad. Det blev en trevlig kväll fylld med god mat och dryck m.m. ute i trädgården, där vi kunde sitta i skjortärmarna till sent en av årets få riktiga sommarkvällar. Som extra ”krydda” hade även Birgitta och Gay Ljungbergs inbjudits så i de rikliga trollerisamtalen förkom också glimtar från FISM.

Christer, Åke, Gay

Foto Gertrud Nilsson

Vi hann dessa julidagar givetvis även med en massa andra saker, mestadels besök vid härliga platser med fina vyer, havsutsikter, bad i små insjöar, besök i städer osv. men det har ju inget med trolleri att göra”¦ Däremot ville vi avsluta ”trolleriresan” med Malins & Zinks show på Skillinge Teater, men den dagen som passade oss var tyvärr (för oss) utsåld och vi vågade inte chansa på att Lennart Nilsson (Malins pappa och teaterns allt i allo) kunde fixa in oss ändå – det kunde blivit en lång bilresa till Skillinge i onödan. Så det fick istället bli Cirkus Olympia i Torsås den 28 juli. Tyvärr hade båda våra kamerors minneskort blivit fulla (och givetvis hade vi glömt reserverna hemma”¦) så det blev inga foton från föreställningen, men jag tar mig friheten att använda Linda Himsels jättefina foton som illustrationer istället.

Kamelerna kunde inte ha det bättre än här i Torsås!

Foto Magi-Arkivet

Det stora fina tältet var denna sköna sommarkväll tyvärr lite glest besatt, men stämningen var det inget fel på när den 8 man stora cirkusorkestern spelade upp. Eonys Concalves utförde akrobatik i masten på en flotte. Cirkusdirektör Niklas Bengtsson hälsade välkommen varpå Spiderman visade akrobatik i band högt ovan manegen. Clownernas första framträdande var utbjudande av vätska ur en burk till publiken”“ i vilken det visade sig finnas en hund. De återkom med lika dåliga skämt men toppen nåddes när de ”dödade” varandra med kniv respektive pistol! Otroligt omdömeslöst inför en familjepublik. Allesandro & Cristina började sitt andranummer svagt men det tog upp sig när de spelade på sina tutor dolda under kläderna. Henrika Bengtsson hade riktig pli på sina charmiga hundar i massor. Jessica Bengtsson framförde fyra sibiriska kameler sittande till häst ”“ snyggt! Duo Concalves med partner var jonglörer av mycket hög klass. Tennisrackets, bollar som kastas högt ”“ även av publiken – fångas i fickor, bumeranger. Ett av programmets toppnummer!

Pausen kunde användas till ponnyridning i manegen eller kamelridning utanför tältet. Allesandro Gillert & Christina Moia var hejare på lina! Allesandro t.ex. jonglerade, utförde rola rola på boll, cyklade enhjuling, Christina stod på hans axlar, balanserade på stege ”“ allt detta på slak lina! Ännu ett toppnummer! Natascha Jarz visade lekfull dressyr med alpackor, oxar, get, ankor, gäss. Alpackor är ju underbara ”“ ser otroligt nyfikna ut! Mihail Dimitrov presenterade luftakrobatik i kub. Niklas Bengtsson visade frihetsdressyr med frieserhästar och shetlandsponnies och han förvaltar pappa Herberts dressörskunskaper väl! Duo Galaxys dödsföraktande akrobatik i dödshjulet imponerade verkligen och blev en värdig avslutning ”“ före finalen med alla artister ”“ på en skön cirkusupplevelse.

 

 

Artistfoton från Cirkus Olympia: Linda Himsel

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Trolleri- och cirkusresa i Sverige 2012”

  1. Vilken mysig sommarresa! Jag skulle gärna följa i era fotspår. Synd bara att ni inte fick se Malin & Zink.

    Många hälsningar,
    Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.