Malin Nilsson – prisad trollerikonstnär med unik utstrålning

Jag har bestämt träff med Malin på Restaurang Tylöhus i Halmstad där hon några kvällar framträder tillsammans med Charlie Caper i “Variete Tylösand”.
Malin Nilssson

Malin är född 1981 och har arbetat på heltid med trolleri sedan år 2000 och har specialiserat sig på vuxenunderhållning. Hon är känd för sin varietébetonade stil och sitt unika sätt att framföra klassiska trick. Med imponerande fingerfärdighet och snabb replikföring har hon idag hela Europa som sitt arbetsfält. I vår medverkar hon som artist i Uppsala Magic and Comedy Festival den 26 april i Uppsala.

Var det din pappa och kanske även din bror som intresserade dig för trolleriet eller hur började det hela?
Ja, det var precis så det var. Jag är uppväxt i en trollerimiljö så det var liksom krattat i manegen för mig redan från början. 

Ni är ju inte så många kvinnliga trollkarlar här i Norden, du och Christina Hjulstad, Christina Nyman, Bissa Abelli och Jewels Good. Kanske har jag glömt någon. Har ni någon inbördes kontakt? Träffas ni någon gång?
Inte genom överenskommelse och inte så ofta spontant heller. Men med dem man ibland samarbetar med kan ju kontakten bli ganska intensiv.

Du utvecklar naturligtvis ditt trolleri allt efter hand. Var får du inspiration ifrån? Besöker du trollerimässor? Lyssnar du på lectures från erkända föreläsare inom genren?
Jag tror mina största inspirationskällor är från musiken, filmen och konsten. Ja, så är det helt avgjort! Sedan inspireras jag naturligtvis från andra artister som jag samarbetar med.

Du har ju haft en av dina mest kända föreställningar på Skillinge teater, är du kvar där?
Ja, det är där allting började
Vad har Teater 23 i Malmö betytt för dig? Uppträder du där även fortsättningsvis?
Där har jag alla mina goda vänner. Där finns bra kamratskap. Där finns de som kan ljussättning, ljud och de som kan sy mina kavajer jag har när jag uppträder.

Hur aktuell är du i Tyskland nuförtiden? Vem samarbetar du där med?
Tyskland är för mig som för många andra artister ett stort land med många möjligheter. Här samarbetar jag mycket med Markus Zink. Vi gör både rena trolleriföreställningar, varietéframträdanden och annat. Vi har även uppträtt i Italien.

Upplever du skillnader på publik mellan olika länder?
Ja, t ex är det mycket lättare att överraska en amerikansk publik än en svensk publik. Det känns som att det krävs mindre för att provocera med ett udda koncept och politiska inslag. Det kan ju vara så att jag har råkat uppträda i mer konservativa sammanhang också.

Är det svårt att leva som professionell trollkarl? Eller är det gott om jobb för dig?
Jag arbetar inom så många olika genrer att det alltid finns jobb. Jag har faktiskt jobbat med trolleri nu i 13 år, så jag hoppas att det skall finnas plats för mig framöver också
Du började med trolleriet som ganska ung. Du var bara 22 år när du blev nordisk mästare i scentrolleri, jag tror det var i Oslo. Har du ställt upp i några andra trolleritävlingar efter det, eller är tävlingar ett passerat stadium för dig nu?
Jag var med på FISM i Stockholm 2006, i tävlingen gick det inget vidare, men jag fick några fantastiska kontakter och vänner som står mig nära idag. Jag deltog även i Street Magic VM 2010 i St Wendel med The Monkey Opera, ett kompani som jag driver tillsammans med skådespelaren Jörgen Thorsson, där blev vi tilldelad en tredjeplats! Men annars är det nog sluttävlat för min del.

Många anser att dina shower är en form av udda varietéstil med inslag av jonglering, dans, poesi och pantomim. Har du själv samma uppfattning.
Nej, det har jag inte. Inte när jag arbetar solo, jag är trollkarl och anser att mina föreställningar är trolleriföreställningar, eller trolleriföreställningar i teatral uppsättning. Fast jag arbetar förstås mycket med just dansare och pantomimartister och då sätter de sin ton på showen!

Har du några favoriter bland världens trollkarlar idag?
Ja, jag tänker i sådana fall på alla de artister jag samarbetar med, ingen nämnd och ingen glömd.

Jag har hört att du även fungerar som konferencier?
Jo, det händer allt emellanåt. Det är oftast i samband med kommersiella sammankomster. Då kan jag även blanda in ett och annat trolleritrick.

Avslutningsvis måste du berätta om ditt långa engagemang på Magic Castle i Hollywood.
Jag har varit där vid tre olika tillfällen, senast var 2010 med The Monkey Opera. Jag är himla stolt över den här föreställningen! Jag och Jörgen Thorsson gav en 45 minuter lång show på husets största scen, ”The Palace of Mystery”. Det var en dekadent, skev och skrotig trollerishow, men oerhört hjärtlig, och med politiska inslag. Vissa kvällar spelade vi tre föreställningar. Det var fantastiskt roligt och krävande. Fortfarande idag får jag mail från folk som såg den showen! 

Tack för att du tog dig tid att ställa upp för denna intervju!

Text: Åke Hallberg  Foto: T. Wall

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.