Veckans bild nr 5 ur Magi-Arkivet

 

 

 

 

 

 

 

Denna trollstav har ägts av Max Hofzinser (1885-1955). Han fick den av vänner och artistkollegor på sin 60-årsdag den 1 oktober 1945. I ändarna sitter kungliga kronor och runt staven går ett silverband med givarnas namn ingraverade. Staven ligger i ett elegant etui fodrat med rött sammetstyg.

Anledningen till att jag har denna i Magi-Arkivet har sin historia. Efter Hofzinsers död ärvde en kvinnlig släkting ett målat porträtt av Hofzinser samt de två inramade bevisen på att han var kunglig hovillusionist till Gustaf V (1942) och Gustaf VI Adolf (1951).

  

Jag blev bekant med denna släkting och hon lovade mig dessa saker efter hennes död. När detta skett ringde Max´ son Lennart och säger att det på baksidan av föremålen stod att jag skulle ha dem. Jag tackade givetvis men frågade om det kanske fanns något mer minne kvar efter Max. “Jo, det finns en gammal trollstav – vill du ha den annars så slänger vi den.” Den gamla trollstaven var just ovanstående stav, som nu är en av dyrgriparna i samlingarna.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

6 reaktioner till “Veckans bild nr 5 ur Magi-Arkivet”

  1. Vilken lysande idé, Christer! Tack skall Du ha. Trollstaven måste vara värd många tusen kronor. Själv har jag beslutat att sälja min samling p g a hög ålder. Om Du vet någon som skulle vara intresserad.

    Se fram mot nästa bild!

    Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.