Johnny Lonn har lämnat oss

!cid_image001_jpg@01CE33BD

Idag på eftermiddagen den 7 april 2013 har Johnny Lonn lämnat oss efter den stroke han fick den 25 mars. https://magiarkivet.se/?p=16882  Han somnade fridfullt in. Våra tankar går till Irene och barnen John och Louise.

Den kända akten som Johnny Lonn blev så berömd för:

 

Lonn, Johnny (Björn Lönnqvist) 1944 -2013, Stockholm, Hässelby, artist, konstnär, föreläsare, P, MB, MAS, SMC 1964 (förtjänsttecken). Under realskoletiden kom trolleriet in i Björns liv. En dag skulle han köpa en buktalardocka hos Swings Hobby, träffade där Bengt Bergöö och kom ut med en kortlek och kameleontknivarna. Läste Sibyllans hemligheter, träffade på Harries katalog och veckopengarna försvann. Plötsligt kände Björn att världens estrader ropade på honom, och han började träna mer och mer. Han ställde upp i Riksparaden, i Folkparkernas artistforum osv. Vid Nordiska Magi-Kongressen 1966 anmälde Lönnqvist sig till sin första trolleritävling och ”överraskade med ett smart och fingerfärdigt program” som det stod i facktidskriften Trollkarlen, men det blev inget pris. Men det skulle bli bättre. 1967 kom han trea i manipulationer vid världskongressen i Baden-Baden. Snart fann emellertid Johnny Lonn att med komik kan man komma långt. Starten på den professionella banan skedde på Bernhard Theater i Zürich den 16/9 1970 – med en fiolakt. Snart hade denna akt emellertid ändrats och fram växte den så välkända komiska akten, som är en slags parodi på trolleri. Och den blev en succé, vilket väl bevisas av att han har framträtt på de allra finaste hotellen, scenerna etc. Följande bara ett smakprov: Milt Larsen´s It´s Magic, Haggerevyn, revyn Lusthuset, Hilton Hotel i Las Vegas och Tokyo, Loew´s Hotel och Sporting Club i Monte Carlo, Scala i Madrid, förtrollare till David Copperfield, Berns i Stockholm, Theater an der Wien, Crazy Horse och Olympia i Paris, filmen Parade, Liseberg, Gröna Lund – och otaliga TV-program. När han var med i det amerikanska TV-programmet Monte Carlo Show, som visats över hela världen, beräknas det ha setts av 100 miljoner människor! Sedan han träffat sin fru Irene och barnen fötts drog Johnny Lonn ner på flackandet jorden runt, och han började måla tavlor, för han var lite trött på trolleriet. Trots att han också hade en balansakt med golfklubbor”¦ Och det har blivit åtskilliga utställningar – bl.a. ville Prins Rainier att Björn skulle ställa ut sina cirkustavlor vid cirkusfestivalen i Monte Carlo 1995. Annars är Björns specialitet porträtt i olja. De senaste åren har Björn hållit föredrag med titeln ”Finns det övernaturliga” för företag och institutioner om kreativitet, kommunikation, hjärnan osv.

Några Johnny Lonn-foton ur Sveriges Magi-Arkivs samlingar:

img737 img736

  img740 img741

 img739 img743

 

img745

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16557909.ab

Johnny_lonn-newspaper

http://www.expressen.se/nyheter/folkkare-magikern-johnny-lonn-ar-dod/

547766_578890738797375_1166526593_n

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

14 reaktioner till “Johnny Lonn har lämnat oss”

 1. En stor idol har gått vidare alldeles för tidigt. Ett varmt handslag och alltid en kvick replik med glimten i ögat. Varma tankar till familjen.

 2. Johnny var en fantastisk artist med en unik akt och en härligt inspirerande syn på livet som han generöst delade med sig av. Akten tog honom till de största scenerna i världen. “Jag jobbar mellan 11 och 12 med en timmes lunch”, brukade han säga. Sänder tankar till familjen.

 3. Ett stort sorgebesked. Johnny var en stor idol tillsammans med Topper Martyn när jag började med trolleri. Tänkte när jag såg honom i vintras att “sådär pigg och rolig ska jag också bli när jag blir stor”. Tankar går till familjen.

 4. Jag träffade LONN 2 gånger: 1969 /?/ kongress i GBG, 80-talet i Paris –
  hade således ringa personlig kontakt, våra vägar korsades icke.

  Hämed en prosa-dikt som bragte mig någon tröst i sorgen efter Inger Lise:

  Döden är likt en båt, vilken seglar ut på havet.
  När den kommit till horisonten där himmel och hav mötes,
  säger de kvarvarande på stranden:
  Så, nu är han borta.

  Men lika säkert är det att de som tagit turen tidigare
  och står väntande på den andra stranden,
  de säger: Se – där kommer han —- VÄLKOMMEN !

 5. Jag ”“ och även Gertrud – kände Johnny Lonn mycket väl, faktiskt ända sedan 1950-talet. Vi träffades och skojade ”“ mest Johnny ”“ vid de flesta trollerikongresserna, men där emellan hade vi inte så stor kontakt. Därför känns det lite konstigt att jag verkar vara den siste trollkarlen han pratade med. Johnny ringde mig dagen före sin stroke utan att egentligen ha ett ärende ”“ han ville bara prata lite gamla minnen. Och det gjorde vi ”“ i över 40 minuter ”“ och båda var vi ense om så mycket roligt trolleriet har gett oss.
  Det känns väldigt tomt att aldrig mer få träffa och prata med vännen Johnny.

 6. En stor artist er borte. Det er leit. Du, Johnny Lonn, var en fin fyr og skjøn mann med mye humor i din sjel. Jeg smilt, leet og hatt mye moro når jeg har set deg i aksjon på scenen. Siste gang jeg så deg laget du en paddelmove med en fiolin. Aldrig set maken. Trist at man ei mere kan oppleve deg og din kunst. Du var en STOR ARTIST. Du må hvile i fred der du er nå. De beste hilsninger fra Ray Speedy fra Norge.

 7. Om jag haft Jonny´s creativa underfundighet hade jag nog kommit på nåt……
  Världen är nu fattigare.

 8. Vi känner en stor sorg och saknad efter Johnny Lonns död.
  Under den korta tid vi kände Johnny så blev han en av våra bästa vänner och stöttade oss till 100 procent i vårt arbete med Magic Bar.
  Gråten sitter i halsen men samtidigt gläds vi åt att ha fått äran att lära känna en sådan fantastisk människa som Johnny Lonn var.
  Som sagt, en av våra absolut bästa vänner är borttrollad och sorgen är stor.
  Arne på Magic Bar.

 9. Mina tankar går till Björns familj.
  Den enda komiska akt som går att jämföra med Björns finslipade akt, som ingen annan skulle kunna imitera, är Cardinis. Björns akt var så gemomtänkt och finsslipad att vi nog inte för se något liknande igen.
  Dessutom var han en fin människa med integritet och resning.
  Sakanden är stor.
  Ulf Mörling

 10. Jag hade nöjet att samarbeta och lära känna Björn under tillkomsten av boken “Trolleri som hobby”. Björn tog samtliga fotografiska bilder till den boken och visade på ännu en stor talang ”“ fotografering.
  Mina tankar går till Irene och de båda barnen.
  There will never be another Johnny Lonn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.