Veckans bild nr 4 ur Magi-Arkivet

Detta är två spelkort, som manipulatorn Cardini använde vid sitt gästspel på China-Varietén i Stockholm maj-juni 1938. Nyköpingsmanipulatorn Mr Miller  (1908-1996) var givetvis och såg honom och lyckades få tag på dessa, som senare skänktes till Sveriges Magi-Arkiv

Cardini (1896-1973), vars karriär räckte nästan 50 år, var den mest kopierade trollkarlen i världen, men hans skicklighet och talang kunde ingen komma upp till, och detta gjorde honom till en av dåtidens absolut största manipulatörer.

Cardini använde till kortfångsten en sorts kortlekar med fantasifull baksida, vilka han köpte hos Woolworth´s. (Se kortet till vänster på bilden.)  Under ett engagemang i New York såg Cardini en ny sorts kortlekar. De såldes av Walgreen Drug Company, Chicago, och kallades Peau Doux-kort. Namnet härleddes från namnet på Mrs Walgreen´s hund. En bild på hunden finns också på spader ess och joker. Cardini såg genast kortens möjlighet för colour-changing fans och gjorde en överenskommelse med Walgreen Company. För 3.000 dollar fick han alla Peau Deoux-lekar och ensamrätten att använda dem. (Se kortet till höger på bilden.)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.