Christer el Ricco slutar trolla offentligt

Då har man gjort en trolleriföreställning till ”“ denna gången för en större pensionärs-förening. Men detta var en speciell föreställning ”“ min sista offentliga! Nej, det beror inte på att det gick dåligt. Tvärtom kom många fram och tackade för bra underhållning!

Den första offentliga föreställningen gjorde jag 1949. Sen blev det åtskilliga i alla möjliga sammanhang med Gertrud som perfekt assistent fram till 1975. Då tog vi ett sabbatsår för att hinna med familj, firma, radhus, husbil etc, och det var så skönt, så det året blev 20”¦ Men när jag blev pensionär så ville jag testa igen, men någon assistent fick jag inte med mig. Det har varit kul, men nu hösten 2014 kändes det som det räckte – och Gertrud håller med. Nu ska jag sitta framför brasan i en gungstol med en god bok, precis som 83-åringar ska göra. Eller?

img995 img994

 img996 img993

images ricco_bibl

DSC04114IMG_2321

Lite nostalgi 1949-2014

Jag har ju en fruktansvärd massa trollerirekvisita, som jag inte vet vad det ska bli av. Ska den spridas för vinden eller finns det någon som kan ta hand om den och göra något vettigt av den? Eller ska den gå på auktion? Och 2000 unika affischer? För att inte tala om de hundratals pärmar med ovärderligt material”¦ Ja, det får jag nog fundera ordentligt på där i gungstolen”¦Â 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

17 reaktioner till “Christer el Ricco slutar trolla offentligt”

 1. Bästa Christer!

  Njut av pensionärslivet framför brasan och en god bok och tack för allt du har gjort för magisverige!
  Om inte någon ta över eller kan lagra allt du ska lämna vidare så föreslår jag en auktion så att alla får en chans att äga en bit magihistoria.

  Återigen: tack för dina år som magiker!

 2. Ett värdigt sätt att sluta! Med en bra föreställning som folk kommer fram och tackar för. Grattis till en fin karriär!
  Men ett råd – gör dig inte av med dina älsklingsnummer. Även om du just nu känner att det kan vara nog så kan jag nästan lova att du kommer få förfrågningar om en tid som du skulle tycka vara kul att ställa upp på. Så spar den möjligheten eftersom du är så uppskattad bland många grupper. Gör en liten show då och då så att du inte blir ringrostig så att du känner att möjligheten finns när något kul dyker upp.

 3. Christer, det är väl inget som hindrar att du – som så många andra artister – gör flera avskedsföreställningar?

 4. Christer!
  Jag instämmer till fullo med vad Holger skriver. Jag har själv varit i den situationen att jag kände att jag aldrig mer skulle göra en offentlig föreställning! Jag skulle kasta bort eller förstöra all rekvisita, göra mig av med allt som hade att göra med mitt trolleri. Så kändes det 2010 när Gun förlorade kampen med en svår sjukdom.
  Tack vare goda vänner i Sverige och utomlands fullföljde jag inte dessa planer. Det är jag mycket tacksam över idag. Mitt trolleriliv har kommit tillbaka – Jag besöker kongresser – gör lectures och njuter av trolleri på många olika sätt. Christer du är ju i den lyckliga situationen att du aldrig har behövt leva på ditt trolleri så varför sluta? Om du känner att du fått nog,att det inte längre är kul. så ta en paus och du skall se att du så småningom blir sugen igen. För sugen det kommer du att bli…Man inte sluta tvärt med någonting man började med 1949 det har blivit en så stor del av ditt liv att det inte skulle vara rätt mot dig själv.

 5. En otroligt magisk karriär och vilka härliga bilder! Hoppas du driver magin vidare med magiarkivet och att du fortsatt mår magiskt bra!

 6. Håller med Holger ovan. Gör dig inte av med dina favoritnummer.
  Du har gjort en enorm insats för magin i Sverige under åren. Tiden du var redaktör för Trollkarlen var de bästa åren i tidningens historia. Sveriges Magiarkiv är makalöst och all tid du lagt ner för att katalogisera trollkarlar både med deras rekvisita, reklam och i bokform är värd all uppmärksamhet.
  Du har förhoppningsvis många år kvar att fascinera och fascineras med trolleri.
  Men visst hade det varit kul om dina föreställningar fanns på video?

 7. Tack för vad du gjort för trolleriet!
  Håller med Houdi, TK,s bästa tid var när du var redaktör.

 8. En legend slutar inte, utan lever vidare, nästan i all evighet — det är så jag ser på Magi-Arkivet och även Din samling av trolleri och magiprylar som ju sträcker sej rent historiskt under hundratals år, och katalogisering av densamma + plakat och tidningsurklipp och aktuella händelser med anknytning till trolleri, är en guldgruva för en historiker som doktorerar inom magi-trolleri —- och där vi ju även nu har en högskoleutbildning i detta så aktuella ämne.
  Skamligt om inte Nyköpings Kommun med Ditt samtycke startar upp ett Magi-Museum i Din hemort och avlönar Dej för detta.
  Önskar även att Du Christer blir Hedersdoktor i Magi och att också Din fru Gertrud får en del av äran.

 9. Hej Christer och Gertrud! Ursäkta men jag tror att Du har skrivit fel på årtal,
  83 år kan Du ju självklart inte vara när Du ser ut som 43!! Så mycket som ni
  har gjort för magin i Sverige så tycker jag att ni vore värda ett Nobelpris!

 10. Tack för allt Christer! Helt fantastiskt vad du gjort för trolleriet i Sverige. En stående ovation från Uppsala!

 11. Hej Christer!
  Trevligt att se bilder från din karriere, första gången jag så et bild på dig var i Topp Ny i 1967.
  Jag håller med de andra, sälja inte allt, Du kanske kommer att göra 1-2-3 föreställninger mera. Da jag sltade första gången sålda jag inte allt, vilket jag blev glad för när jag började efter nästen 30 år.
  Som vi säger i Danmark: Länge leve Magiarkivet.

 12. Hej Christer!
  Tack för din fantastiska insats under många år med att upprätthålla intresset för magin som konstart. Dels genom din blogg, Magiarkivet, dels som aktiv magiker. Du har säkert glatt många under åren, både barn, ungdomar, vuxna och pensionärer med ditt trolleri. Min förhoppning är att du inte lägger ner Magiarkivet helt och samtidigt förstår jag att du känner att du behöver trappa ner verksamheten med ålderns rätt.
  En stor magisk hälsning till Dig och Gertrud.från
  Sven-Arne Karlberg

 13. Nyköpings kommun ligger väl närmast till för att ta ansvar för dina otroliga samlingar. Eller varför inte Norrköping, där Harries haft sitt säte i över hundra /!) år!!. Jag har faktiskt en gång döpt Norrköping till Magins Huvudstad. Dags för stadens politiker att leva upp till det nu!
  En organisation man också kommer att tänka på i detta sammanhang är förstås SMC. Fast var skall som få resursser till det???

 14. Vilken härlig karriär ändå!!! Även om du är klar med “gigandet” så är du nog inte klar i den magiska världen?! ;o) Hoppas inte, STORT tack dock för allt du gjort för den!!

  Ha en magisk höst i gungstolen!

  Med vänlig hälsning, Tobbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.