Fem snabba frågor

Fem snabba frågor till Christopher Hart

Christopher Hart från USA var en av artisterna på Magic Weekend i år. Han är uppskattad och framgångsrik som trollkarl – the Magic Castle har t.ex. två gånger tilldelat honom utmärkelsen som Stage Magician of the Year – men han är också mycket känd för att hans högra hand har haft flera filmroller.

Christopher Hart

Fråga: Christopher du har den mest berömda högra handen i hela Hollywood sedan du gestaltade Saken, the Thing, i filmerna om Familjen Addams. Vad var den största utmaningen i denna roll? På vilket sätt hade du nytta av din träning som trollkonstnär?

Svar: När vi filmade scenerna med Saken fick jag många gånger lov att befinna mig under scengolvet eller under ett bord. Jag måste då förstås hålla armen och handen ovanför huvudet och var tvungen att titta på en TV-monitor för att kunna se vad som spelades in. Avdelningen för specialeffekter hjälpte till med att gömma min kropp och arm så att bara handen syntes. Denna procedur kunde ibland ta upp till 30 minuter, allt blod hade då lämnat min hand och det började sticka i handen. Jag tittade på TV-skärmen samtidigt som jag höll i ett litet manusblad så att jag kunde följa skådespelarnas repliker och veta när det var min tur att agera. Det kändes som om jag spelade ett videospel via TV-skärmen med en avdomnad hand.

Jag skulle aldrig ha klarat av att gestalta Saken om jag inte hade haft träning som trollkonstnär! Jag hade utvecklat starka handmuskler och andra färdigheter som gjorde att jag kunde göra de erforderliga handrörelserna hela dagen lång. Det var också mycket viktigt att göra allt på exakt rätt sätt. Ibland när inspelningarna släpade efter blev det nödvändigt att jag klarade av min del vid första eller andra försöket. Mina färdigheter som trollkonstnär och vana vid att träna trolleri timmar i sträck kom väl till pass.

F: Du har uppträtt i Sverige vid flera tillfällen. Har du något speciellt magiskt minne från Sverige att dela med dig av?

S: Jag har många fina minnen från Sverige. Sverige var faktiskt det första land jag reste ensam till för att uppträda. Jag minns att jag var oerhört nervös eftersom jag inte talar svenska. Vid ankomsten blev jag tilltalad på svenska, och jag svarade “I am sorry, I do not understand”. De svarade “OK” och övergick till att prata engelska med mig. Jag insåg att engelska verkade vara som ett andra språk för svenskarna. Det var ett magiskt ögonblick! Jag har också haft nöjet att arbeta tillsammans med många av era stora svenska trollkonstnärer, och därtill hör förstås också Topper Martyn.

F: Du har rest som artist över hela världen. Enligt dig, var finns den bästa publiken?

S: Magi fungerar som ett universellt språk, och jag älskar det. Dessutom använder jag musik i min akt, så jag behöver inte oroa mig över språksvårigheter när jag uppträder. Publikens reaktioner varierar mycket mellan olika länder. Ibland jublar publiken högt; detta sker mest i USA och Sydamerika. I Europa klappar man taktfast för att visa uppskattning efter avslutad akt. I Japan och övriga Asien är publiken mera tystlåten under själva framträdandet för att visa respekt, men man klappar i stället mycket högljutt i slutet av showen. Det är också intressant att magi kan beröra människor emotionellt över hela jorden.

F: Som mycket ung jobbade du för David Copperfield. Kan du dela med dig något av den erfarenheten?

S: Jag lärde mig mycket av David Copperfield, och jag hade verkligen tur som fick möjlighet att jobba för honom när jag var ung. Han är mycket driven när det gäller att skapa de bästa magiska effekterna, och han jobbar mycket hårt för att uppnå det. Han anställer/hyr in de bästa kreativa hjärnorna, och han är inte rädd för att ställa frågor till de trollkonstnärer som kommer för att se hans shower. Han lär sig allt om det trick han för närvarande arbetar med och försöker sedan att förbättra det. Han får ibland gå igenom många misslyckanden innan han uppnår det resultat han strävar efter.

F: Under Magic Weekend höll du med stor entusiasm ett seminarium om zombie-kulan. Vad är det som gör att den svävande kulan är ett så bra trick?

S: Jag använde mig av zombie-kulan i min akt under många år. Jag tycker att metoden är toppen, eftersom man kan utföra denna effekt i nästan alla sammanhang utan problem med ljussättningen. Ett föremål som svävar är en mycket magisk effekt. Om du också har vacker musik i din akt, har du en mycket speciell effekt som publiken kommer att komma ihåg.

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.