MAGIKERGRÄND i Söderköping 30-31/8 och 1/9

Så här står det i programmet för Söderköpings Gästabud:

Den som inte tror att en tusenårig uggla kan flyga behöver inte bege sig till gästabudets stora nyhet ”“ Magikergränd. Där ligger Landet Kring, och dit kommer bara de som använder människans främsta egenskap, fantasin. Å andra sidan, alla som har fantasi kommer att få möta de mest fantastiska varelser. Drakar, talande magiska huvuden, troll och mirakelmedel är lika naturligt som att solen går upp varje morgon. Om vintrarna ligger gränden nerpackad i en vacker liten kista på en slottsvind. Men på sommaren reser magikerna iväg och packar upp sitt Landet Kring, med tillhörande teater, tält och marknadsstånd. Där förevisar de märkliga ting och magiska konststycken som kan få de flesta att häpna och förundras.Mästermagikern Gaston t ex, har en spökfälla och en tankeläsarmössa. Alkemisten Arkadia fann redan för 600 år sedan lösningen på gåtan till ”De vises sten”. Sedan dess har han haft full kontroll över både liv och död. Mindre existentiella men ändå viktiga saker som håravfall, idioti, två vänsterhänder och dålig smak kontrollerar han också. I Landet Kring har han alltid med sig sin käraste vän, draken Sötnos. Doktor Cagliostros mystiska kuriosakabinett finns också på plats. Dessa magiker och fler därtill hittar gästabudets besökare i Magikergränd, strax invid Storgatan där den mynnar mot Rådhustorget. Varje timme visas en ny föreställning, däremellan kan man strosa runt och uppleva alla magiska knep och mystiska infall.Entré 60 kr, dagbiljett 100 kr

Gertrud och jag har ju länge velat se dessa 5 herrars fantastiska och vida berömda föreställningar, så givetvis begav vi oss till Söderköping den 1 september. Och vi blev inte besvikna! Föreställningarna, hela arrangemanget, stämningen och med den vänlighet vi mottogs med imponerade!

DSC_0002 DSC_0009

Mellan föreställningarna kunde man beskåda mycket underliga föremål som en osynlig fisk eller drakägg

DSC_0024

Eller lyssna på de fantastiska historier om de föremål som Geiron I sitt stånd Magisk Emporium berättar om och säljer

DSC_0076

Kanske avnjuta en underhållande förevisning av Bägarspelet med Gaston

DSC_0134

Eller beundra Arkadias annorlunda husdjur – draken Sötnos

Man gav fem olika föreställningar denna dag – den första klockan 11.30 och den sista klockan 15.30. Den första svarade trollkarlslärlingen Caligari för – men som fakir. Han stod barfota på en matta av 1000 spikar liksom på krossade flaskor hållande i hinkar med vatten – sammanlagd vikt 100 kilo. Han fick även pulsen att upphöra, slog in en spik i näsan, fick som mellanspel ett glas att sväva, samt besteg “dödens stege” – gick barfota uppför en stege där stegpinnarna var skarpslipade svärd samtidigt som han jonglerade med tre knivar. Att Caligari dessutom är charmig, rolig och underhållande skiljer honom från de flesta andra fakirer.

DSC_0050 DSC_0058

Trollkarlslärlingen Caligary visade sig även vara en imponerande fakir

Andra föreställningen svarade Arkadia för. Han är alkemist och har sin fantastiska alltinktur som kan fixa det mesta. Avklippta rep blev hela, knutar kunde flyttas, sladdriga saker, t.ex. rep, blev stela som en pinne. En pojke med ond nacke – hördes tydligt att det var något fel – botades med bara någon droppe alltinktur. Dålig andedräkt – blomma vissnade när han andades på den – försvann med alltinktur. Dessutom blev munnen okänslig, vilket bevisades genom eldfacklor. Alkemisten kan ju göra guld och det kunde verkligen Arkadia – guldmynt hittades överallt. Och en otrolig mängd guldband drogs ur munnen och i dessa fanns en stor guldklimp. Detta beledsagade Arkadia med en enorm svada som var mycket underhållande.

DSC_0087 DSC_0110

Arkadias alltinktur möjliggjorde mycket

I tredje programmet skulle Caligari utföra sitt lärlingsprov inför mästaren Gaston. Med en örtlåda (som var förvillande lik en tärningslåda) lyckade inte Gaston lura eleven. Denne behärskade väl Lotavasen och en nedblodad bok fick han snabbt ren. Gaston kunde även sticka både mejsel, kniv och gaffel i huvudet på eleven, men Caligari kunde de rätta besvärjelserna för att stå ut därmed. Och därmed uppgraderades lärlingen till 4:e graden.

DSC_0122 DSC_0124

Caligary genomgick lärlingsprovet med bravur under Gastons ledning

I fjärde programmet skulle Doktor Cagliosto framvisa sin odöda uggla Holger. Denne var dock inte på humör att göra någon flygtur, så Cagliostro och Arkadia uförde ett konststycke med en graverad amulett (”Eye of Oden”) och ett trick med ett draget och signerat kort. Ugglan skulle fånga detta i sin mun, men när den sköts ur en kanon så hände något oväntat – kortet fångades dock i luften av Arkadia. En annorlunda och förvånande story!

DSC_0139 DSC_0148

Doktor Cagliostro framförde med hjälp av Arkida sin odöda uggla Holger

Sista föreställningen klockan 15.30 var den enda som inte var fullsatt – så här dags höll Gästabudet på att avvecklas, så det berodde absolut inte på att det var Gastons tur att ge en föreställning! Han ville visa kryptologi och magiska varelser. Den första var duvan Snövit, som framkom ur en bok. Ett rött och ett vitt rep viras och knut hoppar från det ena repet till det andra. Ett talande huvudet visade sig vara bra på luffarschack. En svart kanin – ett riktigt farligt vidunder – materialiserades ur en tom bur. Den manglades för att ta mindre plats – men man kunde även gå andra vägen med denna mangel. En minimopp stoppades in och ut kom en jättemopp. Även kaninen kunde fås till normalt tillstånd, så allt slutade lyckligt! En härlig trolleriföreställning!

Tack Magikergränd för en fantastisk heldag i ert sällskap! Årets största magiska behållning!

DSC_0159 DSC_0167

I Gastons föreställning förekom ett talande huvud bl.a.

DSC_0150

Gastons Bjära (= mjölkhare) var det bara vissa utvalda som fick se

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.