Kirurgen som kunde trolla

Cedercreutz_SFV_biografi

Henrik Huldén:
Kirurgen som kunde trolla – En biografi över Claës Cedercreutz

En mycket välskriven och intressant bok om en man, som uträttade mycket i livet. Hans intressen var många, men här skall jag bara återge lite av det som rör trolleri och cirkus.

Claes Cedercreutz (1917-1991) har hela livet fascinerats av trolleri och cirkus. Redan på 1920-talet besökte han cirkusföreställningar tillsammans med sin pappa Emil Cedercreutz, som skrev boken ”Cirkusliv i Norden”. Intresset för trolleri och trollkarlar väcks här. Under skoltiden var han klasskamrat med Julius Sundman, som redan då var så duktig att han fick trolla på presidentens slott.

Trollkonster och lindans blev Claes mentala tillflykt under de långtråkiga sex åren vid fronten. När han hemförlovats får han en inbjudan att bli medlem i nygrundade trolleriföreningen Taikapiiri. Ordförande är Julius Sundman, som nu är professionell artist. Föreningen kretsar helt kring Julius ”“ övriga medlemmar är, som Claes, rena amatörer. Men när Reijo Salminen och Solmu Mäkelä ansluter sig, så får Julius Sundman dela med sig av stjärnstatusen.

När Claes doktorerat lämnar han Taikapiiri, men trollkonsterna och framför allt kortkonsterna följer honom, dock mest i familjekretsen. Sonen Kettil blir däremot en estradartist och respekterad trollkarl. Han hade slukat sin fars trolleriböcker och inbundna årgångar av Simsalabim.

Claes  Cedercreutz hade alltid intresserat sig för hypnos. På 1940-talet var detta ett nytt område i Finland ”“ man måste hämta kunskap utifrån. Han får audiens hos Louis Brinkfort i Köpenhamn. Han kallas Den Hvide Fakir och är mer cirkusartist än fackman/lärare i hypnos. Men här hämtar Claes grunderna i den hypnosteknik, som han använder under hela sin läkargärning.

Claes  Cedercreutz startar en cirkusverksamhet för ungdomar i Fredrikshamn. Det blev en stor succé och 2013 firande man cirkusens 40 år. Kettil utnämns till cirkusens hedersmedlem.

Köp och läs boken!

Skrifter utgivna av Svenska folkskolans vänner ”“ volym 200
SFV:s biografiserie, nr 6, www.sfv.fi
ISBN 978-952-7076-02-6  
Pris: 15 euro

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.