Fem snabba frågor…

Fem Snabba Frågor till Vanni Pulé

Vanni Pulé är trollkarlen från det lilla, soliga riket Malta som 2011-2012 innehade posten som internationell president för världens största trolleriförening The International Brotherhood of Magicians (IBM).

Fråga: Från en blyg liten kille på landsbygden på Malta till ledare för en organisation med över 14 000 medlemmar över hela jordklotet – hur gick det till?

Svar: Även fast jag har varit medlem av IBM sedan 1969 drömde jag aldrig om en plats i styrelsen. Jag har aldrig aktivt sökt mig till en ledarroll, men lustigt nog har ledarpositioner ofta sökt sig till mig. Jag antar att jag har en väl utvecklad kommunikationsförmåga och jag kan uttrycka mig bra i skrift. Jag försöker alltid få saker gjorda “igår”, och jag månar om att inte lämna några lösa trådar. Dessutom är jag duktig på att delegera och att lyssna på råd.

F: Ett år som internationell president är intensivt och innebär mycket arbete. Men vad var mest givande?

S: Det var en fantastisk möjlighet att möta medlemmar från olika delar av världen.

F: Samhället i stort och föreningslivet har förändrats mycket sedan du blev medlem i IBM. Internet har t.ex. gjort information om trolleri tillgängligt för alla och envar som aldrig förr. Hur ser du på trolleriföreningarnas roll i dag? Har lokala föreningar en framtid?

S: Ja, definitivt, föreningar har en framtid, även om det är svåra tider med konkurrens från en virtuell värld. Det är viktigt att föreningar är attraktiva för nya medlemmar. När jag tillträdde som IBM-president var ett av mina huvudmål att vidta åtgärder för att öka medlemsantalet, särskilt bland den yngre generationen. Vi tillsatte en särskild kommitté med unga förmågor i spetsen för att arbeta med detta.

Som jag ser det är en förenings huvudsyfte att vara en plats för utbyte. Det har ett värde att tillhöra en organisation där man solidariskt kan utbyta information, tankar och idéer. Medlemmar har ett gemensamt mål och delar en passion för ett ämne, i detta fall trolleri. Det finns så mycket samlad kunskap i en förening. Genom att t.ex. skriva inlägg och artiklar i medlemsblad/tidningar kan en enskild medlem också göra sin röst hörd. IBM är i detta fall en mycket demokratisk organisation – medlemmar uppmanas ständigt att komma med förslag till artiklar till den internationella medlemstidningen The Linking Ring. 

F: Du har varit aktiv med trolleri i över 40 år, uppträtt i alla typer av sammanhang, gjort oräkneliga TV-framträdanden, åkt på kongresser över hela världen, hållit seminarier, varit domare i tävlingar och skrivit massor med kolumner, trickbeskrivningar m.m. Har du en anekdot att dela med dig av som har svensk anknytning eller som handlar om en trollkonstnär från Sverige?

S: En av de första trollkonstnärer med anknytning till Sverige som jag träffade var Topper Martyn. Den historien är ett exempel på att det skrivna tryckta ordet ofta har mycket större genomslag än man själv tror. Jag blev så förvånad över att Topper Martyn kände till mitt namn. Han kom ihåg en trickbeskrivning jag hade bidragit med till Magigram. Jag tror att det var en variant på det gamla tricket med ringen i garnnystanet.

 F: Det skrivna ordet och kommunikation verkar vara en central punkt för dig. Vilken trolleribok skulle du ta med dig till en öde ö?

S: Jag samlar faktiskt också på trolleri DVD:er, men till en öde ö skulle jag ta med mig alla volymer av Tarbell. Jag skulle också packa ner The Books of Wonder av Tommy Wonder. Hans böcker behandlar trolleri på ett mycket djupare plan än bara trick.

Tack för att du tog dig tid att svara på dessa frågor!

IBM

Mary Anne Pulé, Vanni Pulé, Christina Nyman och Manuel Muerte på en IBM-kongress

Text: Christina Nyman, foto: Martin Saunders

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

4 reaktioner till “Fem snabba frågor…”

 1. Tack för svar på fem snabba frågor.
  Intressant och informativt.
  Det får mej att tänka —sällan eller aldrig vi besöker utländska trolleriföreningar, inte ens de nordiska. Det finns liksom inget fungerande trollerinät, inte ens “på nätet”, som tur är finns ju olika mästerskap, t.ex.Nordiska Mästerskapen, men tävlingen sker ju inte klubbvis.
  Varför inte också NM i trolleri för tremannalag-klubbvis.
  Har detta funnits tidigare, tävlingar klubb mot klubb, och då som en blandning av seniorer och junioner ?
  sign. Nyfiken i en strut.

 2. Alf, ta trollstaven i hågen och besök en magikongress bortom landets gränser!

 3. I cannot understand this version of the interview because I do not know Swedish. However, it was a pleasure talking to Christina and I’m sure she did a good job of transcribing my views into your language. May I take this opportunity to give my warmest wishes to all the magicians who read this blog. Greetings from Malta and the I.B.M. to Sweden. If you see me around at some convention, please, come and say ”˜Hello’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.