Veckans bild nr 35 ur Magi-Arkivet

 The Neyhart Houlette uppfanns av Arthur P. Neyhart som egentligen inte var trollkarl utan ingenjör. Men han kom 1930 på ett sätt att få ett nämnt ”“ inte draget ”“ kort att stiga upp ur en lek. Kortleken placerades i en handgjord bakelithållare, åskådaren nämnde ett kort och detta steg upp ur hållaren.  På sidan 416 i Greater Magic finns fullständig beskrivning på effekten. Redan på 1930-talet var priset på detta trick högt – 75 dollar. Idag är det betydligt högre då man tror att det bara finns ett fåtal exemplar bevarade och nästan inget som fungerar ”“ vilket det i Magi-Arkivet gör! (Nyligen såldes ett exemplar för 1500 dollar)

Historien om hur detta exemplar hamnade i Magi-Arkivet kan vara värt att berätta. Azombro/SvenEriksson (1910-1992) i Uppsala hade köpt ett exemplar av Neyhart Houlette. Efter hans död så hölls auktioner på hans trolleriapparater både i Uppsala av Uppsala Magiska Bröder och i Stockholm vid ett månadsmöte med Svensk Magisk Cirkel. Jag var med vid det senare och kunde ropa in hållaren till ett måttligt pris då ingen visste vad det var. Jag förstod att det var en kortstigare men först när någon mer bevandrad i Greater Magic visade mig beskrivningen, förstod jag att den mycket speciella kortleken saknades. Jag tog då kontakt med Uppsala Magiska Bröder ”“ och det visade sig så småningom att Per Eklund var den lycklige köparen av leken. Men han hade ju inte den lika speciella hållaren”¦ Vi träffades i Lund 1993, där vi diskuterade vem som skulle sälja vad till vem. Per var snäll och lät mig köpa hans lek och hans opreparerade hållare – därmed var The Neyhart Houlette komplett!

This is truly one of the mechanical miracles of our time. (Ur Albo´s More classic magic with apparatus)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Veckans bild nr 35 ur Magi-Arkivet”

  1. Beskrivningarna av föremålen är alltid intressanta, men jag älskar också historierna om hur de har hittat vägen till Magi-Arkivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.