Veckans bild nr 25 ur Magi-Arkivet

Till vänster: En tärningsbefrielseeffekt tillverkad av Chevalier Nic, Danmark. Den finns inte i någon av hans kataloger, så troligen gjordes den i få exemplar, vilket jag kan förstå, då konstruktionen är svår att få till. Kuben får undersökas, ett band sticks genom hålen, en duk över och konstnären visar fram den befriade kuben medan åskådarna fortfarande håller repet sträckt mellan sig och kan åter undersöka kuben.

Denna kub bygger på Abbott´s Levante Block Penettration cirka 1940.

Till höger: “Kartotekaeske” dvs vad man brukar kalla Drawer Box, också tillverkad av Chevalier Nic, Danmark. Kostade 20:- dkr på 1940-talet

Båda har den typiska Nic-dekoren med bl.a. vulkaner, som man inte kan ta fel på.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Veckans bild nr 25 ur Magi-Arkivet”

 1. Zarro-Zarro skriver:

  Kulturelle CHRISTER –
  så underbart att se Chevalier Nic/ Hansen’s flotta och personligt dekorerade KARTOTEKASK. Jag köpte den cirka 1946, 12 år gammal, alltså jag, inte kartotekasken …. Den bästa produktions-låda som uppfunnits, övertygande tom – och så kom en duva ….

  Senare tilverkade POUL ZIKA OLSEN, Amagerbrogade 155, KBH, två stycken, varav jag har en och Madeleine i Dxb en.
  Denna produktions-låda har följt mig hela livet och varit med både vid succéer och fiaskon, ups and downs – such is life.

  Intressant också att se fotos av bl a Hector – en oslagbar charmör – och så gick det bra att göra de effekter som alla vi andra också gjorde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.