Veckans bild nr 33 ur Magi-arkivet

Sveriges Magi-Arkiv fick för några år sedan ett mycket värdefullt bidrag ”“ originalmanuset till Truxas självbiografi. Före Truxas död överlämnade denne personligen manuset till en dansk god vän ”“ Jon Vedel – med en önskan att denne skulle försöka få materialet utgivet. Det lyckades inte. Jon Vedel menar att i Sveriges Magi-Arkiv vill manuskriptet ”være i de beste hænder”, och givetvis kommer det att tas om hand på bästa sätt.

Manuskriptet är en komplettering och fortsättning på texten som finns i häftet ”20 års tankelæsning, 30 år som professionell artist, 50 års fødselsdag”, som Truxa utgav 1969 som ”en hilsen fra jubilaren”. Manuskriptet på 170-talet sidor är skrivet på maskin och kompletterat med kopior av de foton Truxa önskade ha med.

I detta häfte räknas upp 47 TV-program och 37 radioprogram som Truxa medverkat i. I manuset har TV programmen blivit 57 (det sista 1991) och radioprogrammen 96 (det sista 1992). Detta måste vara ett oslagbart rekord för en skandinavisk trollkarl!

Manuset slutar optimistiskt ”“ trots att Truxa då fått de fem tårna på vänster fot bortopererade ”“ ”Kære publikum ”“ vi ses”¦” Erik Truxa avled 1996 och Gulli Truxa 1997.

 

En annan Truxasouvenir i Magi-Arkivet är två av de ögonbindlar som Gulli använde vid tankeläsningen. De är krerade av Preben Birch för att passa till Gullis olika klänningar. Jag fick dem av Truxa som gåva 1994.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Veckans bild nr 33 ur Magi-arkivet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.