Tidningsklipp från Danmark

Magi-Arkivet fick nyligen en samling danska tidningursklipp som trollerihandlaren Leo Topp klippt ut och sparat. Detta förmedlades från änkan Tove Topp av Per Börsch, Hilleröd. Klippen är från 1960-talet och är ju lite dansk trollerihistoria och borde förvaras i Danmark, men när ingen där har det udda intresset för sådant här, så tar jag väl vara på det ”“ tillsamman med alla pärmar danskt material som redan finns i arkivet. Magisk Cirkel Danmark har länge talat om att göra ett danskt trollerimuseum, men”¦

Jag ska nämna några få händelser som klippen berättar om ”“ men det är tyvärr bara vi ”gamlingar” som minns namnen idag.

Den 18-årige professionelle trollkarlen Claus Zimba sågade huvudet av 8 damer med en Bosch sticksåg. Det blev ett rekord för Guineess rekordbok.

Heinz Saxburger blev bestulen på hela sin rekvisita. Turligt nog återfanns materialet senare i en källare fast betydligt ödelagt.

Leif Böckel har varit flitigt engagerad med sin blindkörning av bil, men i Saksköbing förbjöd polismästaren publiknumret. Blindkörning var populärt vid denna tid. Truxa gjorde det liksom Leo Leslie och Tom Miller.

De 2 Nicklas som uppträdde med ett tankeläsningsnummer i god Truxakvalitet förbjöds framträda i Kalundborg. Polismästaren där ansåg att paret använde hypnos för att kunna utföra tankeläsningen ”“ och hypnos är förbjudet att framföra.

Tom Miller ”satte en mans liv i fara” genom att han fick sväva på taket till en 25 meter hög silo.

Aage Darling öppnade sin trolleributik i Köpenhamn. Vid invigningen sågs Tribini, Den nye Kjeldsen, Danilo med flera kända trollkarlar.

Leo Topp´s Trylleindustri var faktiskt en industri på denna tid. 40.000 tumspetsar skulle gå på export till Tyskland, Amerika, Holland och England. En engelsk leksaksfirma hade bildat en trolleriklubb och 50.000 trolleritrick var skickade från Topp´s och en resterande order på 20.000 skulle packas!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Tidningsklipp från Danmark”

  1. Jag bor i Kastrup och det finns en facebook-grupp som heter 2770 Kastrup. Där finns ett inlägg där det beskrivs om en äldre kvinna som tog livet av sig 1989 med gas och gasen exploderade och rev ut en stor del av gaveln på huset. Enligt en kommentar skulle kvinnan ha varit en tryllekunstnær vid namn Darling. Jag sökte på darling och kom till den här adressen där Aage Darling omnämns. Tragiskt slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.