MAGIC WEEKEND 2013 – den 27:e i ordningen

Hemma från årets kongress ”“ Gay Ljungbergs kongress får man kanske numera kalla den ”“ så ska den sammanfattas. Den hade väl två riktiga höjdpunkter: Close Up Magic Show, som väl var första gången vi sett fyra korttrollare alla bjuda på toppenunderhållning samt Gala Show, som dock inte riktigt nådde upp till den höga klass som vi är vana vid. Kongressens deltagarantal är nu åter i stigande, vilket är glädjande. Men låt oss ta det hela i tur och ordning.

Som vanligt gavs för allmänheten på torsdagskvällen en magisk supé, där gästerna förutom förtrollande mat och dryck, underhölls vid borden av skickliga close up-magiker (Mysco, Martin Hansson och Leif Olberius). Därefter GalaShowen. Teatern var helt utsåld! Vi brukar se denna föreställning ”“ tack Gay och Birgitta ”“ och alltid är det ett och annat som hakar upp sig, men när trollkarlarna är på plats fungerar det oftast 100%igt!

Fredagen den 4 oktober.

Klockan 15.00 En nyhet för året var en introduktionskurs i trolleri där två av Sveriges främsta trolleri-instruktörer – Leif Olberius och Erik Nordvall ”“ gav nybörjare en introduktion om magins grunder och lärde ut ett par riktigt starka trick. Ett 20-tal var anmälda och delades upp i två grupper ”“ och sen blev det trolla av!

P1030859

P1030863

 Foto Christer Nilsson

Uthämtning av biljetter och så Magic Fair. De vanliga dealerna var på plats ”“ Bernandos Magic, El Duco´s Magic, Gycklaren Magic Marketing, Mysco´s Magic, Creations by Tim Star, Pegani, Harries Magi ”“ samt gästhandlare International Magic och Metal Writing.

P1030889 P1030867

Gycklaren Magic Marketing, Mysco´s Magic

P1030870 P1030877

Creations by Tim Star, Bernandos Magic

P1030879

 Metal Writing

P1030880 P1030887

Harries Magi, El Duco´s Magic

P1030883

Pegani

P1030894

Kongressbyrån

Foto Gertrud Nilsson

Klockan 18.00 Lecture av Dani DaOrtiz (endast guldkort)
Magisk Weekends första lecture bjöd på den kände spanjoren Dani Da Ortiz, som gästat oss här i Lund en gång tidigare. Han är en mycket god vän till Lennart Green och jag känner därför ganska väl till hans skicklighet och hans sätt att hantera spelkort. Enligt Lennart är han ”top of the line” med sina exklusiva kortkonster.
Det första jag irriterar mig på är hans mumlande ljud (troligen inspirerat från JuanTamariz, en av Danis bästisar). Sedan upplever jag honom som något virrig i sin framställning. Allt detta tillsammans sätter honom redan från början i dålig dager hos mig, men jag ger inte upp. Inte utan svårigheter försöker jag följa med honom i de kortrutiner han presenterar och snart förvandlas hans image till något helt annat är det jag upplevde från början. Han är briljant och hanterar misdirection och överrskningsmoment i sina rutiner som imponerar.
Det märks långväga att han är påverkad av Lennart Green, som han ideligen refererar till, liksom till Juan Tamariz. Dani och Lennart har f ö gjort en DVD tillsammans som strax skall marknadsföras.
Att beskriva tricken han presenterade i denna lecture ligger över min förmåga, det mesta var overkligt och för oss ”vanliga” ogenomförbart. Avgjort var det en lektion i den högre kortskolan som åtminstone en del av åhörarna säkert hade stor glädje av.

Åke Hallberg

Klockan 18.30 Welcome Party och Spanish Buffet

Klockan 22.00 Friday Night Show.

Det är tradition på Magic Weekend att en artist/ett artistpar uppträder med en hel föreställning på fredagskvällen. Kvällens artister – Brando och Silvana – är hemmahörande från Argentina och numera bosatta i Spanien. Eftersom jag känner paret lite mer personligen och har sett den akt de vanligtvis uppträder med i galashower över hela världen åtskilliga gånger, blev jag glad över denna möjlighet att istället se deras föreställning med titeln “Circus”. Circus är en söt familjeföreställning, och jag kan se framför mig hur den får särskilt yngre barns ögon att tindra lite extra. Föreställningen har fått priser på gatuteaterfestivaler, och är ett fint exempel på hur man med små medel skapar en fantasivärld.

Brando och Silvana gestaltar ett resande cirkussällskap. Det är lite sagovärld över det hela blandat med inslag som för tankarna till figurer i stumfilmer. Mim- och teaterteknik används tillsammans med trollerieffekter. Första “cirkusakten” var i själva verket den soloakt som gav Silvana ett specialpris för mest originell akt vid tävlingarna under FISM Europe i Blackpool 2013. Temat är här sömnad och stickning i en surrealistisk värld. Silvana utförde bl.a. en matrix med de jättestora, röda knapparna på sin dräktjacka, och ett garnnystan blev en egensinnig zombiekula som gick till attack innan hon lyckades hugga till med en strumpsticka. Hon svävade uppåt med hjälp av ett paraply för att byta ut en glödlampa och avslutade med ett blixtsnabbt klädbyte.

Detta klädbyte är det enda som sker blixtsnabbt, Circus är som en saga om ett par kringresande cirkusartister som berättas från pärm till pärm. Med fantasins hjälp blir ett kritstreck på scengolvet en spänd lina högt över publikens huvuden. Ena stunden bjuds det på korttrick utan ord, andra stunden jonglering med ringar som också länkas samman. I en Miser’s dream rutin  söker man efter guld vid foten av regnbågen – “catch it, blow it, imagine it!” uppmanar Silvana åskådarna. Just dessa sex ord tycker jag sammanfattar hela föreställningen.

Christina Nyman

!cid_77E65B57-8FFB-4904-8CFA-1361978CAF4F

 

!cid_784A923B-DC0E-4BFC-BF56-CA44C4557250

Foton från Brando & Silvana “Circus”. Foto Arto Airaksinen

Klockan 23.00 Magic Pub

Klockan 00.00 Autograph Session

Lördagen den 5 oktober.

Klockan 09.00 Lecture av Denis Behr (endast guldkort).

Denis Behr från München har ett närmast intellektuellt förhållningssätt till sin kortlek. Han kuperar och blandar med matematisk precision. Det kanske låter som ett torrt seminarium om man inte är kortfantast, men inget kunde vara mera fel. Denis Behr har en lågmäld knivskarp humor. Han lockar inte till gapskratt, men man minns hans formuleringar långt efteråt.

Det är så fascinerande att se hur Denis väver samman ett close up program med olika kortrutiner. Killen behöver nämligen inte i hemlighet byta mellan olika kortlekar även om vissa trick bygger på stackar och memorerade lekar. Elegant och smidigt placerar han om korten alltefter behov – några faroblandningar här, ett par kuperingar där och en falskblandning och vips ligger korten i den ordningsföljd han önskar. Om han behöver gå från en specifik ordningsföljd till en annan bygger han “bara” in en rutin emellan som gör att han kan arrangera om korten mitt framför ögonen på åskådaren. Mycket imponerande och väl genomtänkt!

På den obligatoriska frågan om hur han räddar situationen om han missar lite vid en faroblandning, svarar Denis utan att blinka: “Bäst är att inte göra några misstag. Jag gör alltid en perfekt faroblandning när jag måste. Man bara övar tills det blir perfekt”.

Christina Nyman

!cid_B746D1E8-0D6F-48F3-84A4-573FDCBC5C90

Denis Behr. Foto Arto Airaksinen

Klockan 11.00 Lecture av Brando & Silvana.

Brando och Silvana visade och berättade hur man kan bygga upp en trolleriakt med användande av tekniker från teaterpjäser. Det går t.ex. att förbättra kommunikationen med åskådarna på det sättet.

En teaterpjäs och en trolleriakt bör i stort följa samma basrecept och samma grundläggande dramatiska struktur. I inledningen presenteras själva handlingen och de inblandade personerna/karaktärerna. Det är här viktigt att tänka på vilken typ av person du gestaltar. Är du dig själv på scen eller har du en speciell scenfigur? Vilket år och vilket land sätter ramarna för din akt? Allt måste stämma – hur du går, står och talar. Silvana rådde oss att alltid studera omgivningen uppmärksamt för att få idéer till karaktärer, rörelsemönster, gester, sätt att tala, etc.

I nästa fas förs handlingen framåt, och något intresseväckande händer. För att behålla åskådarnas uppmärksamhet gäller det sedan att presentera en konflikt av något slag. I teaterpjäser, filmer, operor och musikaler kretsar handlingen nästan uteslutande kring en inbyggd konflikt/frågeställning. Kommer Romeo och Julia att få varandra? Vem hinner först, mördaren eller polisen? Vilken av rivalerna kommer först i mål?

Avslutningsvis knyts handlingen samman genom en höjdpunkt av något slag, den magiska effekten.

Vikten av att alltid ställa sig frågan “varför?” inför varje trick poängterades. En akt blir mera hel om man inte bara trollar för trollandets egen skull utan istället t.ex. har en logisk förklaring till varför man behöver ändra färgen på en duk från röd till grön. Kloka ord från Brando och Silvana: Ifrågasätt alltid varför du gör något på scen och du kommer att märka skillnaden i hur din akt utvecklas.

Christina Nyman

Klockan 12.30 och 14.00 (fyra grupper i olika salar) Close Up Magic Show.

Dani Daortiz inledde med att vid bordet förbluffa oss helt men samtidig verkligen underhålla! Jag skriver som Åke Hallberg: ”Att beskriva tricken han presenterade ligger över min förmåga, det mesta var overkligt och för oss ”vanliga” ogenomförbart.”

P1030896

Erik Nordvall tog över och på sin alldeles egen stil visade han att han passade bra in i detta sällskap. Inte heller här var det konstiga grepp och vändningar och ”dra ett kort” utan underhållning som gällde.

P1030899

Lennart Green visade inga nyheter ”“ de sparade han till sin lecture på söndagen ”“ men det vi tidigare sett duger så bra att återse. Sluteffekten var den kända där han har helt förtejpade ögon och inlindad i aluminumfolie men lyckas plocka fram en hel svit ur den välblandade leken.  Fantastiskt och med roande inlägg!

P1030901

Denis Behr underhöll med gummibandet Herbert som kunde finna dragna kort ”“ helt nytt för mig men jag letar ju inte korttríck på Internet, där detta lär finnas. Annorlunda och underhållande!

P1030903

Foton Gertrud Nilsson

Detta blev en av höjdpunkterna för mig detta år! Fyra av världens bästa korttrollare i en show, vilka alla var underhållare!

Klockan 15.30 Lecture av Christopher Hart. 

Vad Christopher Hart inte vet om rutiner med svävande zombiekulor är inte värt att veta. Med stor entusiasm delade han med sig av sina bästa knep när det gäller hur gimmicken ska se ut, hur kulan ska sitta fast, dukens material och färg, rörelsemönster för att kulan ska se så levande ut som möjligt, m.m. Han hade så mycket att berätta att han verkligen fick kämpa med tiden för att hinna med allt.

Christopher berättade också om varför han en gång i tiden fastnade för zombierutinen. När han som ung trollkarl med begränsade ekonomiska resurser ville satsa på en scenakt analyserade han situationen noga. Han ville ha en akt som var praktisk och som han kunde uppträda med överallt utan särskilda krav på ljussättning och backdrop. Dessutom ville han bjuda på tre helt olika magiska effekter. Valet föll på kortmanipulationer, torn and restored paper och en zombierutin.

I sin scenakt arbetar han nu sedan många år tillbaka inte med en kula utan med en rosa zombie-handske. Handsken är både busig och kokett och presenteras som “Sakens” extravaganta flickvän. “Saken” är förstås Christopher Harts världsberömda hand i Familjen Addams.

Christina Nyman

!cid_63C63BB9-32AF-4F97-A023-DFE20EDC6D0E

Christopher Hart. Foto Arto Airaksinen

Klockan 17.00 Film om Topper Martyn. Love Melander, som gjort filmen, berättade som introduktion lite om Topper Martyn, då det var många i salen som inte hade en aning om vem Topper var”¦ Denna film är en komplettering av originalfilmen som gjordes av Love Melander 1996 och finns i bara tre exemplar. Gissa vem som har ett av dessa?

Klockan 18.00 Festmiddag

IMG_1146

Starter Magic Selection of Sushi (Foto  Willardo)

Main Course Långtidsbakad grillad kalvytterfilé toppad med anchovissmör serveras med kryddig nässelsås och tryfflad potatiskakaeller/or
Fiskalternativ: Ugnsbakad laxfilé i sällskap av karamelliserad fänkål & olivoljerostad körsbärstomat serveras med chardonnaysås och stomp av färskpotatis scharlottlök & syrad creme fraiche

Dessert Breakfast Plate Surprise

Här hade köksmästaren gjort sitt bästa för att ge kongressdeltagarna en Surprise ”“ och gott var det också!

Klockan 21.00 Gala Show. Kvällens conferencier var Gay Ljungberg i snygg kostym.

!cid_A1140568-F9BF-4C5C-800E-1D23948262B3

Ted Kim ”“ mest originella scenakt vid FISM 2012 ”“ inledde. En färgglad clowns kläder förändras helt plötsligt och sen händer mycket tack vare avancerad teknik. Mycket annorlunda akt!

!cid_A2E9B802-A525-4968-B142-326275DD147B

Till musik ur Carmen visar den kvinnliga magikern E.K. en spansk akt med solfjädrar, ros, bollar, dukar och Zombie. Som final förvandlas Zombien till silverglitter. Mycket elegant dräkt och en vacker akt!

!cid_9681ABE7-465B-482E-9613-9ED96A56CB4E

Tvillingar har en stor fördel i trolleri. Här försvann den ena delen av akten Doble Mandoble ur en sidan av scenen och snabbt uppenbarar sig den andra delen från andra sidan. Sen blir det buskis när den ene kommer in utspökad till kvinnlig assistent. De trasslar in sig i ringspelet ”“ och då går tankarna till Topper Martyn som gjorde något riktigt roligt av detta. Paret vann första pris i komisk magi FISM 2012 ”“ kan inte varit någon större konkurrans”¦

!cid_69D5ED18-5066-4FE8-94C2-4339B866C667

Nu var det dags för Gay Ljungberg och Steen Pegani att presentera årets utvalde till The El Duco Award, som varje år tilldelas en person som gjort betydelsefulla insatser för trollerikonsten. I år hade valet fallit på Carl-Einer Häckner ”“ ett populärt val hördes på applåderna! En intervju med Carl-Einar, gjord av Åke Hallberg, kommer på bloggen.

!cid_A5724938-D798-4A35-AA44-2B5A0FA6E92A

Steen Pegani och Carl-Einar Häckner. Foto Arto Airaksinen

SMDA:s stipendiefond riktar sig till trolleriartister, ej äldre än 20 år, som vill utvecklas inom vår konstart. Stipendiet har som syfte att hjälpa stipendiaten med kostnader för att främja hans eller hennes konstnärliga utveckling inom magin. Bland de många som sökte i år var det en glad Simon Almers, som fick komma fram och mottaga checken på  5.000:-

!cid_F98C80AC-F594-4295-8563-AFE329BAC2BF

SMDA:s stipediefondsordförande David Persson och Simon Almers

Carl-Einar Häckner och Simon Almers gratuleras!

Ko Tae-Han är en målare som kommer inåkande på skateboard. Han får konstiga effekter med sina penslar och färgburkar. Rep, bollar och en tidning, vilken till slut blir en skateboard.

!cid_6167A225-A148-4D5E-BFEF-2ED95F447440

En komisk manipulator ser man inte ofta, men Yang Jae Hyeok är det. Hans säregna stil på scenen samtidigt som han manipulerar käppar och bollar till mycket bra vald musik gjorde honom till lekmännens favorit på torsdagens offentliga föreställning.

!cid_CF8F8295-E5F7-4F41-9DC5-460E47DBA9E1

Christopher Hart såg vi vid Magisk Weekend 1999 och han hade nästan samma akt som idag ”“ och då blir det en bra akt! Inledningen är en effektfull rutin med ett långt sidenband och så kortfångst förstås. Christopher har ju spelat den avhuggna handen “Thing” i alla filmerna om Familjen Addams och då måste vi ju få se när han försöker tygla den lösa handen som flyger runt hans kropp och som drar honom ut från scenen. En bra underhållare!  

!cid_DA3BAE4A-0EB0-4C75-A82D-D071812F8657

Yang Ho-Jin vann Grand Prix i Blackpool 2012, regerande världsmästare fram till nästa VM 2015 alltså, och nu stod han på scenen här i Lund i en utomordentligt snygg och välsittande frack. Det blev manipulationer med kort i just världsklass.  En bättre avslutning på en galashow är svårt att hitta!

Samtliga foton från Galashowen: Arto Airaksinen

Klockan 22.00 Magic Pub. Men i år hade Tim Star föreslagit att man skulle ha Close Up Stationer ”“ ett bord med en soffa framför ”“ så var det bara för trollerisugna att inta bordet och visa vad man kunde. Det blev populärt, många villiga stod i kö och det var tjockt med åskådare både i soffan och runt om.

Söndagen den 7 oktober

Klockan 09.00 Lecture med Lennart Green.

Lennart Greens seminarium fungerade som en aptitretare inför det exklusiva boksläpp som ägde rum direkt efteråt. Vid sin sida under seminariet hade han en mycket ung kongressdeltagare. Lennart imponerade inte bara genom sitt material utan också med hur han fick pojken att riktigt njuta av sin roll som publikassistent.

Lennart förklarade och bjöd på bl.a. matematiska finurligheter, speciella forceringar, roliga moves som alla klarar av och ett helt underbart automatiskt/organiskt sätt att preparera märkta kort – efteråt blev det rusning till bokbordet.

Christina Nyman

 

!cid_275152EE-2007-42E4-B1FD-7880F9CFB2DB

Lennart Green. Foto Arto Airaksinen

I samband med denna lecture släpptes Lennarts nya bok (på svenska) ”Hemligheter” och intresset var stort! KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto Åke Hallberg

Klockan 10.00 samlades representanter för de olika nordiska trolleriföreningarna för att höra MCN:s president Stene Sulesund presentera ett förslag om att få fart på NMU (Nordisk MagiUnion) men med nya namnet Nordic Magic. Stene hade arbetat fram ett mycket genomtänkt och utförligt förslag hur man bör göra ”“ en effektiv Internetsida, två sammanträden om året, hur man får in pengar till detta (sponsorer hade Stene redan ordnat!) osv. Samtliga närvarande var med på förslagen och imponerades av Stene Sulesunds framförande av sina tankar.

Klockan 11.00 Wake Up Show med Ian Rowland.

“Jätteroligt” blev det spontana omdömet efter Ian Rowlands mentalistshow. Han ställde alla förutfattade meningar om hur mentalmagi ska presenteras på huvudet. Han såg ut som Steve Martin, var klädd som en banknisse och uppmanade åskådare – som lydde – att drämma till honom i huvudet med en sked som han strax skulle böja.

Han förutspådde bl.a. vilken kändis en åskådare tänkte på, hade halvgalna urvalsprocedurer och påverkade en åskådare att välja en viss låttitel från en lista som var flera sidor lång.

Ian Rowland är en rutinerad underhållare och föredragshållare. Han vet vad han gör och får publiken med sig till 100 procent. Det är bara att kapitulera, slå sig för pannan åt hans infall och skratta med!

Christina Nyman

!cid_E32C30FA-104F-4818-94C8-CE3593B64605

Ian Rowland. Foto Arto Airaksinen

Klockan 13.30 Lecture med Ian Rowland.

I sitt seminarium gick Ian Rowland grundligt igenom de flesta rutinerna från showen vi just hade sett. Den skojiga oberäknelighet som han gav prov på i showen kom också här till uttryck. Han pratade nämligen inte bara om magi utan också om olika sätt att reta gallfeber på sin omgivning och metoder för att avslöja vänners karaktärsdrag. När han visade oss ett av sina partytrick krasade det betänkligt mellan hans tänder – men han såg ut att må fint.

En rolig show och ett roligt seminarium avslutade Magic Weekend för denna gång. Oj, oj vad det är långt till oktober 2014 då vi alla ses igen – samma tid, samma plats.

Christina Nyman

Klockan 15.15 Private Workshop med Dani DaOrtiz

Så var årets Magic Weekend slut. Det som har redogjorts för här ovan är givetvis en viktig del av kongressen , men för många betyder möten med andra trollare ”“ och att få visa dem vad man har tränat på hela det gångna året ”“ är minst lika viktigt. Själv har jag stor glädje av att träffa och hälsa på gamla vänner sedan massor av år (tyvärr blir de färre och färre), de som läser min blogg och de som har något med sig till Sveriges Magi-Arkiv!

I år gladdes jag åt att få bidrag av Bue Nordström ( diverse cirkusrelaterat material), Eva Vejr (en massa intressanta program), Love Melander (DVDn ”Legenden Topper Martyn”), Willardo (en mekanisk framtrollningsbricka som tillhört Zay-Mé), Åke Hallberg (Lennart Greens bok ”Hemligheter”) , Jozima (massor med trollerilådor).

DSC_0447

 Sveriges Magi-Arkivs samling av trollerilådor fick ett bra tillskott!

http://www.skanskan.se/article/20131006/LUND/131009499/1012/-/magiskt-mote-med-nya-tr

http://www.magiskecirkel.no/den-lille-magikeren/2013/10/lund-2013/

http://magiskteater.blogspot.se/2013/10/ode-til-magisk-weekend-2013.html

Anders Ripas foton : http://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157636760512184/ (dag 1)

http://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157636844472976/  (dag 2)

http://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157636876781953/ (dag 3)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

7 reaktioner till “MAGIC WEEKEND 2013 – den 27:e i ordningen”

  1. Lennart Greens bok “Hemligheter” distribueras av Gycklaren Magic Marketing AB. En lastpall med böcker är på väg från tryckeriet. Vi lägger ut dem i webbutiken så snart vi har fått hem dem.

  2. TUSEN TACK Gertrud, Christer, Åke, Christina och Arto för att ni dokumenterat Magic Weekend 2013 till glädje för oss som var där ….. som en indikation till de som inte var där om vad de missade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.