Hokus pokus hos Caroline

omslag_2-2014_webb-320x452

När Lyckoslanten hälsar på hos Caroline Ravn händer flera konstiga saker. Sedlar svävar. Mynt försvinner. Och en gris dyker ur en hand. Men kanske är det inte så konstigt egentligen. Caroline är nämligen trollkarl.

Caroline Ravn är 23 år gammal och bor i Höganäs i Skåne. När hon var 17 år bestämde hon sig för att bli präst. Men för 1,5 år sedan träffade hon en trollkarl och hennes liv bytte bana. När du läser det här har hon precis tävlat i SM i trolleri.

Berätta, varför du började trolla?
”“ Min danska farfar lärde mig ett trolleritrick när jag var liten. Han pratade så grov danska att jag inte förstod honom. Men han tog fram en kortlek och visade ett trick. Jag fattade inte hur han gjorde. Men jag tyckte att det var coolt. Så han gjorde det om och om igen. Sedan gav han mig kortleken och sa: ”Din tur!”. Efter det har jag haft väldigt lätt att se och förstå trick.
”“ Sedan höll jag på med trolleri ett tag. Men när jag var åtta år slutade jag.

Varför slutade du?
”“ Barn kan vara ganska elaka. Många tyckte att jag skulle sluta hålla på med trolleri. Och eftersom jag ville ha kompisar la jag av.
”“ Sedan tog jag upp det igen på gymnasiet. Jag och en kompis lärde oss några korttrick. Men sedan slutade jag igen.

Vad hände sedan?
”“ I november 2012 var jag på en julfest. På festen var det en trollkarl som gjorde ett trick för mig. Även om jag inte kände till tricket kunde jag lista ut hur han gjorde. Han blev jätteförvånad. Efter det träffades vi och trollade ihop.

10305054_10152452353032387_708026083402094891_n 10301294_10152452353297387_1761820272996526664_n

När började du kalla dig för trollkarl?
”“ Jag träffade en annan trollkarl i höstas. I vintras kom han hit och hälsade på mig. Då hade han med sig massor med trolleriprylar. Vi trollade tillsammans i flera dagar. Innan han skulle åka hem visade jag honom en idé för ett trick. Då tog han tag i mina axlar och sa: ”I dag blev du trollkarl, Caroline”. Det var i december 2013.

Nu arbetar du som frilansande trollkarl. Vad innebär det?
”“ Folk ringer och bokar mig för olika shower. Det kan vara att trolla på barnkalas eller restauranger.

När var första gången som du tjänade pengar på att trolla?
”“ I februari i år.

Tjänar du mycket pengar på att trolla?
”“ Det är svårt att sätta ett pris så här i början av min karriär. Många vill att jag ska trolla utan att ta betalt. Men det går inte. Jag vill kunna försörja mig på trolleri.

Är du en Spara eller Slösa?
”“ Just nu är jag en Slösa, för att sedan kunna bli en Spara. Det är dyrt att trolla! Jag måste köpa massa grejer för att bygga upp min show. Men när jag har gjort det behöver jag förhoppningsvis inte slösa lika mycket pengar.

Det hörs på ordet trollkarl att det är flest killar som håller på med det. Varför är det så?
”“ Jag tror att det beror på att tjejer och killar uppfostras olika. Tjejer förväntas inte ta lika mycket plats som killar.
”“ Jag får alltid frågan om det heter ”trollkarl” när man är tjej. Men jag tycker att ordet funkar. Det är ungefär som att säga sjuksköterska om en kille.

Hur lär du dig nya trick?
”“ Jag beställer trick från olika sidor på nätet. Det är väldigt dyrt. När man köper ett trick av andra trollkarlar får man ett bevis som säger att jag får uppträda med det tricket. Sedan får man också det som behövs för att utföra tricket. Och en dvd som visar hur man gör tricket. Alla trick är inte till salu.
”“ Jag har bland annat en dvd som visar hur man får en hopskrynklad läskburk att bli hel igen och fylld med läsk.

Finns magi på riktigt?
”“ Trolleri och magi är lite som vinden. Ibland känner man den tydligt. Ibland känns den inte alls ”“ fast man vet att den finns där. Även om jag inte alltid ser magin kan jag bli påverkad av den. Precis som med vinden.

Text: Susanna Johansson Foto: Håkan Flank  Lyckoslanten nr 2 2014

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.