Veckans bild nr 58 ur Magi-Arkivet

Efter tivolitrollkarlen Cyclone Rinellis bortgång 1991 hörde sonen Håkan Bergström av sig och undrade om jag var intresserad att ta hand om pappans efterlämnade rekvisita, så att den blev bevarad. Givetvis var jag det – OK, då kommer jag ner med det, sa Håkan. Han packade in allt i en bil och åkte på morgonen från Härnösand till Nyköping. Det var åtskilligt material, bl.a. två illusioner – en Harriestillverkad Substitution Trunk och nedanstående produktion av en dam. När allt var urplockat och nedburet i arkivet, så åkte Håkan hem till Härnösand igen!

img694

En ram täcks med papper, ramen kan snurras för att visa att där bakom finns inget, en dam ritas på pappret – pappret spräcks och en dam framkommer. 

Illusionen heter Konstnärens dröm eller Transformering bild till liv – baserad på The Artist´s dream, uppfunnen av David Devant och presenterad 1873 vid hans debut i Egyptien Hall, London.

Ovanstående illusion tillverkades av Rani (1896-1973). Efter hans död övertogs den av Harry Harries, som senare sålde den till Cyclone Rinelli. Nu finns den alltså i Sveriges Magi-Arkiv.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.