Veckans bild nr 3 ur Magi-Arkivet

Detta är en apparat som jag haft i många år utan att veta vad den heter eller varifrån den kommer. Inte förrän allvetaren Bosse Jonsson tittade in sommaren 2011 och berättade att detta trick finns i en Harry Stanley-katalog. Jag har letat genom alla Stanleykataloger jag har men inte hittat något. Bosse hittade annonsen i en av sina kataloger – kanske var det en liten upplaga så den marknadsfördes bara i någon katalog?  “Clear thru – A space age Penetration” är namnet och den såldes alltså genom Harry Stanley´s Unique Magic i London någon gång på 1950-talet. Mitt exemplar har ägts av Bertilo.

Det är en plexiskiva i en ram på vilken sitter en pendel med ett hål i. Man kan sticka t.ex. en trollstav genom hålet och plexiskivan, vrida pendel och visa att det  blev inget hål i plexiskivan. Upprepas på en annan plats på plexiskivan – samma effekt. Imponerar t.o.m. på trollkarlar. Om ni såg TV-programmet Antikrundan från Nyköping, så såg ni mig göra effekten, när man besökte Magi-Arkivet.

I häftet “Las Vegas magic plus the worlds most ingenious magical apparatus” som Derek Lever gav ut till Blackpool-kongressen 2010 har han med annonsen av  Clear Thru. I en kommentar skriver han: “The basic principle on which this operates is, I believe the orgination of Richard Himber”. Tack till Bosse även för denna upplysning!

3 reaktioner till “Veckans bild nr 3 ur Magi-Arkivet”

  1. Jag hade en gång en liknande effekt kallad Tomtestugan. Den var tillverkad av Elias Nordin i Örebro. Den är såld och jag undrar vem den lycklige ägaren kan vara?
    Charlie Stone

  2. Jag trodde att jag hade ett ex av Elias Nordins Tomtestuga, men det visade sig vara ett ex av originalen som Elias kopierade. Originalet heter Peter Warlock Glass Penetration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.