Veckans bild nr 27 ur Magi-Arkivet

Trick där ett föremål – kub, boll, granatattrapp etc – befrias från ett band som är draget genom ett genomborrat hål i föremålet är vanligt. Här ovan ses några sådana rekvisitor.

Längst bak till höger se den mest kända varianten – Harries Kub-, ram- och band-mysteriet. Till vänster om denna Swings Malocko-Granaten. Denna tror jag Swings köpte från Chevalier Nic – se annonsteckningen nedan – eller kanske kopierade? Den fanns med i Swings första katalog 1946 för 18:-  Den svarta bollen är också Swings. De andra två är av okända fabrikat.

Jag är givetvis alltid intresserad att höra från läsare som har något att tillfoga om dessa bilder!

Ur Nics katalog

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

3 reaktioner till “Veckans bild nr 27 ur Magi-Arkivet”

 1. Riktigt intressant som vanligt Christer. Lär mig ständigt nytt genom dina intressanta bilder.

 2. ZARRO-ZARRO skriver: Det gladde mig att se Harries befriade kub och faktiskt också Swings granat, likaledes befriad, men på ett enklare sätt. Harries kub blev ett av mina succé-nummer, jag var 17 år …

  Jag menar att dessa effekter nog är svårligen utförbara idag, alltså med succé.
  Orsak: Trolleri-effekter svävar inte allena ute i rymden – de är fast förankrade i det SAMMANHANG, den VERKLIGHET vi lever i – just nu. En del effekter passar inte längre in -men de kommer kanske tillbaka ???

  Dessa befriade kuber måste, för att få succé, få publikums odelade uppmärksamhet. Denna odelade uppmärksamhet är icke närvarande idag — the zapping generation har frambragt en publik, yngre som äldre, vilka är OUPPMÄRKSAMMA i størsta allmänhet – om man nu inte noggrannt har føljt förloppet med at kuben har fängslats – då reagerar man inte på slut-effekten – vad var det nu han gjorde ?????

  Jag har talrika gånger varit ute för att minsta longør, minsta størande moment utifrån, – gör att publikum blir førvirrat, ouppmärksamt och allmänt distraherat. Vi har idag, infør vuxen/nattklubbs-publiken – en samling människor som är påverkade av narco i olika former, plus att de alltså generellt är ouppmärksamma.
  Det torde vara omöjligt idag att få engagemang, och succé, med en ren manipulations akt.
  I så fall – var ???? Publikum ids inte se ett otal bollar, eller vad det nu är, som kommer och går – det förblir en upprepning.

  Vid en Blackpool-kongress för några år sedan, såg jag en engelsk manipulator, och jag lade på minnet vad salig POUL ARLAND sade: dygtig og elegant, men man føler sig forflytted halvtreds år tilbage … Allt kan ju diskuteras – Crazy Horse hade för några år sedan en äldre, rysk trolleriartist – han var den ende ,som jag sett , som fick hela salen att skratta med sina kortmanipulationer – men han var komiker- och det uppskattade publikum. Jag har inte hans namn men väl hans foto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.