Besök i Magi-Arkivet

Den 9 augusti fick vi besök av Pia Jensen och hennes sambo Kent. Pia är dotter till trollkarlen Max Torello (1917-1986), och då paret nu gjort om hemma i villan, så ansåg Pia att pappas resterande trolleri skulle skänkas till Magi-Arkivet. Det mesta av Max Torellos rekvisita gick på en auktion i SMC:s regi på 1980-talet, men en del skänktes redan då till Magi-Arkivet.

DSC_9989

Nu hade Pia med sig en stor tavla (135×115 cm) föreställande Max Torello svävande en naken dam. Pianot på bilden representerar Max´s skicklighet i att hantera ett sådant instrument. Tavlan är målad 1969 av konstnären Willem De Geer (1927-1984), som studerat vid Otte Skölds målarskola och vid Konstakademien. Han var trolleriintresserad och gick med i SMC 1976.

Vidare fick arkivet en stor rulle affischer, inramade diplom från SMC-tävlingarna 1949 (2:a pris), MCD-tävlingarna 1950 (2:a premie), MCD-kongressen 1949 och MCvD-kongressen 1956 (och det var mycket eleganta diplom på den tiden!), en urklippsbok och mycket lösa tidningsurklipp, foton, reklam och en låda med close up-trick, där jag fann en del godbitar”¦ Sveriges Magi-Arkiv tackar!

DSC_9988

Här tittar vi i min MaxTorello-pärm  där jag pekar på vad jag skrev efter att ha sett en Max Torello-föreställning 1955 (med noga angivna utförda trick): ”Ett förnämligt program med elegans och humor utan något som helst fel. Bravo!”

P1030735

Pia och Kent visar i Magi-Arkivet Max Torellos favorittrick ”“ massproduktion av dukar ur Japanschatullet följt av produktion av ringande väckarklockor.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Besök i Magi-Arkivet”

 1. Mycket intressant läsning och fina bilder.
  Hoppas innerligt att det finns någon som har filmer på dessa skickliga illusionister från förr och de kunde visas på youtube eller liknande.
  Själv hade jag tillsammans med min familj nöjet att se Max Torello i Folkets Park i början av 70-talet.
  Det var klassiska nummer på programmet.
  Framförandet var elegant, humoristiskt och perfekt i minsta detalj.
  En verkligt trevlig familjekväll att minnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.