International Magic Convention, The Mermaid Conference Centre, London, Nov. 15 ”“ 17. 2013

Denna kongress, som familjen MacMillan med största möjliga hjälp av Noel Britten, ordnade nu den 42:e gången, räknas som en av de allra bästa i Europa, både när det gäller artisterna och den allmänna trivsamheten för deltagarna.

Varje år är förväntningarna stora, och varje år blir de uppfyllda, så även i år, och mera än så. En av de bästa årgångarna, tycktes det allmänt.

Fredag  15.11.

Registrering  6.30

Opening show  7.30 :  Patrick Kuffs ( Canada ).  Noel Britten ( UK ) presenterade denne artist, som har fått mera och mera uppmärksamhet på andra sidan Atlanten. Hans program är komiskt, med visuella och verbala gags hela tiden. Han lyckades också med val av assistent, och både hon och han själv trivdes på scenen. Visserligen misslyckades han i sitt sista trick med att hitta det valda kortet bland korten som var utspridda på golvet. Men när allt är skoj, så gjorde det inte så mycket.

!cid_D9736A7A-0799-4C38-96E9-34D37C0A7732

Patrick Kuffs

Three Man Show  av the Fat Brothers.

Dessa tre en aning ovanliga artister har blivit kända genom sina DVD- produktioner. Nu gjorde de var sitt program.

Först Christian Engblom ( Finland ). Han visade ett gediget kunnande med kort. Att han har gått den spanska skolan med påverkan av Juan Tamariz är uppenbart i hans presentation av card miracles.

Miguel Angel Gea  ( Spain ) gjorde också ett bra program med kort, men betoning på mynt tricks. Skicklig och symptisk artist.

Dani DaOrtiz ( Spain ) är den mest kända av dessa tunga bröder. Han är både ytterst skicklig med kort men också en stor underhållare med egen stil. Han gav ju prov på sin skicklighet även på Magic Weekend i oktober. Använde nu också fyra assistenter vid sin sida.

!cid_B2B17447-5F4C-4359-B624-A22A97BBEE44

The Fat Brothers

Lecture :  Miguel Angel Gea.

Han visade sin teknik för många myntgrepp, och berättade också om sitt tänkande för presentation för att göra det intressant för åskådarna. Mycket bra mottagande för denna lecture, trots den sena tidpunkten.

Lördag  16.11.

9.30    Registrering

9.30    Dealers öppnar

10.00 International Close-Up Magic Competition.

Elva deltagare från åtta länder. Trots att betoningen som vanligt var på korttricks, så var det ändå olika slags program, varav inget var svagt. Allmänna nivån var något högre än på senaste åren.

Ludovic Juillot  ( France ).

En teatralisk föreställning med endast spotlight på honom. Pratade med grov röst, ingen kontakt med publiken. Matrix med kort och till slut med en massa mynt. Korten till sedlar, som avslutning.

Chris Wood  ( UK ).

En äldre herre, som var en underhållare och gjorde ett bra och varierande program med kort och mynt, assisterad av två åskådare. Mynt till ett glas. (Detta hade minst tre tävlande i sitt program). Han kastade ett kort, som träffade kortleken på bordet (som assistenten höll på plats) a la Harry Lorayne, och vilket gick in i leken intill det valda kortet. Jag räknade med att han skulle vara en av pristagarna.

Patrick Lehnen  ( Germany ).

En yngre man med ett varierande program med kort och mobiltelefon, som han utnyttjade på ett trevligt sätt. Att börja med så drog han mobiltelefonen från en tom kortbox ( ? ).  I Triumph-tricket fick han korten till original ordning med Reset knappen. Pratade mycket och snabbt, men hans program gick hem och gav bra applåder.

Mario Lopez  ( Spain ).

Han gjorde ett program, som nästan inte förekommer nuförtiden. (Om vi glömmer den nyligen avlidne John Calvert). Mario gjorde ett ganska långt och varierande program med cigaretter, och inte bara produktioner av cigaretter. Han hade en stor ”No smoking”-skylt på scenen men av bara farten glömde han dess budskap!  Cigaretter genom bordet ser man aldrig, men han gjorde det. Cigaretter flög åt olika håll, uppenbarade sig i en kortbox. Han belönades med stora applåder, och föll även juryn i smaken.

!cid_D05C4784-9744-424C-AB52-33FC07DB79EE

Mario Lopez

Peter Woerde  ( Holland ).

En snyggt klädd yngre man, som uppenbarligen är känd, för han skulle vara med även i International Close-Up Gala. Hade två assistenter. Korttricks men med en rolig originell idé. Den ena assistenten läste i en instruktionsbok, vad han skulle göra, och det blev hela tiden både roligt och överraskande. Han pratade mycket, men var en rutinerad underhållare, och fick också ett pris i tävlingen.

Hornet Wo  ( Korea ).

En trevlig pojke, som hade ett lutande close-up underlag, för att åskådarna skulle se bättre. (En sådan hade även Patrick Lehnen). Han förvandlade en bok till en jumbokortlek. Han kunde göra med jumbokortleken många saker, som görs endast med vanliga kort. Jag skulle ha gett mera poäng till honom än vad juryn uppenbarligen gav. Han fick inget pris.

Isidor Olsbjörk  ( Sweden ).

Det var trevligt att det var en tävlande från Sverige även detta år. Isidor har utvecklats och gjorde ett mycket bra program med mynt till en lämplig musik.Produktioner och försvinnande av mynt med stor skicklighet.  Silent act, som fick både åskådarna och juryn dit Isidor ville, och ett pris blev det.

IMG_7199 IMG_7209

IMG_7204

Isidor Olsbjörk

Dave Forrest  ( UK ).

En välklädd yngre man, som pratade mycket, men det hände inte så mycket. Hade tre glas med fötter, som han använde i korttricks med hjälp av en assistent, som kuperade kortleken i tre delar. En bra avslutning, men det tog för lång tid innan detta mentalismtyptrick kom till en förutsägelse, som var rätt.

Marcus Gordon  ( UK ).

En yngre man som hade en hel del både skägg och hår. Två assistenter. Han visade stor skicklighet med kort, men det var inte mycket trolleri utan demonstration av olika false shuffles, false deals, seconds, thirds etc. Han avslutade med orden: I am a card cheat.

Jon Armstrong  ( USA ).

Han var den namnkunnigaste av dessa tävlanden, en etablerad artist, och det märktes i hans presentation. Två assistenter behövde även han. Började med ett stort gummiband genom nacken. Resten korttricks, mest genom att använda en miniatyrsugkopp, som lyfte synbart så många kort från leken, som han ville. En mycket stark avslutning, genom att ett antal lyft med denna miniatyrsugkopp och kortens index kom fram till ena assistentens telefonnummer.

Adrian Vega  ( Spain ).

En yngre, välklädd man från Iberiska halvön med karakteristisk presentationsstil. Assisterad av Ana, en söt flicka från Jersey, som varje år ställer upp som assistent, när en sådan behövs. Hon assisterade minst tre artister under denna kongress. Jag tror inte, att någon har något emot det! Adrian Vega gjorde hela sitt program med kort, bl.a. rising cards. När man inte kan prata bra engelska, borde man prata långsammare än vad han gjorde. Han avslutade denna tävling som hade en hel del intressant att bjuda på.

Afternoon Star Lectures

Patrick Kuffs  ( Canada ).

En mycket bra lecture med en lång sektion om metal bending. Han visade utförligt olika tekniker och misdirection i samband med dessa.  Jag tror, att denna lecture gav många praktiska idéer som säkerligen flera åskådare kan få nytta av. Han visade något som överraskade mig totalt genom sin genialitet. Han visade en tom papperskasse och lät den studsa upp och ner mellan hans händer.  Absolut tom utan något innehåll. Ändå drog han från den en solid tegelsten! Och tegelstenen var hela tiden inne i papperskassen. Den hängde i ett starkt, tunt snöre i hans tumme, när han studsade kassen upp och ner.

Charlie Frye  ( USA ).

Han är en av de mångsidigaste artisterna i internationell underhållning. Både jonglör, trollkarl, mimare, komiker ”“ och allt detta på en mycket hög nivå. Han hade mycket att ge i denna lecture, vars jonglering endast tog upp ett mindre utrymme. Många praktiska råd och bra gags. Standing ovation!

Dani DaOrtiz  ( Spain ).

Det blev en karneval av card magic som förväntat. Han öppnade med ”Valt kort vid valt nummer” ( ACAAN ). Allt vad han lär, är inte så lätt att tillämpa för en vanlig kortentusiast. Men roligt är det att se de fina saker, som han kan och kan visa.

!cid_1F9F3750-F2B7-4A28-A40B-9A3C576C05EB

Dani DaOrtiz

7.30  Bar Magic på Bridewell Theatre av Jon Armstrong, Miguel Angel Gea samt Dani DaOrtiz. Jag var inte där, men hörde, att det hade varit mycket uppskattad av alla, som var så nära, att de tydligt såg miraklen med kort och mynt.

7.30  GALA  SHOW.

Ännu en gång hade Noel Britten lyckats skaffa en ypperlig samling världsklass- artister för denna show – och till och med överträffat sig själv. Han var själv MC, såsom varje år, och ingen liknar honom. ”Best in business, ha, ha”, som han själv sade. Det är han i praktiken också. Om någon MC är älskad av publiken, så det är Noel Britten.

Mike Chao  ( Taiwan ).

En ung pojke, som har vunnit tävlingar, uppträtt i USA, Canada, Ryssland, Asien och i många länder i Europa. Nu var han här och visade sin skickliglighet med denna manipulationsakt.  Biljardbollar och mycket skickliga manipulationer med kort. Plötsligt förvandlades ett kort till konfetti, som han blåste bort. Mycket bra mottagande av publiken.

!cid_3DA0910A-E5AF-4B43-85FE-36E0AEA793CE

 Mike Chao

Christian Bischof  ( Switzerland ).

Mentalist, som minst sagt var en stor succé på FISM i Blackpool, där han överraskade både publiken och juryn med mentalmagi, som ingen hade sett tidigare. Hans program såg helt omöjligt ut även här. Jag var säkert inte den enda, som inte förstod hur allt han gjorde var möjligt. Han var en av höjdpunkterna i denna super show. Givetvis Standing Ovation!

!cid_08087846-ADD7-46E0-82B7-89C6094CAF08

 Christian Bischof

Paul Zenon  ( UK ).

Han är mycket känd i Europa genom minst ett hundra TV-shower, som har visats i olika länder, givetvis även i Sverige. Han är älskad av publiken i sitt eget land tack vare sin mångsidiga skicklighet och sin personlighet. Ingen kan neka till att han är på toppen av underhållning i Europa. Hans program var ganska långt men underhållande hela tiden. Han gjorde ett arrangemang av mikrofonsladden runt halsen för att slippa ha mikrofonen i handen.  Men av misstag klippte han av mikrofonsladden, och ljudet försvann. Han kopplade ihop ändarna, men det slog gnistor. Och skojet fortsatte.  Han fick assistans av f.d. FISM presidenten Eric Eswin (Holland) och Paul Zenon lyckade slå kniven genom Eswins kavaj, så att det blev ett hål ”“ nej, det blev inget hål alls trots att det såg så ut. Sedan Paul Zenons paradnummer: en ölsejdel i balans på en triangel i en meters snöre, som han svängde runt även bland publiken. Ingen överraskning att det blev Standing Ovation.

!cid_4CF99254-965E-4C31-B4C2-8DF1754B0C0C

 Paul Zenon med f.d. FISM-presidenten Eric Eswin

Sos & Victoria  ( Russia ).

Denna quick change act är väl den mest kända och uppskattade i världen. Klädbytena på Victoria händer så snabbt och utan besvär, att även den som har sett deras akt blir överraskad varje gång. Dessutom jonglerar Sos med eld, och det är så stora lågor, att det ser farligt ut. En mycket underhållande akt, utan att ett enda ord sägs. Allt är visuellt i hösta grad.

 !cid_AF1332ED-868E-4CF3-BE08-1B0DE54EF764

SOS & Victoria

Miguel Segura  ( Spain ).

Denna artist var ny för många. Också en silent act men mycket originell och behaglig att se. Vatten blev förvandlat till glasbollar, som mest fyra stycken i hans händer. Sedan blev dessa bollar vatten igen. Denna akt var definitivt ett intressant inslag i denna fina show.

 !cid_40E881F2-956B-42E9-916D-0B93B87058DE

Miguel Segura

Rob Zabrecky  ( USA ).

En artist som har blivit mycket uppskattad i sitt eget land, och nu hade Noel Britten lyckats få honom till denna show. Hans presentation är som ingen annans. Han är lång och smal, och han ser ut hela tiden som om han hade kommit direkt från sin farfars begravning. Han har ett inslag om detta. Han hämtar farfar, för det är hans födelsedag ”“ det är farfars aska i urnan. Men han har solida mentala tricks i sitt program. Ingen blir oberörd av hans scenpersonlighet. Stora applåder.  Gay Ljungberg har lyckats boka Rob Zabrecky för Magic Weekend. Jag hade möjlighet att träffa honom back stage, och det var nästan en lättnad att se , att han inte är någon dyster person utanför scenen utan har ett härligt leende.

 !cid_0506E994-6039-49FE-846E-ADB05C62E01A

Rob Zabrecky

Katrin Weissensee  ( Germany ).

Ytterligare ett nytt och originellt inslag i denna show. Katrin satt nära scenkanten i mörkret, och hade, som det såg ut, en stor datorskärm i horisontell position på golvet. Man såg inte artisten, men det som hände på skärmen syntes på stora vita duken. Hon gjorde fantastiska sandmålningar. Mycket märklig konst. Och det som förvånade mig mest, var hur hon gick över från en färdig bild till nästa bild. Sedan tändes ljusen. Hon stod leende på scenen och tog emot väldiga applåder.

!cid_B9EA61B6-7D3F-4F14-9109-A2EECFA7E9B4

Katrin Weissensee

Charlie Frey & Company  ( USA ).

Nu blev det fart på scenen. Jonglering i rasande tempo med klubbor, som såg ut som långhalsade flaskor med etiketter och allt, hattar och bollar och stora ringar. Vad sägs om Zombie gjort med ett riktig (?) bowling klot. Mycket komik hela tiden. Hans fru, ”Company”, assisterar honom, men mycket ovilligt. Hon är fortfarande en mycket vacker kvinna och såg ännu bättre ut back stage, när hon kunde vara sig själv, utan den buttra min, som tillhör hennes roll i showen. Charlie Frey är sedan länge känd som en av Amerikas stora  showmen. Gay Ljungberg har lyckats boka även honom till nästa Magic Weekend. Missa inte honom där! IMG_7470

Charlie Frey & Company

IMG_7539

Grand Finale med alla artister i showen

Jag hörde nästa dag, att denna show var den bästa som har getts under denna kongress´ 42 år. Jag tillhör inte till dem, som har sett alla dessa shower, men dock 20 av dessa, och kan inte minnas någon, som varit bättre än denna.

Söndag  17.11.

Christian Bischof  ( Switzerland ) lecture.  Presenterad med mycket uppskattande ord av en annan känd mentalist, Ian Rowland.

Christian förklarade två tricks (som var mera än tricks) från sitt häpnadsväckande program i Galashowen. Men det var inte det väsentliga i denna fina lecture, utan den handlade mest om teori. Han pratade om ”Success Factors” och med det menade han, hur man kan göra sin presentation mera emotionellt gripande och estetiskt tilltalande. Han klargjorde med hjälp av skrivblock tre delar av en presentation ”“ the Trick, the Setting och the Performer. Han berättade, att allt detta är mera utförligt beskrivet i hans kommande bok, som nästan är klar. Han poängterade också musiken i ett program, och visade ett system som en tysk bekant har skapat, och med vilket han själv kan kontrollera musiken med hjälp av sensorer på olika ställen på sin kropp. En mycket speciell och uppskattad lecture.

Resultatet av Close-Up Competition.

1st Prize  Mario Lopez  ( Spain )

2nd Prize  Patrick Lehnen  ( Germany )

3rd Prize  Peter Woerde  ( Holland )

Awards of Merit till ”“ utan rangordning

Isidor Olsbjörk  ( Sweden )

Jon Armstrong  ( USA )

Adrian Vega  ( Spain )

Close-Up Gala

John Archer ( UK ) var MC i denna mycket högklassiga close up show med idel internationella toppartister:  Peter Woerde ( Holland ), Terry Ward (USA), Charlie Frye ( USA ), John Carney ( USA ), Rob Zabrecky ( USA ) och The Fat Brothers.  Detta var fyrverkeri i den högre skolan i close-up magic.

Afternoon Star Lectures

Sos & Victoria ( Russia ).  De visade något, som få quick change artister har  visat tidigare. De visade inte alla sina hemligheter, men så mycket att åskådarna fick en uppfattning vad det handlar om. Bl.a. hur mycket arbete som behövs före varje uppträdande, och hur de själva skapar det som är nödvändigt för dessa snabba byten. Mycket originell och uppskattad lecture.

Christian Engblom ( Finland ).

Denna lecture handlade i princip bara ett trick, Oil and water med kort men var verkligen insider information, och Christian visade mycket långt utvecklad psykologi bakom detta, som jag skulle tro är det sista ordet i utvecklingen. När han visade den bästa varianten, såg det helt omöjligt ut. Ingen sleight of hand, ingenting. De blandade korten bara delade sig av sig självt till svarta och röda. Jag förstod ingenting. Men sedan visade Christian att det var specialtryckta kort, och mycket fiffigt tryckta sådana. Jag tror, att denna lecture gav mycket matnyttigt för den som vill visa synbart otrolig skicklighet med kort. Christian visade också sin egen uppfinning ”Cooler” en kortbox som byter en kortlek till en annan utan minsta besvär – och obemärkt. Den har sålts i mer än 1000 exemplar till korttrollare i hela världen.

!cid_163D995B-7E68-41EA-80C3-0A6DB79AAC2E

Christian Engblom

David Berglas International Magic Award.

Denna prisceremoni har hela tiden varit ett mycket viktigt inslag i denna kongress. Mottagarna av detta ”Magins Nobelpris” har varit stora namn, som David Copperfield, Uri Geller, Juan Tamariz, Derren Brown, och nu senast Jeff McBride. För de, som såg Galashowen på lördag är denna den sista program punkten, men nästan alla deltagare stannar kvar för intresset är stort för vem som får priset denna gång.

David Berglas presenterade även i år själv och överraskade publiken ännu en gång. Han berättade mycket om denna artist, som är känd för flera människor i världen än David Copperield och  berättade sedan hans namn: Lu Chen. Han är från Taiwan men  är enormt populär i hela Asien. Den stora publiken för hans TV-shower är givetvis i Kina. Hans show har setts fyra gånger av en miljard TV tittare !!!

David Berglas beklagade, att Lu Chen inte kunde komma och mottaga sitt pris, men att han skulle försöka få telefonkontakt med honom. Det fungerade inte. Men plötsligt riktades en spotlight mot en person i publiken. Han reste upp: ”Här är jag”.

Jag har fått äran av David Berglas att fotografera hela prisceremonin varje år, och nu kontaktade han mig redan när jag var hemma, att han ville träffa mig redan före ceremonin. Det var för att jag skulle vara beredd, att ta bilden när Lu Chen reser sig bland publiken.

Sedan följde prisceremonin vari Lu Chen berättade om sitt liv och det extremt hårda arbetet och framgångarna. Han svarade på frågor från publiken. Jag fick ta bilder back stage av pristagaren och med honom David Berglas, med hela hans familj och med Lu Chens flickvän.

!cid_130BB2AE-678C-4951-AE2B-8D3FC0948221

David Berglas och Lu Chen

Det var en mycket bra kongress. Nästa år blir den 14-16.11. 2014. Jag kommer att vara där, och hoppas att flera från de nordiska länderna kommer än vad det var i år.

Arto Airaksinen,  Stockholm,  28.11.2013

Text och foto ARTO AIRAKSINEN

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “International Magic Convention, The Mermaid Conference Centre, London, Nov. 15 ”“ 17. 2013”

  1. Ja – Arto – vil gerne bifalde Holgers kommentar. Tak for fin reportage fra en rigtig god weekend i London med et helt formidabelt show. Kan kun anbefale andre at deltage i denne begivenhed næste år. Vi gør i hvert tilfælde helt sikkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.