Dansk Magisk Cirkel 80 år

Dansk Magisk Cirkel fyller jämna år i år. Som ett led i 80-årsfirandet anordnade föreningen den nordiska magikongressen som ägde rum den 21 ”“ 23 mars på Charlottehaven i utkanten av Köpenhamn. Jag tror att samtliga kongressdeltagare bodde centralt på hotell i närheten av Köpenhamns järnvägsstation. Därifrån gick det smidigt att ta sig till kongresslokalen med pendeltåg.

Köpenhamn

 Hela det glada svenskgänget lyckades samla ihop sig för en gruppbild 

Under kongressen tävlades det som sig bör om priserna i Nordiska Mästerskapen. Det kändes lite bakvänt att Nordiska Mästerskapet detta år ägde rum före de nationella svenska mästerskapen. Men det var ju inget att göra åt, och det går inte alltid av organisatoriska skäl att samordna mästerskapen. Det är många faktorer som spelar in vid val av datum.

Det var inte många som hade anmält sig för att tävla, och som medlem av juryn tyckte jag att det var synd. Men glädjande nog höll de vinnande akterna hög standard både i scen och close up så det var ingen som helst tvekan om förstaplatserna. Hans Ulrik, från Danmark, vann första pris med en mycket ovanlig duvakt ”“ väldigt spännande och kreativa produktioner. Värt att notera är också att Hans Ulrik jobbar utan assistent, vilket ställer särskilda krav på aktens komposition.

10014532_751710251513883_840419176_n

Segern i close up gick också till en tävlande från Danmark. CheffMagic visade en parlour akt med skojigt föredrag om köksbestyr och mat. Detta är inte samma akt som han tävlade och vann pris med på FISM Beijing även om temat är detsamma. Vinnarna var duktiga, och de svenska tävlande gjorde också bra ifrån sig. Bäst gick det för Carl Stanley.

Det fanns mycket att gotta sig åt i jubileumsprogrammet med artister från när och fjärran : Sverige, England, Kanada, Israel och Malaysia. Förutom scenshowen, där vår egen Malin charmigt och uppfinningsrikt höll i alla trådarna mellan artisterna bjöd Luke Jermay på sin mentalistshow på fredagskvällen. Malin

En liten pratstund med Malin

Luke Jermay, låter namnet bekant? Jo, det är den grundligt tatuerade killen från England som också har haft en show i Vegas. Hans yttre passar verkligen bra för en mentalist och ökar mystiken. Jag har sett hans seminarium tidigare (han har t.ex varit bokad i Luxemburg) så jag såg nu fram emot showen. Det var intressant att se en hel föreställning utan elektronik och knappt utan någon rekvisita överhuvudtaget. Ett kuvert ”“ med ett personligt meddelande till en åskådare  – spelade en nyckelroll i föreställningen. I övrigt använde han sig av en tarotlek och ett par böcker.

Luke Jermay är en analyserande mentalist och allt är så noga genomtänkt. I sitt seminarium visar han att han inte lämnar någonting åt slumpen. Om han t.ex. i en rutin behöver få en glimt av ett kort så tar han inga chanser. Han bygger in fyra fem olika moment där han kan få syn på kortet. Han har också flera olika versioner av samma trick. Om han har en scenversion av ett trick med en kortlek, så har han också tänkt ut en impromptu version med en lånad lek om han skulle hamna in den situationen.

Paul Gordon, också han från England, hade ett mycket inspirerande seminarium om kort. Hans seminarium var så effektivt att han efteråt sålde flera böcker och dvd:er till deltagare som inte ens håller på med korttrick.

En annan kortmästare, och mycket trevlig bekantskap, var Shane Cobalt från Kanada. Han var lite av en joker på kongressen då inte så många kände till honom. Han älskar svåra grepp och manipulationer och var förmodligen åtskilligt mera kunnig på detta område än de flesta som satt i publiken. Trots detta vann han genast allas sympati genom att börja med att så avväpnande berätta om hur lite han visste när han började med korttrolleri en gång i tiden. Shane Cobolt

Shane Cobalt berättade att han gillar Skandinavien ”“ och svensk julmust

Roy Rosen, från Malaysia, var ett exotiskt inslag på kongressen. Hans akt under galaföreställningen visade att det verkligen finns kulturella skillnader mellan olika världsdelar ”“ även i trolleri. Roy Zaltsmann, mentalist från Israel, hade däremot en akt som kändes ganska så bekant; fyra stolar på scen ”“ var sätter sig åskådaren ”“ vilket kuvert väljer han, osv.

Richard Forget, är från Kanada, hans seminariehäfte har titeln ”œ101 tricks”¦.not included”. Verkligen uppfriskande med ett snyggt producerat häfte som tar upp många andra aspekter men inte ett enda trick. Nick Einhorn, från England, hade bara trick i sitt seminarum, men de var roliga. Han visade ett smörgåsbord av bl.a. mynt i flaska, nested wallets, ESP-kort, book test.

Detta var några av mina personliga minnen från Danmark. Nu är det snart dags för kongress igen ”“ Svenska Mästerskapen i Uppsala. Vi ses!

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.