Fem snabba frågor

Fem snabba frågor till Denis Behr

JK4Y7vHwgsRFIVebFsD0UJqqb5k5MHhDEAtmnBnH9ys

Denis Behr är matematikern och trollkonstnären från München som inte bara har läst 90 % av sina tvåtusen trolleriböcker utan också har tagit på sig den gigantiska uppgiften att bygga upp en databas över innehållet i trolleriböcker. Han är en välkänd fingerfärdighetsexpert med kort som specialitet och anlitas som FISM-domare i close up. Denis kommer till Sverige och Magic Weekend i oktober.  Det blir lätt att känna igen honom – han är närmare två meter lång.

Fråga: Denis, du känner till en hel del om trolleri, och väldigt många i trollerivärlden känner också till dig. Hur har du blivit så välkänd?

Svar: Jag gissar att det är en effekt av Internets genomslagskraft. För många år sedan, omkring 2001, lade jag ut några videoklipp med trick och fingerfärdiga grepp, och sedan rullade det bara på.  Före YouTube fanns det inte en uppsjö av videoklipp med trolleri på nätet.

F: Du har sagt att det inte är sant att lekmän inte tycker om korttrick – de tycker bara inte om dåliga korttrick. Vad kännetecknar bra korttrick?

S : En vilseledande metod, ett rakt och enkelt förlopp och en klar och tydlig effekt. Därtill kommer förstås en presentation som engagerar åskådaren, men det är vanligtvis det sista steget när de övriga delarna har fallit på plats.

F: Vilken roll spelar trolleriföreningar i dag?

S: Ingenting kan ersätta ett möte mellan människor ansikte mot ansikte för att diskutera och demonstrera trolleri. Du blir inte en bra trollkonstnär endast med hjälp av online forum och YouTube. Trolleriföreningar erbjuder en värdefull plattform för vidareutveckling, tillsammans med seminarier, föreställningar och feedback från dina trollerikollegor. Trolleriföreningar är toppen.

F: Har du tips och råd om hur man kan träna trolleri på ett effektivt sätt?

S: Jag är själv inte särskilt disciplinerad när det gäller träning. Vissa dagar tränar jag knappt fem minuter, och andra dagar – mera sällan – i flera timmar. Om jag måste ha någonting färdigt till ett visst datum, jobbar jag naturligtvis på och ser till att jag är redo, men annars gör jag som jag behagar. Hemma har jag kortlekar i alla rum och överallt, så att jag när som helst lätt kan plocka upp en kortlek och sätta igång.

Ett tips är att aldrig känna sig nöjd. Man ska alltid sträva efter att vara extremt kritisk mot sig själv, särskilt när det gäller att åstadkomma ett snyggt och rent framförande. Den största fallgropen är att känna sig nöjd för tidigt. Förutom detta allmänna råd är det förstås upprepning som gäller, och en spegel och en videokamera är alltid bra hjälpmedel.

F: Vad är din åsikt om trolleri i Sverige? Hur skulle du kortfattat beskriva the magic scene i Sverige?

S: Jag har inte så mycket förstahandserfarenhet av trolleri Sverige, då jag endast har besökt landet i samband med FISM i Stockholm 2006. Däremot har jag hört mycket gott, t.ex. att det görs många bra föreställningar för allmänheten och att det finns en mycket aktiv magic scene med många talangfulla ungdomar.

Behr.Magica

Denis Behr har en stor, ständigt växande boksamling. Två av böckerna har han skrivit själv; Handcrafted Card Magic, volume I och II

Dessa snabba frågor och svar är ett litet smakprov på en intervju med 52 (!) frågor som SMC:s medlemmar kommer att kunna ta del av i ett senare nummer av Trollkarlen.

Text: Christina Nyman, Illustration: G. Hollingworth, Foto: R. Back

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.