GMK:s majmöte 5 maj

Måndagen den 5 maj var det dags för månadsmöte för Göteborgs Magiska Klubb och det var delat i tvenne akter. Den första akten bestod av boktips och även
demonstrationer av trick ur tipsade böcker, även de fall då inga böcker hade tagits med.

Nedan följer en sammanfattning av GMK:s boktips.

boktipset

Bilden är från programmet “boktipset” som visades i Sveriges Television 1976-1989. Jag tycker det var passande att ta med den bilden, för dyker man ner i böckernas värld så hittar man skatter likt guldet vid regnbågens slut.

Först visade Gaston ett trick som han utvecklat vidare som finns i Tarbells course vol 7 (väl?).  Ett lånad ring försvinner och återfinns fastknutet längst in i ett garnnystan.

fig_1

Vi bjöds på en introduktion till upphovsrätt och “Creative Commons” (CC) av Christer. Meningen med CC är att ge skapare av material ett finare verktyg för att skydda rättigheterna än vad copyright ger. Copyright > säger “all right reserved”, där alla rättigheter tillhör upphovsmannen, medan CC betyder “some rights reserved”.
Värt att nämna är även “copyleft” som har liknande tankesätt.

fig_2

Dan O’Lan förespråkar att trollkarlar utför trick långsammare, vilket jag håller med om till stor del. Dan demonstrerade hur man kunde koppla ihop fotboll och kort med ett stavningstrick med efternamnet på den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi. Det var tur att Dan inte valde att göra tricket med Blaszczykowski.

Felix Fallkvist framförde det klassiska tricket med några plastmuggar och en spik som vi alla känner till, fast med en twist. Martin var försökskanin och hade svårt att resa sig efter han satt sig på en av påsarna. Inspirationen kom återigen från Argentina, denna gången från Diego Minevitz.

fig_3

Den numera haltande (hehe) Martin kom med boktipset “Tarbells course of magic vol 1-8”, “Now you see it, now you don’t” och “Familjetrollarens uppslagsbok”, som jag tyvärr inte kunde hitta författaren till. (Conny Ray. Reds anm.)

Isidor talade varmt om Gay Ljungbergs “Audience Management” och hur man med ögonrörelser skapar (ögon-) kontakt med publiken. Mario visade “Simsalabim – 50 trolleritrick” från 1943. Undertecknad kan väl också såhär i textform tipsa om en bok, Lennart Greens “Hemligheter”. Den har många intressanta matematiska principer
och enklare trick som gör att trollkarlen istället kan lägga ner mer möda på sitt framförande, vilket egentligen är det viktigaste.

Samuel Varg Thunbergs boktips var “Alexander – The man who knows”. Alexander, eller Claude Alexander Conlin var urpsrungligen en illusionist som senare sadlade om till tankeläsare. Under relativt kort tid på 1920-talet tjänade Alexander totalt fyra miljoner dollar. På den tiden! Värt att nämna är att han gifte sig sju gånger, försökte utpressa
en oljemiljardär och hann med att mörda fyra män. Ingen dålig resumé alltså. Den boken måste man läsa.

Andra akten gick ut på det ambitiösa kortet och variationer på detta tema. Robert Devon demonstrerade miraklet på Dan O’lan, som alltid är den perfekta gästen.

fig_4

Efter detta delades vi in i grupper och vi underhöll varandra tills vi storknade. Mina händer var för upptagna för att ta några kort (förutom spelkort) och inte minns jag nånting av det som inträffade efter jag satte igång.

Som vanligt stannade de som inte hade något liv kvar och fortsatte till klockan slog volt.

Matz Johansson Bergström

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

3 reaktioner till “GMK:s majmöte 5 maj”

  1. Låter som ett fantastiskt kul och inspirerande möte. Bra tema! För övrigt är Familjetrollarens uppslagsbok en av de mest användbara böcker jag har i min boksamling. Jag återkommer ofta till den i stort och smått. Alla som trollar för barn borde ha den som kursbok och sedan få prov på innehållet innan man började uppträda. 😉 Lysande Conny!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.