Trollerifestivalen Sim-Sala-Bim på Stadra Sommarscen 14-15 augusti 2012

I år var det ett lite annorlunda upplägg. Dels låg föreställningarna på en tisdag-onsdag istället för på en helg som tidigare. Dessutom var tisdagen en nattföreställning med enbart Malin Nilsson och Marcus Zink medan onsdagen var på eftermiddagen och även bjöd på vår gamle bekant Robert Jägerhorn från Finland och Thorsten Andreasson från Sverige. Den finske dansaren och jonglören Mika Ollikainen var också med på onsdagen.  Jag kunde tyvärr inte gå på onsdagen så jag såg enbart Malin och Marcus men det räckte ganska långt det med.

Efter att ha ankommit till ett Stadra upplyst av facklor och marschaller så bänkade vi oss i salongen och föreställningen tog sin början med att Marcus kom inåkande på sin hemsnickrade trehjuliga moped och innan han kliver av tar han fram en motorsåg och sågar av sig benen! Ett gag som jag även såg Rafael från Belgien utföra på FISM i Stockholm 2006. Zinks version kändes mer rustik och roligare. Kan ju vara på grund av hans lite ryckigt komiska karaktär.

Malin gör entré genom en dörr-ram med glittergardin och rök. Det blev så väl emottaget att hon gjorde det en gång till! Hon presenterar deras fotograf och ljud/ljustekniker Dragan, innan hon gör en kort presentation av den gamle legendaren Harry Kellar.

Nu kommer Zink in och gör sin kabaréakt: Bordet han bär in med en duk vars främre snibb når ned till golvet tappar de främre benen. Han ställer ned bordet i alla fall och duken visar sig fungera som ett tredje ben. Ett ballonggag, electric deck, vatten i påse (med blöja i), knutar på duk ramlar av och duken har hål i sig, producerar gummiduva samt kanin ur hatt. Lite gags med rocky racoon och en spirit cloth innan både Rocky och kaninen läggs in i en stor mojäng som visar sig vara en köttkvarn. Ut kommer inplastad köttfärs och en mantel av Rockys och kaninens skinn.

Malin äntrar scenen och berättar om trollkarlen Malini (Maz Katz Breit) och utför sin version av hans card stab. Zink trollar fram spritpenna för åskådarna som väljer kort (tre stycken) att signera korten med. Naturligtvis blir han betuttad i en av å-skådarna och kramar henne närhelst han kommer åt allt medan han sniffar på spritpennan då och då.

Malin hittar två av korten med vanlig ögonbindel men då hon tycker sig märka att publiken tror att hon kan se igenom den så gör hon en egen av två stora tesilar fyllda med två lökhalvor! Naturligtvis hittar hon det tredje också!

Marcus visar diverse partytricks och sedan är det återigen dags för en av hans hemmasvetsade illlusioner; hans version av Steinmeyers Interlude där han ställer sig i en trång låda med att rör som till synes genomtränger honom på mitten och i vilket tre metallklot rullar fram och dunsar ned i en hink.

Nu utför Malin the gumballmachine där hon trollar bort en åskådares ring och den återfinns i en tuggumimaskin som stått på scenkanten hela tiden. En mycket bra presentation med personlig touch av Malin .

Nu gjorde hon gypsy thread där ena änden av snöret satt fast i en heliumballong som drog upp snöret mot scentaket i slutet av tricket.

Marcus kommer in med sin enorma flygmaskin/helikoptermojäng och lyckas efter diverse fyrverkerier att sväva upp i luften. Bara han alltså. Maskinen stod kvar på golvet!

Malin trollar fram två glas och en flaska vatten. Det är bubbelvatten förklarar hon och blåser bubblor med vattnet. Ur bubblorna producerar hon tre glaskulor som hon jonglerar lite med. Till slut sticker hon hål på den sista glaskulan som visar sig vara en vattenballong (snygg switch).

Tre personer i publiken får varsitt sk cue card med replik de skall säga vid valda tillfällen under nästa trick; världens farligaste korttrick. En äldre dam får ropa ur ”œZinc, jag vill se din håriga bringa!” varpå Marcus efter en stunds tvekan visar sitt synnerligen hårlösa bröst innan två starka killar sänker ned honom med huvudet först i ett litet akvarium där han ska hitta ett valt kort. Efter att ha misslyckats ett par gånger visar sig kortet vara hopvikt i hans mun.

Nu kommer min favorit av Marcus illuisioner; dödsstolen. Hans händer blir bundna och en stor råttfälla sänker sig sakta ned mot honom. Han lyckas inte bli fri och fällan slår igen om hans hals varpå hans huvud faller ned i hans knä! En mycket stark och oväntat effekt (om man inte som jag , sett den förut).

Om ni sett dessa två på Stadra förut så inser ni att igenkänningsfaktorn är hög. Dock har framförallt Malin skapat nya presentationer till flera av hennes rutiner och Marcus… ja han är ju Marcus och hans galenskaper blir man aldrig trött på.

Men hör och häpna! När de diskuterar hur de skall avsluta föreställnngen föreslår Marcus en ”œblack” dvs mörklägg lokalen. Han säger ivrigt att han har en ny uppfinning för ändamålet. Han rullar ut en ställning med två hinkar som hänger upp och ned i varsitt snöre och ställer den så att hinkarna hänger över två stolar. Jaha tänker man, var det inte mer.

Jo det var det. Han drar fram mojäng efter mojäng, ställning med kulor, spiralbana för kulorna, tallrikar på rad i ett ställ, hängande stövlar… till slut är hela scenen fullständigt belamrad med bråte och han släpper ett klot i ena änden av mackapären. Det rullar i spiralbana slår till andra saker som fortsätter att aktivera nya saker  och till slut så åker hinkarna ned över deras huvuden där de sitter på stolarna. Jag har sett den här typen av apparater i serier och i pysselböcker men aldrig i verkligheten!

Återigen en genomtrevlig kväll i sällskap av två mycket duktiga och underhållande artister!

Vid pennan: Leo Kim, Örebro Magiska Cirkel

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.