Sveriges Magi-Arkiv

 !cid_D1A3A891DDB04BEFA7027955FC9FD14B@Gertrudsdator

Nedanstående artikel var införd i Södermanlands Nyheter den 6 mars, skriven av Eva Dalin.

“I en trång källare i centrala Nyköping döljer sig en förtrollad värld. 2 500 trolleriartiklar, många från kända storkonstnärer, har Christer Nilsson i sin samling. Det är en samling som både Kungliga biblioteket i Stockholm och världskändisen David Copperfield i Las Vegas kastar sina blickar på.

Men sälja dem? Nja, Christer Nilsson, med artistnamnet el Rico, vet inte om han gör sig av med materialet. Helst vill han att samlingen ska sparas i ett museum för att kunna visas för allmänheten. För som det är nu ryms det högst tio personer åt gången i Christer Nilssons trånga källarvalv.

”“ Helst skulle jag kunna visa samlingen i Konsthallen, säger han. Då skulle allt kunna dokumenteras ordentligt. Helst skulle samlingen finnas med i ett stadsmuseum. Det är något som Kulturarvsalliansen här i stan puffar för.

Enbart Christer Nilssons samling har fyllt den numera stängda Konsthallen. Under några månader 1995 – 1996 kunde allmänheten gå dit och låta sig förtrollas. Samlingen har också visats i mindre utställningar. För ett år sedan ställde han ut sina många affischer i NK-villan. Det är de affischerna som KB, Kungliga biblioteket, är intresserad av. Den äldsta affischen är från 1860.

Trollerimuséet är en skatt för den trolleriintresserade. Christer Nilsson trollar fortfarande själv för stora och små. Att han fyllt 81 år hindrar honom inte. ”“ Fast hustrun tycker jag ska dra ner lite grann, ler han och ser inte ut som om han tänkte slå av på tempot.

Hans hustru Gertrud har assisterat honom många år under framträdanden, och som tack för det blev hon itusågad på scenen. Men som den skickliga trollkarl Christer Nilsson är, klev hon ur sin låda igen, hel och hållen. Och fortsatte assistera sin man även när han höll sågen i högsta hugg.

Vi sitter och pratar i källarförrådet bland dödskallar och svarta hattar när Christer Nilsson pekar på stolen jag sitter på. Det visar sig ha tillhört den kände trollkarlen Hector El Neco, Nils Hector. Jag kollar stolen lite extra och jovisst, den har ett lönnfack. Här gäller det att vara på sin vakt.

Christer plockar ned en rund kastrull från en hylla och lyfter av locket. Kastrullen har tillhört den svenska trollkarlen Rani, Bror Wilhelm “Willy” Nord. ”“ Rani hade en tam höna som han trollade fram ur kastrullen. Hönan var så tam så han hade den hemma i lägenheten.

Från en annan hylla plockar han ned en liten bägare med ett kort i. ”“ Den här har tillhört den kända ficktjuven Gentleman Jack. Han brukade plocka cigaretter ur bägaren.

Christer el Rico är i gott trollerisällskap. Själv tillhör han tillsammans med Hans Zetterlund och Björn Eriksson Nyköpings Magiska Bröder. Den lilla gruppen är med i Moderna Illusionisters Cirkel i Norrköping samt i den landsomfattande föreningen Svensk Magisk Cirkel

Han är inte bara i gott sällskap – el Rico, som vid parallellt med trollandet var frisörmästare i Nyköping i yrkesverksamma år, är känd vida omkring i trollerikretsar. Liksom hans samling i källaren. Risken finns att David Copperfield med sina flinka fingrar trollar över delar av samlingen till Las Vegas.” 

Vad innehåller egentligen Sveriges Magi-Arkiv? Jo, bland annat detta:

Mer än 2000 trolleriapparater/rekvisita, varav de flesta har proveniens, dvs jag vet vad tricket heter, vem som har tillverkat det, vem som har använt det och hur etc.

C:a 2500 affischer från hela världen, mestadels svenska, vilka trollkarlar använt för att göra reklam för sina föreställningar. Från slutet av 1700-talet till i dag. Från små affischer till affischer som täcker en hel vägg ”“ de flesta i färg och oerhört dekorativa.

Ett bibliotek med trollerilitteratur från hela världen (bl.a. världens största trolleribok och en av världens äldsta!) plus världen största samling svenska trolleriböcker, från 1702 och framåt, över 500 st.

100-talet trollerilådor från hela världen.

C:a 8000 trolleritidningar från hela världen.

C:a 500 trollerikataloger från hela världen ”“ kataloger i vilka firmor som tillverkar rekvisita för trollkarlar erbjuder sina trick och tjänster.

Otaliga pärmar med 5000 tidningsklipp om trollkarlar, 7000 reklambroschyrer, 7000 reklamfoton av trollkarlar, programhäften, visitkort etc.

Samling av frimärken med trollerimotiv.

Samling av trolleriföreningars nålar, kongressnålar, medaljer etc.

Samling av vykort med trollerimotiv.

Samling av VHS- och DVD-filmer med trollkarlars framträdanden. 

Mycket av materialet ovan har använts i de två böcker jag har skrivit: Trollare och andra underhållare, 1991 (288 sidor) Bokförlaget Spektra, Sveriges trollkarlar, 2007 (328 sidor) Svensk Magisk Cirkel & Christer Nilsson

Av en ren slump så kom denna insändare av Torbjörn Andersson, Kulturarvsalliansen i Nyköping, in samma dag i tidningen!

img711

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.