Moderna Illusionisters Cirkels novembermöte

Trots novembermörker med regn och dålig sikt på vägarna samt influensa hos några av medlemmarna hade 25-talet tappra MIC-are hittat fram till kvällens medlemsmöte på Hemgården i Norrköping. Klockan 18.30 var de flesta fortfarande fullt upptagna med att botanisera bland det dignande trickbord som Don Feri hade ställt upp i ett hörn medan andra stod och diskuterade trolleri och trick för fullt. Det ledde till att Moderna Illusionisters Cirkels president Klas M Larsson denna kväll hälsade alla välkomna något sent, ca 18.50, varpå han också passade på att inleda med kort information om vad som hänt i den magiska världen.

Ursprungligen var det menat att Gaston skulle ha gästat MIC denna kväll, men på grund av att han fått förhinder så ändrades kvällens tema till ”Medlemskväll ”“ Vi trollar för varandra”. Presidenten berättade att man från styrelsens håll med kort varsel försökt hitta en jämbördig ersättare för kvällen men inte lyckats med detta. Dock tog man ett beslut om programändring då många medlemmar tidigare under månaden givit uttryck för att de ville trolla mer för varandra på föreningens möten. Därför ändrades temat till att passa medlemmarnas önskemål. Och det visade sig bli en lyckad idé.

Efter presidentens inledande ord berättade så Tommy Aarna kort om det pågående samarbetet mellan Trollerisaker.se och Harries Magi, ett företag vars effekter kommer att leva kvar och fortsätta produceras fortsatt i Tommys regi trots att Ulla Harries i fortsättningen inte kommer att vara involverad i samma utsträckning som tidigare. Dock berättade Tommy att han ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med Ulla på olika sätt för att anrika Harries och dess kvalitetsrekvisita skall kunna leva kvar. Bland annat håller Tommy på att digitalisera Harries katalog nummer 20 så att man enklare ska kunna beställa saker online på Internet, ett noggrant och tidskrävande arbete.

Så efter inledningen började presidenten med att visa några effekter som han sedan lärde ut och delade med sig av. Först ut var en Color Changing Deck (färgförvandlande kortlek) som baserades på en helt egenutvecklad idé, där Klas själv uppfunnit en enkel gimmick för färgbytet. Denna kunde placeras i en helt vanlig och opreparerad kortlek för att sedan få kortleken att byta färg utan att åskådarna ifrågasatte gimmickens närvaro. Vidare visade han ”TAG” av Mark Mason, där åskådarens signerade kort noga blandades in i kortleken, varpå ett helt annat osignerat och udda kort valdes från samma kortlek. I detta kort klipptes så ett hål med hjälp av en håltång. Så träddes ett snöre med tillhörande prislapp genom hålet och detta udda kort blandades in i kortleken. När så åskådaren sekunden senare drog ut kortet med hjälp av snöret så visade det sig nu att kortet med hål i bytt skepnad och förvandlats till åskådarens tidigare signerade kort.

Don Feri äntrade därefter golvet och visade en kortrutin där Ulf Kjell-Berger fick välja ett hemligt kort ur en röd kortlek. Det dragna kortet blandades så in i kortleken, varpå Don Feri senare lyckades lokalisera det ”“ eftersom det valda kortet nu fått en blå baksida medan resten av kortleken fortsatt hade röda baksidor. Också ett trick baserat på en enkel princip som Don Feri sedan lärde ut till åskådarna.

Janne Näsström, som mörkret och kylan till trots hade tagit sig upp till Norrköping från Smålandsskogarna, visade så en helt ny och unik effekt som utvecklats av Angelo Carbone och som tidigare endast visats i amerikansk TV, närmare bestämt i The Tonight Show med Jay Leno. En åskådare fick komma upp på scenen och agera trollkarl genom att Janne bad honom läsa från så kallade ”cue cards” – jättekort med färdigskrivna repliker på. Därmed blev åskådaren ”trollkarlen” och dennes cue cards visade exakt vad han skulle säga. På ett av alla cue cards fanns en replik där ”trollkarlen” uppmanades be en av åskådarna i publiken att tänka på ett valfritt kort, vilket också helt korrekt dök upp i ett kuvert som var fasttejpat på Jannes sista cue card. Effektfullt och ovanligt. Efter detta vidtog sedvanlig kaffepaus där det umgicks och pratades friskt medlemmarna emellan.

Efter pausen fortsatte automatiskt minglet medlemmarna emellan i mindre grupper, där några också gick ner till MIC’s bibliotek i Hemgårdens källarvåning för att låna några alster med sig hem.

När så presidenten inledde samling och ”akt tv唝 av kvällens möte började han med att återigen visa några trollerieffekter. Först ut var en tankeläsningsrutin med visitkort och penna där han magiskt kunde läsa en av åskådarnas tankar och nästan identiskt kopiera vad åskådaren under stort hemlighetsmakeri hade ritat på baksidan av ett visitkort. Nästa rutin som presenterades var en klassisk ”Flip Stick” där tekniken bakom denna också lärdes ut till de deltagande.

Don Feri visade så ett korttrick där ett av åskådarna utvalt kort penetrerar en näsduk samt en bollrutin med stålkulor som hela tiden återvänder till vänsterhanden trots att de synligt stoppas ner i fickan.

Resten av möteskvällen ägnades åt en gemensam gruppdiskussion kring problematiken med att föreningen inte längre har några juniorer under 18 år, då tillväxten i dagsläget är obefintlig och då ungdomar idag oftast lär sig trolla via sociala medier som YouTube istället för att träffas. Många röster fick komma till tals och det diskuterades livligt hur vi bör utveckla arbetet för att locka fler yngre förmågor till föreningen. Man diskuterade också att föreningen måste börja ta tag i att stärka sin yttre profilering. Ett förslag som framkom och diskuterades var att börja bedriva MIC’s fortsatta föreningsverksamhet i cirkelform genom att ansluta föreningen till ett erkänt studieförbund. Detta skulle enligt många av de närvarande medlemmarna vara mycket positivt för föreningen och även bidra till att MIC dessutom får ekonomisk ersättning för sina medlemsmöten. Det skulle också innebära att föreningens profil utåt stärks på ett seriöst sätt och att kommande reklam om MIC’s verksamhet når ut till barns föräldrar via studieförbundets tryckta kursutbud på ett naturligt och effektivt sätt.

Presidenten avslutade så kvällen med att tacka de närvarande för visat intresse och påminde om att anmäla sig till den stundande Lilljulen den 2 december.

Klas M Larsson, president

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.