European Magic History Conference

Onsdagen den 28 augusti till den 31 augusti hölls den femte konferensen med titeln European Magic history Conferense. Denna konferens, som fokuserar på forskning om trollerikonsten, går av stapeln vartannat år. Detta år arrangerades den av den tyske professionelle trollerikonstnären, trollerihistorikern och samlaren Wittus Witt. Lokalen var spegelsalen i Museum for Arts and Crafts intill Hamburg Hauptbahnhof.

Intresset för och forskningen kring trollerikonstens historia hade detta år samlat en skara på drygt 90 entusiaster från hela världen. Trollerikonstnärer i allmänhet i Sverige kanske känner igen namn som John Gaughn, Bill Kalusch, Magic Christian, Flip, Thomas Fraps och Denis Behr, medan andra förstår vikten av att Jacques Voignier, Volker Huber, Marco Pusterla, Pietro Micheli och Eddie Dawes också var där. Sverige representerades, förutom av mig själv, genom Jan Jansson och Christina Nyman. Låt mig så få ge några snabba personliga reflektioner.

Svenskar på konferensen

Jan Jansson, Wittus Witt, Per Eklund, Christina Nyman

Besöket på Hansa-teatern blev en speciell upplevelse, där utställningen i foajen med kända trollerikonstnärer som uppträtt där, gav platsen ännu mer historisk klang för vår konstart. Bara lokalerna, utan publik eller artister, var en tidsresa i sig.

Hansa teater scen

Hansa Theater

Vi var några som fick en exklusiv inblick i affärsjuristen och samlaren Peter Rawerts privata bibliotek, ett radhus i centrala Hamburg som byggs om enkom för att kunna härbärgera hans enorma samling av magisk litteratur. Att fritt går runt och får bläddra och läsa i förstaupplagor av Discouverie of Witchcraft, Hocus Pokus Junior, A Candle in the Dark eller Physical Amusements and Diverting Experiments kändes något overkligt och detta är en plats där i alla fall jag skulle kunna tillbringa en vecka, bara någon levererade mat. Peter Rawert höll också en föreläsning med titeln The Spirits that I Called – Some Reflections on the History of Ghost-Rising Entertainment.

Per och Peter Rawert

Per och Peter Rawert i den senares bibliotek

Bland föredragen märks speciellt Eddie Dawes fördjupande analys kring bokförläggaren Thomas Moore, som bl a publicerade Breslaws Last Legacy. Här kan den vetgirige få mer information via den nyutkomna boken Breslaws Last legacy – Thomas Moore Editions av James Smith. Vidare var Steffen Tauts redogörelse för fyndet av ett trick-svärd från 200-talet förbluffande. Detta var ett svärd som var konstruerat så att det skulle se ut som om ett svärd genomborrat en människa och användes i den romerska kulten. Vidare visade Jacques Voignier delar av sin samling av pamfletter (småskrifter) med trolleritema. Där föll jag i alla fall för de härliga illustrationer som gjorts av Georde Méliès. Voignier står också värd för nästa konferens, som hålls om två år i Paris, på samma scen där en gång Pinetti framträdde.

Detta var endast ett axplock av denna intressanta konferens. Där fanns också shower, tre stycken, bl a en med Fertigen Fingers, galamiddag, studiebesök till Wittus Witts studio och en utställning av posters designade av Friedländer. En intressant avslutande reflektion kan göras. Det är oerhört viktigt att det finns öppna nätverk av samlare som tillåter andra, t ex forskare, att få en inblick i samlingarna. En tendens som märks nu är att mycket material köps upp till USA där materialet å ena sidan hamnar hos vissa samlare som ogärna låter forkare få tillträde, å andra sidan kräver ganska höga avgifter för materialets tillgänglighet. Därför är det extra trevligt att SMC nu fått en så gedigen samling av nutidatrollerilitteratur.

Per Eklund

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “European Magic History Conference”

  1. Fint referat, Per!

    Kongressen/konferensen var mycket trevlig. Det faktum att många tunga namn finns med bland deltagarna är givetvis roligt, men man måste inte vara samlare eller särskilt trollerihistoriekunnig för att delta. Konferenserna är lärorika för alla som är trolleriintresserade. Kanske blir vi fler svenskar i Paris den 3 – 6 september 2015?!

  2. Bra kommentar Christina! Givetvis är detta en kongress som passar alla med trolleri som intresse. Den har samma bredd som en “vanlig” kongress men är bara skruvad åt ett annat håll. Här får man lika mycket inspiration till sin egen akt men på ett annat sätt liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.