DVD – Nightmare Alley

photo I går kväll satt jag bekvämt tillbakalutad i soffan och tittade på en svartvit film som “uppnådde pensionsåldern” häromåret. Nightmare Alley med Tyrone Power i huvudrollen är en amerikansk film från 1947. Filmen bygger på en roman med samma namn. Jag hittade DVD:n hos en av handlarna på en magikongress för en tid sedan. Som ni kanske har märkt tittar jag gärna på filmer där trolleri/trollkarlar av olika slag spelar en viss roll. Jag tittar gärna på många andra typer av filmer också, men de hör ju inte hemma på denna blogg.

Filmen börjar och slutar på ett ganska nedgånget resande tivoli med olika slag av attraktioner och sideshow freaks. Sensationslystna åskådare lockas med olika utrop: “Kom och se vilden som bor i sin bur och som utfordras med levande kycklingar!” “Mademoiselle Zeena ser allt, vet allt och kan avslöja allt om era innersta hemligheter!”

Stan Carlisle trivs som fisken i vattnet i denna miljö. En av hans uppgifter är att se till att Zeena har en publik då hon utför sina mentala mirakel. Han är också den som samlar in kuverten med frågor från åskådarna till Zeena. Trots att hon bränner upp kuverten i en skål kan hon känna vad det stod på lapparna. Inte så svårt – kuverten har smidigt vittjats, och under ett hål i scengolvet sitter hennes alkoholiserade partner Pete och skriver upp på en griffeltavla vad det stod på lapparna.

Molly, som är oerhört förtjust i Stan, och som har rollen av “Electra” på tivolit berättar att Zeena och Pete långt ifrån alltid har jobbat på ett tivoli. Innan det började gå utför för paret hade de en toppakt med ett tankeläsningsnummer där Zeena bar ögonbindel och Pete höll upp olika föremål från publiken. Stan börjar kurtisera Zeena för att få del av hemligheten, men hon vill inte veta av det…tills en dag Pete dör under olyckliga omständigheter och hon inte ser någon annan utväg. Tillsammans uppträder de på tivolit. Molly har också lärt sig systemet då hon hade uppgiften att träna med Stan.

Snart står det klart för var och en att Stan och Molly har något på gång. De blir tvungna att gifta sig och kastas ut från tivolit. Stan som också har blivit riktigt skicklig på cold reading siktar nu högre. Det nygifta paret börjar uppträda på en tjusig nattklubb, hon i aftonklänning, han i smoking. Genom att behärska koden perfekt och med “the Great Stantons” förmåga att dessutom intuitivt känna när någon försöker få dem på fall med en försåtlig fråga får paret stor uppmärksamhet.

Stan som nu har kommit upp sig rejält jämfört med det sjaskiga tivolit börjar vilja ha mer.. och mer. Han inleder ett samarbete med psykologen Lilith Ritter som har många förmögna kunder i staden. Genom den information Stan får från Lilith blir det lätt för honom att övertyga vissa prominenta personer om att han står i kontakt med deras kära avlidna anhöriga. De öser sedlar över honom för den tröst han skänker dem. Inför Molly rättfärdigar sig Stan med att detta bara är “another angle of show business”.

Stan trodde att han skulle nå toppen på andras bekostnad, men hans fall till botten blir hårt. Ett scenario som ska övertyga en rik klient går helt överstyr när Molly bryter samman. Stan sjunker djupare och djupare, och när han försöker ta jobb på ett tivoli för att spå i händer blir han bara erbjuden den mest förnedrande rollen – den som vilden.

http://www.youtube.com/watch?v=idlYaKQ1yjw 

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.