Veckans bild nr 64 ur Magi-Arkivet

DSC_9270

Square Circle, en produktionsapparat som använder black art-principen, uppfanns av Louis S. Histed 1930. På 1940-1950-talen började apparaten bli allmänt använd, och här ovan ses tre olika modeller.

Till vänster: En större modell vilken har en hoptryckbar docka under produktionsmaterialet. Som final kan alltså en docka lika hög som apparaten framtrollas. Troligen amerikansk tillverkning.

I mitten: Tillverkad och såld av den svenska firman Swings 1947 och framåt. Har använts av Oswald Thureo (1898-1983) och skänktes till Magi-Akivet 1989 av Holtini.

Till höger: Milson-Worth har gjort denna Square Cicle. ”œNo one finishes props like Milson-Worth! Milson-Worth props represent some of the most highly sought after magical props today.”

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Veckans bild nr 64 ur Magi-Arkivet”

  1. Veckans bild: mycket intressant att se dessa rekvisitor, en genial idé, om än icke ny —black art fanns nog innan 40-talet. Vi har nog alla /?/ haft en SQUARE CIRCLE – en allround rekvisita, vilken jag använde vid ett engagemng på Restaurant Trägår’n, GBG, omkring 1969– ett fotbolls-lag skulle firas och det skulle trollas fram en fotbolls-tröja … Given succé !!!

    SQUARE CIRCLE är användbar även i dag – kanske i en modern design. Spektakulära rekvisitor väcker uppmärksamhet och förväntningar, den s.k. anticipations-effekten, “vad skall hända med detta?”

    I sammanhanget, för eventuellt intresse, Paris-cabareterna försvann i takt med att
    the strippers klädde av sig utan koreografi och finess, samt med att vi visuella hade just ingen plats att uppträda med rekvisitor som gjorde en show festlig och attraktiv, de av oss som inte ville ge upp -medbragte en kortlek / som publiken inte såg ordentligt/ och ett rep med en låååång rutin där sagda publik inte kunde följa med i alla avklippta bitar och knutar — och som egentligen inte intresserade någon …. det var ju a drinking audience och många fann de tillstädesvarande damerna mer intressanta …
    Detta kan jag skriva under på och säga som Sven Dufva —- “ty jag var med.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.