Möbius band – är det trolleri?

Matematikutveckling i Skara:

“Detta är något ni kan göra med era elever och som vi fick visat för oss på den senaste handledarutbildningen i Borås. Låt eleverna undersöka och fundera varför det blir som det blir. Det är som trolleri.”

http://youtu.be/BVsIAa2XNKc

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Möbius band – är det trolleri?”

 1. Den första “riktiga” trollkarl jag såg var på en gammal biograf i Vedum 1951 (tror jag). Då var jag 8 år och var osäker på om trolleri var “på riktigt”. Trollkarlen hette Cubis och var helprofessionell.

  I de inledande effekterna använde han sig faktiskt av Möbiusbanden med publikassistent. Denne assistent hade tydligen gått in för att djävlas med Cubis. I stället för att för att klippa längs med så klippte han rätt över och ringen blev ett långt band i stället.

  Cubis hämtade en ny ring och visade hur assistenten skulle klippa. Men assistenten klippte rätt över igen och nu ändrade Cubis ansiktsfärg till högrött. Cubis gav ännu en ring och assistenten klippte bara rakt över som förra gången. Nu var Cubis tålamod slut och det verkade som han skulle explodera på scenen. Han fick inte fram ett ljud utan tog tag i assistenten och bokstavligen kastade ut honom ur salongen.

  Då drog jag den slutsatsen att trolleri var nog inte “på riktigt” för i så fall hade Cubis lagat den första ringen med magi och inte behövt hämta nya ringar hela tiden.
  Hälsningar
  Sven-Arne Karlberg

 2. Hej!

  Jag har alltid gillat detta nummer, med två ringar, en jättering eller två ringar som hänger ihop. Tidigare använde jag det ofta med stor succes. Jag kanske ska göra det igen.

  Bästa! Bue Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.