Göteborgs Magiska Klubb på Frölunda Kulturhus 5 april

En heldag med trolleri av magiker som kammade hem hela 13 medaljer i senaste SM i magi. Tre olika föreställningar som visade olika varianter av magi öppna för allmänheten.

GMK Familjeföreställning

Dagen startade som sig bör med Familjeshow, tre sköna akter som levererades till
en glad och förväntansfull publik. Konferencier var Anders Sylvan som vant
startade dagen och presenterade GMK och artisterna på ett trevligt och
intressant sett.

Först på scen var den regerande svenska mästaren i barntrolleri, Christabuu. akt där magiska böcker, fantastiskt snabbt klädbyte, ljus som försvann, en vääldigt lång trollstav, produktion av både skateboard och hjälm och mycket annat ingår.

Alf Mouwitz var nästa artist som med ett stort lugn och scenvana tar sig an de
yngsta i publiken. Med en självklarhet bjöds man in i hans berättelser medans
han trollade med bland annat burk, dukar, flaska och, även Alf, en väääldigt lång
trollstav som han plockade fram ur en påse.

Sista trollkarlen var den tvåfaldige svenska mästaren Ason Bson Cson som avslutade Familjeshowen på ett ypperligt vis. Det trollades med rep, paraply, dukar, trollstavar, det till och med buktalades med hunden Sixten som envisades med att äta upp rekvisitan.
Ett bättre slut än såhär kunde inte Familjeshowen få.

En nöjd publikskara lämnade teatern efter rungande applåder, jag torkade mina skratt-
tårar och gick för att ta en kopp kaffe innan den stundande Close-up-showen.

Torbjörn Lindblad

*******************************************************************************************

GMK Close-Up show

Efter familjeföreställningen var det så dags för Close-Up. Trolleri på nära håll. Med anledninga av detta så hade en lokal i bibloteket gjorts iordning så att publiken skulle komma riktigt nära. Föreställningen var slutsåld till sista stol och vi bjöds på ett redigt startfält, allt presenterat av Anders Sylvan från GMK.
Först ut var Isidor som presenterade en fin myntakt. Mynt har blivit lite av Isisdors signum får man väl säga. En riktigt bra akt till musik. Han har verkligen utvecklat sina moves och han visar på stor talang. Isidor avslutade med en härlig Cups and Balls.
Näste man på tur var Samuel Varg. Han bjöd på en mystiskt mordgåta som tog oss tillbaka till 1700-talet. Samuel presenterade sin version av Anckarströms Pistol. Mistänkta ur publiken förhördes tills endast en stod åter att erkänna. Då visade det sig att Samuel redan förutspått detta då förrövaren lämnat sin signatur på mordvapnet… Hm, hur gick det till… Kul och underhållande på en och samma gång.
Efter detta morddrama blev det mer romantiskt. Det var när Tobias Brogren tog sig an scenen. Han förtrollade oss med olika korteffekter bl a en sensuell kortrutin där en åskådares signerade kort bytte plats med hans eget signerade kort. Tobias skapade en härlig stämning och han visde att han hade glimten i ögat.
Felix Fallkvist intog scenen iklädd som student. Han talade om att han just nu är mitt inne i en pågående studie om vilket kort folk i allmänhet tar, när de får frågan om att ta ett kort. En underhållande akt med två åskådare som fick ingå i dagens experimentgrupp. Felix dokumeterade allt med sin polaroidkamera så att allt gick rätt till.
Avlutningen på denna close-upföreställning blev med Carl Stanley. Carl visde varför han vunnit så många priser, ja inte bokstavligt utan med sin superfina akt med en “grej”. Carl har ett tempo som verkligen passar in på en close-up-scenen och jag kom på mig själv att sitta med ett leende på läpparna under hela akten. En charmig kortrutin om en “grej” och en åskådares goda intuition.
Tack alla härliga trollisar och tack Anders som guidade oss genom hela föreställningen.
Det är med ett brett leende jag kliver ut ur salen och GMKs close-upföreställning . En riktigt bra dag i magins tecken.
Martin Rosvall
*********************************************************************************************

GMK Galashow

Röken låg tät i stora salen som är en trevlig scen för magi med bra ljus och ljud. Stor publik i varierande åldrar och en bra stämning. Torbjörn Lindblad var konferencier och inledde med att prata om GMK och vad föreställningen skulle bjuda på. Han återkom mellan akterna med både humor och enklare trolleritrick under den två timmar långa föreställningen. Första akten bestod av blandade kortare uppträdanden av tre artister.

Alexander Arcari inledde showen med svävande bordet i en rutin till musik. Vackert och stilfullt med assistans från en flicka i publiken. Publiken gillade framförandet och Alexander fick högljudda applåder. En modern klassiker men personligen har jag sett svävande bord lite för ofta så jag hade jag hellre sett hans fina manipulations akt.

Därefter kom Riku Koponen och visade sina mentala färdigheter. Riku kastade en pappersboll ut i publiken för att slumpvis välja en frivillig medverkande. En man kom upp och fick välja flera kort med symboler efter att Riku valt liknande kort först. Det visade sig att Riku läst hans tankar och de hade valt precis samma kort. För nästa experiment valdes en ny slumpvis assistent ur publiken. En charmig rolig pojke kom upp och Riku berättade en historia och pojken fick göra en teckning och välja färger, spelkort och namn. I ett förseglat kuvert låg sedan förutsägelser med exakt samma saker och en teckning som liknade den pojken gjort. Publiken tappade fullständigt hakan över Rikus mentala krafter och applåderade åt ett roligt framförande. Han hade bra publikkontakt och engagerade alla med sin mentalmagi.

Carl Stanley kom sedan in och visade ett “vanligt jäkla reptrick”. Med härlig humor roade Carl publiken med sin stand-up magic. Sköna moves och historier fick publiken att skratta och applådera. Repet klipptes flera gånger i bitar för att visa att rep minsann inte har några känslor…eller var det vi i publiken som inte hade känslor för ett rep? Det märkliga var förstås att repet blev helt hela tiden. Han gjorde också så tre kort mystiskt bytte plats mellan två åskådare och Carl blandade in sin humor som gjorde att han fick rungande applåder.

Efter en 15 minuters paus tog Michael Mendoza över scenen i andra akten. Stora maffiga illusioner blandades med ringspel och bägarrutin. Michael berättade mellan numren om sitt intresse för trolleri och magi. Han kom fram ur en rökfylld glaslåda, bytte plats med en tjej supersnabbt, pressades ihop till miniformat, trollade bort sin japanska flickvän och stretchade kroppen i omöjliga positioner. Han har tränat bra tillsammans med sina assistenter och illusionerna flöt på bra och satt som de skulle. Kul att vi har några som satsar på illusioner i Göteborg och man ser att hela ensemblen verkligen vill göra sitt bästa. Michael visade på både stort och smått inom magi vilket var kul att se men det blev ibland därför lite ojämnt tempo mellan de små rutinerna och de stora illusionerna.

GMK visar på en stor bredd och skicklighet inom magi. Alltid svårt att sy ihop en så varierad show och repetera med så många inblandade. Men lokal, ljus och ljus fungerade bra och publiken verkade helnöjd med showen.

Leif Densloe

Anders Ripas foton:

Familjeföreställningen:
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643847779495/

Close  up:
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643853786943/

Galashowen i två akter:
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643883057863/

De två kvinnliga artisterna i galashowen heter
Elin Sofia Fossum
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643883930675/

Carolina Hanell
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643884908653/

Alla bilder i en följd:
https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157643883590263/

Alla artisterna i var sin samling:
https://www.flickr.com/photos/ripa/collections/72157610853572927/

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.