Luke Jermay på Magic Center 19 oktober

Luke Jermay är bara 29 år gammal, men en mycket erfaren underhållningsartist med mentalmagi som specialitet. Jag har känt Luke sedan han var 11 år och vet att han har en gedigen bakgrund i klassisk magi inom manipulation, sleight of hand och såväl close up- som scen-magi. Men sedan han var 16 år har han helt ägnat sig åt mentalmagi. Han spelar egna föreställningar, numera endast teaterföreställningar med betalande publik och har en gedigen meritlista som konsult åt flera av våra största stjärnor inklusive Derren Brown, Chris Angel, Marco Tempest och Dynamo. Listan över böcker han skrivit och instruktionsfilmer han spelat in är lång.

Vid sin lecture på Magic Center i Halmstad inledde han med sin version av “Tossed Out Deck” som han lärde ut rent tekniskt, men även använde som exempel på en princip som han ofta använder. Vi fick lära oss en variant på “Living & Dead” som istället handlade om personer som åskådaren hade en personlig relation till jämfört med kändisar. Huvudnumret, som också byggde på principen från inledningstricket, var en tjugo minuter lång mentalmagirutin, helt utan rekvisita och med tre åskådare på scenen. Under hela sitt föredrag talade Luke mycket, mycket snabbt, men på en väldigt tydlig engelska, så även om det gick undan hängde alla med. Det som kännetecknar hans arbete är att han verkligen sätter sig in i varje detalj och gör viktiga val för att det skall fungera och bli bra underhållning. Det finns enligt Luke ingen detalj som är så oviktig att man inte noga bör planera den. Han delade frikostigt och generöst med sig av alla de detaljer som gjorde att rutinerna blev fantastisk mentalmagi och god underhållning.

IMG_8438

För den som arbetar med mentalmagi innehöll Luke Jermays lecture ovärderlig kunskap. För alla oss andra är det arbetssätt han redovisar och de referenser han gör till klassiska magiska principer starkt inspirerande, även om vi aldrig kommer att göra en enda tankeläsningseffekt. Ett drygt trettiotal deltagare på Magic Center i Halmstad var mycket nöjda efter två intensiva timmar.

Turnén rullar vidare till Norge och Danmark och han återkommer även till Sverige och Magic Bar. Missa inte Luke Jermay om du får chansen att uppleva hans lecture.

Bild: Per Eklund
Referat: Gay Ljungberg (vikarie till Åke Hallberg som var upptagen på annat håll)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.