Magiska Brödernas höstmöte

Den 16 november höll Magiska Bröderna sitt höstmöte på restaurang Camarillo i Stockholm. Men det var varken platsen eller maten som fått ett fyrtiotal deltagare att söka sig dit, det var kvällens huvudattraktion; John Houdi. Houdi sitter för övrigt med i föreningens styrelse och ett exklusivt seminarium med honom var kvällens ”klo”. Temat var ”Cards Across”. Mötet inleddes dock med att Ted Silfverberg, Loke Hauge och Ted ”den långe och mörke” trollade in för medlemskap i föreningen. Detta lyckades det med! Kvällen avslutades med en tävling som gick ut på att visa sitt bästa trick för lekmän. Där knep Seth Engström en förstaplats.

Seth Engström kortens mästare i entrickstävlingen

Seth Engström

Cards Across har varit Houdis huvudnummer sedan början av 1980-talet och nu var det dags att vi skulle få lära oss grunderna i hur själva trollerikonsten går till och ska hanteras. Det skulle visa sig att ”gammal var äldst” och att vi gick därifrån en bra bit rikare som trollerikonstnärer, såväl på amatörnivå som mer professionellt.

Cards Across är, trots att det utförs med spelkort, ett visuellt nummer som passar utmärkt även på en större scen. Den går till så att två åskådare får tio kort vardera. Därefter förflyttar sig tre kort, ett i taget, från korten som den ena åskådaren håller i och över till den andra åskådarens korthög. En klassisk effekt som, enligt Houdi, är onödig att komplicera till med signerade eller valda kort. Det fungerar med endast tjugo kort, vilka som helst, från en kortlek. ”Cards across fungerar alltid, trots att det är en helt ologisk effekt”, sa Houdi. Att det bygger på att åskådare räknar kort, gör också att detta syns och blir tydligt. Räknerörelserna syns, även om kanske inte kortens valörer gör det. Åskådarnas på scenen reaktioner bär sedan effekten ut i salongen.

John fokuserade mycket på att förklara allt kring numret, psykologin bakom och hanteringen av åskådarna på scenen. ”Jobbet som artist innebär att publiken känner sig trygga och att åskådarna på scenen känner sig trygga”, menade Houdi. ”Jag går aldrig ner bland publiken, de ska inte se en tom scen”, förklarade han då han redan i seminariets inledning bad två åskådare komma upp för att hjälpa honom att demonstrera.

Därefter följde ett seminarium som innehöll en artistkarriärs erfarenheter, men det bästa fick vi vänta på. Efter middagen höll Houdi nämligen en uppskattad show där han nu visade allt som han lärt ut, men till sitt unika koncept med buktaleri. Trots att jag sett numret så många gånger förut var det minst lika bra, inte minst därför att alla detaljer han nämnt under seminariet nu fick sin praktiska förklaring. Att utföra Cards Across är en sak, att kunna skapa den underhållning som Houdi gör är en helt annan. Om ändå lekmän visste detta, all erfarenhet bakom, alla outs, alla timmar av träning. Lika inspirerad som jag blev av seminariet, lika övertygad blev jag att givetvis inte försöka uppträda med Cards Across. Det finns en som gör det bäst, låt det vara så. Men alla idéer gav mig stor inspiration att förbättra andra projekt jag arbetar med inom vår härliga konstart. Tack John för att du visade att ”Gammal var äldst”!

John Houdi med Johanna Adsjö och Ted Silfverberg

John Houdi med Johanna Adsjö t.v. och Ted Silfverberg t.h.

Text Per Eklund, foto Christer Lindgren

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.