“Stegen” – Norrköpings Cirkus & Varieté

 För drygt 10 år sedan, år 2002, startades den ideella föreningen Norrköpings Cirkus & Varieté av 16 erfarna cirkusartister med stöd av sina av föräldrar. Artisterna hade blivit lite för gamla för utveckla sitt artisteri i Norrköpings Ungdomscirkus, som man varit medlem i.

För att visa publiken vilken bredd som finns så gav man den 2 och 3 mars tre jubileumsföreställningar i Värmekyrkan i Norrköping. ”Stegen”, som man kallade programmet, tog publiken med på en resa genom Norrköping från dåtid till nutid. Norrköpingsbilder visades på filmduk samtidigt som artisterna agerade. Bortåt 90 artister i alla åldrar medverkade och namnkunniga och etablerade medlemmar fanns med i programmet. Programmet har sammanställts av Ingrid Larsson som fungerar som konstnärlig ledare och regissör för programmet. Just nu har föreningen cirka 130 medlemmar i träning från 3 års ålder och uppåt.

Värmekyrkan är en fantastisk lokal för en sådan här show (en rå industrimiljö med arkitektur, akustik och ljusspel som i en medeltida katedral – en gammal ombyggd ångpannecentral). Johan hälsade välkommen och fungerade även som konferencier. Lokalen var klockan 13.00 så gott som fullsatt – och när vi gick ut väntade lika många att få komma in till 16.00-föreställningen.

“Grabbarna” spexade och visade att man även kan cykla på enhjuling, något man velat se mera av. “Fortsättningsgruppen” bestående av ett tjugotal flickor – det var få medverkande killar – visade akrobatik av skilda slag. Hannah och Victoria hade en trevlig akt där skicklig jonglering med käglor, ringar, poj och bollar blandades med dans och akrobatik. Linda Johansson uppträdde i rysk ring. Johan Nylinder gjorde små inhopp som trollkarl, och som trollerientusiast är jag ledsen att behöva skriva att dessa var de svagaste inslagen i programmet. En förutsägelse, ett korttrick och en repbefrielse – framfört i trasiga byxor… Pekingtruppen, där namnet syftade på Norrköping men även Kina, då hela truppen var klädda och sminkade som kineser, var akrobatiska. En hopprepsgrupp var mycket bra i sina verkligt invecklade turer. “Nybörjarna” var det yngsta gardet  som försökte efterlikna den beröma kaktusgruppen i Norrköping – riktigt färggrant! Elin König-Andersson avslutade helt riktigt första avdelningen med en professionell uppvisning i tyg.

Kim utförde mjuk kautchuk till opassande musik. Elin König-Andersson både sjöng och uppträdde i rysk ring. En 13-mannagrupp (fast det var flickor!) byggde pyramider. Unga Lasse visade sig ha en nästan helt färdig akt som jonglör. Bollar upp till 7, klubbor upptill 5 och ringar upp till 7 stycken! Jättebra framförande i tjusig artistdress! Smart stativ för utrustningen dessutom! Och det är lika bra att här berömma samtligas fina dräkter, vilka gör så mycket till helheten. Victoria visade ett spännande trapetsnummer. Hannah och Kajsa visade akrobatik innan tre unga flickor framträdde i dubbelring, ett lite annorlunda nummer. Under detta visade Toby sin stångjonglering, vilken tyvärr därmed kom lite i skymundan. Jakkin, Toby och Anton hade ett originellt och mycket imponerande nummer med självlysande stora S som formades på massor av sätt samt så behandling av likaså självlysande stor kuber. Elin uppträdde med ett handstående nummer på piedestal och trappa. Ett nummer med två stegar och en stor flickgrupp visade att de var väl värda priset de nyligen errövrat. Sista numret var en eldshow som framfördes kanske i längsta laget. Och så kom hela ensemblen in och fyllde hela scenen och mottog sina välförtjänta applåder av den helnöjda publiken.  

 DSC_9321 DSC_9301

DSC_9305 DSC_9320

DSC_9307

DSC_9325 DSC_9333

DSC_9330 DSC_9332

DSC_9338 DSC_9344

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.