Svenska Mästerskapen i Trolleri 2013

Det är fredag den 1 mars och målet med resan är Växjö. En härlig bilresa i fint väder påbörjades efter lunch. Väl framme var det inte svårt att hitta till det rekommenderade hotellet och där möttes jag upp av redan anlända deltagare. Ett trevligt hotell där det mesta under helgen hände. Efter incheckning och registrering blev det först lite mingel innan den första tävlingen. Close-Up ”“ tävlingen ägde rum på hotellet i ett iordningställt konferensrum. Man fick en go känsla av tävling.

Elva tävlande skulle nu göra upp om titeln Svensk Mästare i Close-Up och konferenciern David Persson, som var vår ciceron under hela helgen, gjorde ett fantastiskt arbete med att presentera de olika akterna. På plats fanns såklart domarna Magnus Bodin, Jan Höjding, Per Eklund, Åke Hallberg, Lisa Ljungberg, Christina Nyman, Manne Schagerström och Peter Sjöstedt alla under ledning av huvuddomare Gay Ljungberg. 

Först ut i tävlingsfältet var Ray Matson som tävlade i Salongsmagi. Han presenterade en fin akt med inslag av mentalism så klart. Om man får tro honom själv var akten sprungen ur hans första trollerilåda med en igenkänd kub. Näste på tur var Tobias Chilli ”“ Mikromagi. Två medverkande ur publiken enades tillslut om ett och samma kort via en rad andra effekter så som ett bowlingklot. Felix Fallqvist var förste junioren som tävlade i kortmagi. Felix visade prov på att övning ger färdighet. Han behandlade sin kortlek på ett magiskt vis. Mera mikromagi nu med Vibono Mirage som gjorde en fin chop cup rutin med ett asiatiskt tema. Trollkarl nummer fem i ordningen, Ulrik Ageman. Han tävlade i mikromagi och det blev en blandning av mynt, ring, ljus och kort och han höll på att ”förlora” sin bil mot en ring.

Mitten av tävlingen och nu blev det fart när Gaston kom in på scen. Salongsmagi var grenen och Gaston, nyss hemkommen från Karibien, började med mynt gick vidare till kort och det hela slutade med champagne”¦ eller, lite misdirection för sluteffekten kanske. Även om det serverats en del kort i akterna så kom nu kortmagi på riktigt”¦ Stefan Eriksson tävlade nämligen i kortmagi och det med ett vetenskapligt experiment, en ”lögndetektor” samt en härlig humor. Carl Stanley var den andra av tre juniorer. Han tävlade i grenen Salongsmagi och här fick vi träffa en cool karaktär som visade oss en fin akt med en barstol i centrum. Det varvades kort och en återkommande fingerborg. Sist av juniorerna var Isidor med sin mikromagiakt. Isidor visade prov på myntmagi med stort M och det till tonerna av fin musik. Tony Martini visade oss en kortmagiakt bland annat fick vi lite knep till hur man fuskar i poker. Sist men absolut inte minst Fredrik Albertz (och Fredrik är ganska lång) tävlade i mikromagi. Det levererades mynt i olika former och ett och annat kort också.

En mastig tävling med många fina akter. Nu upp till domarna och resultatet har ju redan presenterats. 

Även i år hade de tävlande möjlighet att få feedback på sina akter. Något som många har värdesatt genom åren. Leif Olberius, Tim Star, Joachim Sohlberg och jag själv, Martin Rosvall, satte oss bekvämt i hotelloungens olika soffor för att ge de tävlande några tips och idéer utifrån våra olika synsätt. Det är både utvecklande och roligt att träffa de tävlande för att först höra hur de själva kände efteråt och sedan samtala sig igenom akten för att sen komma fram till vad som kan utveckla deras akt ytterligare. Medan vi i feedback- gruppen arbetade som hårdast började kvällsminglet och god mat serverades i hotellets restaurang.

Summering av dag 1 kan bara bli en positiv kväll med mycket bra trolleri, grym konferencier och WMS med Malin Matson i spetsen bjuder upp till en fin fin kongress hittills. 

Dag två började tidigt om man skulle tävla i Barntrolleri eller om man som jag hade glömt rekvisitan inför kvällens gala show och fick hänga på låset till dealerrummet. Tack för att ni fanns på plats både Gycklaren och Pjerrot Magic från Danmark.

Tävlingarna i Barntrolleri började klockan tio och det myllrade av barnfamiljer i foajén innan insläppet. Teatern var en gammal anrik sådan med en underbar atmosfär. Röda sammetsstolar, röd ridå med guldfrans och allt annat som man kan önska sig av en teater i mitt tycke. David Person hälsade alla välkomna, speciellt den yngre publiken var extra välkommen. Vi fick en kort genomgång av vad som skulle hända här och nu. Så dags för tävling.

Åtta trollkarlar skulle nu göra upp om titeln Svensk Mästare i Barntrolleri 2013 och först ut var Alexander Siemers tätt följd av Vibono Mirage, Trollkarlen Christabuu, Joxelina, Trollkarlen Dozzie, Gaston, Tobias Chilli och sist Martin Bröns.

Efter fyra tävlande hade man en paus för det är lång tid för de yngsta i publiken att koncentrera sig så länge. Alla trollkarlarna bjöd på fint trolleri med mycket färger, fin rekvisita och underhållande akter med många glada skratt (även de vuxna fick skratta). Vi fick se allt från kaniner till duvor, rep och bollar, spöken och världens bästa trolleritrick.

När tävlingarna var över berättade David för publiken att om de inte fått nog av trolleri så skulle de bege sig till de olika galleriorna i stan för där kunde man träffa dels gatuartisten Arkadia samt den glade trollkarlen Ason Bson Cson. Den sistnämnde hade också trolleriskola, där barnen fick lära sig några trick.

Så för egen min del blev det tempo. Först feedback till de tävlande och den gavs backstage på teatern. Snabblunch. Sen direkt för att rigga i Tegnérgallerian. Vill speciellt tacka Mike Lovestedt som guidade mig in i gallerian och hjälpte till på alla sätt.

Kul att man gjort hela SM i trolleri till ett publikt event där Växjöborna hade svårt att missa att det var något stort som hände just denna helg.

Under tiden som jag själv roade mig med att roa andra så pågick det tekniska repetitioner på teatern för kommande tävling i Scenmagi. Den tävlingen skulle börja klockan tre och det gjorde den också. Även här hade man sålt offentliga biljetter för att fylla salongen på teatern. Många magiintresserade Växjöbor hade hittat hit för att beskåda en storslagen magiföreställning. Inte mindre än 12 tävlande skulle göra upp om titeln Svensk Mästare i Scenmagi 2013 och David Persson var naturligtvis på plats för att lotsa oss igenom alltsammans.

Hela showen, för man får nästan kalla det för en show, inleddes med en omskriven Euphoria framförd av Malin och Sandra Matson. En hymn ägnad helt åt David Persson om hur man skall göra för att vinna. Verkligen professionellt framfört. 

Så var tävlingarna igång och att sammanfatta detta på ett bra sätt blir inte lätt. Det var många fina akter framförda utav många duktiga trollkarlar. Först ut var Michael Mendoza som tävlade i grenen Illusioner. En resa som började i ett drömlandskap som övergick till en fartfylld akt med riktigt bra illusioner. Mr Buratino äntrade scenen med ett lugnt tempo som hämtad ur en rysk folksaga. Allmänmagi var grenen han tävlade i och vi fick en pokerstund med jumbokort. Lennart Wasserman visade upp en annan gren inom allmänmagin som heter gospelmagic. En presentation med en biblisk anknytning och olika effekter. Vibono Mirage visade upp en klassisk trolleriakt med mycket dukar, ”duvor”, paraplyer och käppar. Humorn gjorde att domarna flyttade över honom till Komiskmagi i stället för Allmänmagi. Domarna har nämligen den möjligheten. Om de tycker att någon akt tävlar i ”fel” gren så flyttar de över den akten.

Första mentalisten för kvällen var Andreas Sebring som visade upp en uppfinning som han har tagit fram tillsammans med sin bror Anders. Herrarna vann pris för uppfinningen. En helt ny metod för metalwriting. Stefan Eriksson tävlade med en komisk akt med inslag av mim. Underhållande. Mer mentalism, nu med Ray Matson en akt som innehöll mycket bl a ett telefonsamtal till någon ute i Sveriges avlånga land. En påverkan på distans så att säga. Torbjörn Lindblad äntrade scenen till musik iklädd frack, höghatt och en ”slarvigt knäppt” skjorta. En akt med spongebollar och riceboule. Han tävlade i Allmänmagi. Ända junioren i scenmagi var Alexander Arcari och han presenterade en snyggt sammansatt manipulations akt med en busshållplats som arena. Martin Mendler tävlade i mentalmagi och gjorde en fin akt på klassiskt mentalistmanér. En åskådares tankar lästes på ett förbluffande sätt helt enkelt. Nu till en manipulationsakt med Tony Martini som blandade bollar, cigaretter, ljus och en dancingcane på slutet. En modern klassiker skulle man kunna säga om den akten. Gaston var sist ut bland de tävlande och han kommer in med mycket pondus och självsäkerhet. Tema levitationer till en början som avslutas med ”Sands from Hell”. 

En summering av alla tävlingar måste ändå bli med beröm godkänt till alla som tagit modet till sig att utsätta sig för den press som det innebär att på begränsad tid prestera sitt allra yttersta. Tur att det fanns en tidtagare på plats. Erik Nordvall såg nämligen till att alla höll tiden.

Efter feedback och mingel var det nu dags för galamiddag med prisutdelning i kombination av en galaföreställning. Arrangörerna hade satt samman en sorts Oscarsgalastämning på lördagskvällen med glitter och glamour och allt under ledning av”¦ just det David Persson.

Allt inleddes med kvällens och helgens stora namn Jay Scott Berry som också avslutade hela galaföreställningen. En gemytlig figur med fin fint trolleri. Middagen var i bufféform så mellan prisutdelningarna var det gående bord. Riktigt fin mat om jag får säga det själv. Prisutdelarna var Joachim Sohlberg som först gjorde ett trick med card to pocket tillsammans med en åskådare. Det var så att alla prisutdelarna gjorde var sitt trick. Bland prisutdelarna fanns Tim Star, Erik Nordvall, Axel Adlercreuz, Leif Olberius, Arkadia och Martin Rosvall så trolleriet blev bra varierat med allt från Leifs manipulationer till Arkadias pokaltrolleri och Tims rep till Martins five card repet. Erik Nordvall med sin kortlek och Axel fick väldigt långa armar”¦ David levererade också finfint trolleri i sitt mellansnack. Gay Ljungberg talade om vem som vunnit de olika priserna och det går att läsa i tidigare inlägg.

Eftersom jag inte själv var med på söndagen så börjar jag här min summering av mina upplevelser. Jag kan bara tycka att det här var ett fantastiskt SM i trolleri och jag har skrattat, njutit och haft väldigt roligt med många goa människor. GRATTIS!!! Till alla som vann eller på något sätt bidrog till den glada stämningen som blev i Växjö första helgen i mars 2013. 

Martin Rosvall/Ason Bson Cson ”“ den glade trollkarlen

SÖNDAGEN DEN 3 MARS

Den gemytliga, kamratliga stämningen från de föregående dagarna präglade också söndagens aktiviteter. Det första seminariet för söndagen var schemalagt till kl. 11. Det var mycket hänsynsfullt planerat av Wexiö Magiska Sällskap, och det tackar vi för. Som sig bör på en trollerikongress hade förstås många deltagare umgåtts till in på småtimmarna med kortlekarna i fokus natten innan. 

Efter en stadig frukost satt alla bänkade för att ta del av Joachim Solbergs magiska kunnande. Joachim är en oerhört rutinerad underhållare. Hans matnyttiga seminarium handlade om misdirection och timing. Joachim betonade hur viktigt det är att skapa offbeat moment så att man kan “jobba ifred” och hela tiden vara steget före åskådaren. “När ni skrattar så jobbar jag” sa Joachim ideligen. När åskådarna väl är beredda och tror att nu börjar det – ja, då har den skicklige trollkarlen redan gjort alla manövrar, och publiken blir därför fullkomligt överrumplad och överraskad av sluteffekten. 

Teorin åskådliggjordes med hjälp av korttrick, myntrutiner, genomträngande knut på dukar, sked- och gaffel-mysterier, m.m. Min favorit var ring på stav. Det är ingen ny effekt, men med Joachims presentation, misdirection, timing och kroppsspråk kändes det alldeles extra magiskt när ringen så att säga hoppade från knuten på skosnöret och upp på staven. “När ni skrattar så jobbar jag”, jo, jo så talar allt en mästare! 

Efter Svensk Magisk Cirkels årsmöte och därpå följande lunch var vi framme vid den sista programpunkten – ett seminarium med en annan mästare. Jay Scott Berry från USA, numera bosatt i Australien, beskrivs som en modern Merlin och renässansman. Jay Scott Berry visade oss i detalj hur den akt han framförde under lördagens galamiddag var uppbyggd. Liksom Joachim betonade han hur viktigt det är att vara steget före åskådaren. Och Jay Scott Berry ligger långt, långt före åskådaren. Han bygger upp sina rutiner på ett sådant sätt att åskådarna inte har en chans att efteråt tänka sig igenom händelseförloppet baklänges för att komma fram till metoden. En väsentlig del av detta seminarium ägnades också åt de gimmicks som Jay Scott Berry huvudsakligen arbetar med för att skapa effekter som inte borde gå att utföra. 

Kl. 16 var så Svenska Mästerskapen i Trolleri över för denna gång, men vi som var där kommer att minnas Växjö länge. Wexiö Magiska Sällskap med Malin och Peder Ray Matson i spetsen ska ha en varm, kraftfull standing ovation för sina insatser. Ni fick toppbetyg! 

Christina Nyman

_MG_1317 (kopia)  _MG_1352 (kopia)

Gaston

_MG_9779 (kopia)  _MG_9856 (kopia)

Christabuu

_MG_0100 (kopia) _MG_0696 (kopia)

Gaston, Jonas Karlsson

_MG_0746 (kopia)

Jonas Karlsson

Samtliga foton LINDA HIMSEL. Vill du köpa något av dessa foton eller några andra som Linda tog under SM i trolleri så kontakta henne på info@himsel.se

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

4 reaktioner till “Svenska Mästerskapen i Trolleri 2013”

  1. Jag hade en otrolig weekend med underbara människor! Jag kan bara konstatera att trollkarlar är ett fantastiskt släkte som alltid har nära till skratt, ni sprider positiv energi runt er hela tiden! Uppskattande komplimanger och positiva ord kantade hela tillställningen och jag är mer än överväldigad över hur många som ställde upp för oss så att vi kunde genomföra detta SM på bästa sätt! Särskilt tack till “mina” trollisar, Martin, Leif och Arkadia som intog stan och gjorde så att Växjö City fick sin beskärda del av trollieribravaderna!
    Längtar redan till nästa evenmang! Stor kram till alla trollkarlar ute i landet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.