Veckans bild nr 28 ur Magi-Arkivet

Ett urval Lotavaser – vasen som “aldrig” blir tom på vatten. Enligt en uppgift så uppfanns denna vas av indiska trollkarlar, då tillverkad av lergods, och användes av dem redan 1875.

Jag tror att de två vänstra i bortre raden kommer från Harries, som haft många olika former på sina Lotavaser. De två högra vet jag inget om. Den till höger i främre raden är en “Six Shot Lota” (1939) från Petrie & Lewis i USA, som jag fått som gåva av en gästade amerikansk trollkarl. Lotan till höger med kartong är en enkel plastlota som säljs i skämtaffärer.

Som alltid är jag tacksam för upplysningar från bättre vetande fackmän! 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Veckans bild nr 28 ur Magi-Arkivet”

  1. Zarro-Zarro skriver: Tack før de fina bilderna av the Lota vase.

    Gamle gode vænnen Topp hade en version i plastic, liksom de flesta av de rekvisitor han producerade, var den – dessværre – dekorerad med kinesiska tecken, om de var autentiska vet jag icke.

    JAN MADD hade sedan læææænge en vas i flott nickel, hade aldrig anvænt den då han icke fann någon ordentlig presentation – jag meddelade honom en presentation by Jesper Grønkjær, DK, bl. a. Ronald Mac Donald på den danska horisonten, og Jan Madd tog detta till sig och hade succé, då han ær en strålande artist. Jesper Grønkjær ær medddelad – han blev glad att hans presentation lever vidare på Paris’ horisont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.