Veckans bild nr 6 ur Magi-Arkivet

Jag samlar ALLT som rör trolleri, och trolleriföreningars rockmärken, medaljer, kongressmärken och märken över huvud taget, som har med trolleri att göra, är ett intressant område. Jag har – om jag får säga det själv – en ganska imponerande samling dylika. De svenska trolleriföreningarnas rockmärken har jag nästan komplett men en del föreningars saknar jag tyvärr… (SICs, BMVs, JMFs, TIGs, VMKs, TFVs, FUSKs – om de nu har medlemsmärken?)

Här visar jag ett par medaljer.

Den första medaljen “Sthlms Mästerskap Amatörtrolleri 2. pris ” tilldelades Carlo Tornedo i en tävling som Continentshow anordnade på Medborgarhuset i Stockholm den 14 november 1948. 11 trollkarlar ställde upp – Frank Cody, Mr Liba, Bergo, Max Hardy, Mr O`Kay, Miss Trixi, Mr Smart, Mr Svedino, Al Ben Yeh, Carlo Tornedo, Nilano. Publiken röstade. Vann gjorde Bergo (som senare bytte artistnamn till Eddie Clark för att inte förväxlas med Bergöö) och trea blev Mr Svedino.

Den andra medaljen El Circulo Espanol de Artes Magias Merito tilldelades Tornedo vid en trollerikongress i Paris 1954. Förutom medaljen, som Tornedo själv kallade “Houdinis guldmedalj”, och att han blev  kallad “trollkarlarnas trollkarl”, så fick han 150.000 franc (vilket låter mycket men var då lite mer än 2.000:-).

Dessa två medaljer lyckades jag byta till mig av Samiro/Sune Ahlm (1912-1993) – storsamlare av spelkort och utgivare av världens enda trolleritidning MIRO på esperanto (vilken finns komplett i Magi-Arkivet).

Den tredje medaljen – en mycket vacker sådan – “Cercle Francais de I´Illusion Jules d`Hotel” är bara utdelad i fem exemplar och bör idag vara ganska sällsynt. 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.