ÖMC inledde sin höstsäsong efter sommaruppehållet med ett seminariumn med Tom Stone. Efter att presidenten Leo Kim presenterat en man som inte behöver någon presentation samt gjort en del av de 11 närvarande trollkarlarna avundssjuka genom att skamlöst visa upp sina ex av Toms böcker ”Vortex” och ”Maelstrom” så intog Tom scenen.
Han började med sin klassiska rutin med ett mynt och en penna som han gjort i många år (jag såg den första gången då han gästade tvprogrammet ”Magiskt” på 90-talet). Ett mynt trollas fram, trollas bort, förflyttas och förvandlas till en penna. Pennan trollas bort och fram och myntet försvinnner när han slår pennan på det (Williamssons striking vanish). Slutligen förvandlas myntet till ett jumbomynt.
Denna rutin demonstrerar misdirectionteorier från namn som John Ramsay och Tony Slydini (de av oss med några år på nacken ler igenkännande) och Tom själv. Jag personligen tyckte denna del av seminariet var helt klart intressantast.
Tom gick in på djupet om hur han använder de olika teorierna i sin rutin och den som någonsin utfört t ex ett bägarspel där man ska dumpa och/eller stjäla något kommer ha enorm nytta av just Slydinis tankar kring det hela.
Bland de övriga effekter han visade och gick igenom kan nämnas Gold Wielder (hans Himberring rutin där han skapat sin egen lösning på hanteringsproblemen att få tre olika ringar att verka vara länkade i varandra), Kings castling (där en av fyra kungar förflyttas från en kortlek till en packe med två kungar som legat i hörnet av bordet), och hans version av Ramsays ”Cylinder and coins” som han utförde men inte gick igenom. Han gav oss också tips om hur man softar mynt för att minska deras ”talande ” när de hanteras i lönndom. Kul att se att han använde sig av gamla svenska mynt från seklets början (med hög silverhalt) istället för amerikanska dollarmynt.
Efter fikapausen var det önskedags. Han visade ”tracking mr Fogg”, hans travelersrutin, gick igenom Max Miltons onehanded topchange (eller Loraynes Ultra move beroende på vem du vill tro på… själv håller jag på Milton) baserad på en flourish beskriven av ingen mindre än Jean-Robert Houdin på den gamla goda tiden (Arthur Buckley skrev en kort passus om movet i ”Card control” på 40-talet också). Jag fick ett mycket bra tips för att utföra detta move eftersom mina händer kändes lite små (Milton hade enligt Tom ”händer som dasslock”). Han utförde också en rutin från hans böcker ”Hip hip hooray”, där movet används och när jag tidigare läst effekten i boken och sett att movet behövdes så bläddrade jag vidare. Nu såg jag det utfört i verkligheten och insåg hur jag skulle kunna göra! Tack för det, Tom.
På begäran visade han också sitt ”eye-candy move” ”Snap Aces” som ser fullständigt overkligt ut men har vissa vinkelbegränsningar…
”Among the madmen”, en assembly-rutin baserad på en Daryl effekt, ”Jolly Jumping Jokers” visades och denna hade jag totalt missat när jag bläddrat i böckerna. Ytterligare något att jobba på!
Naturligtvis kom även hans bägarspelsrutin med i programmet, komplett med skoladdningen (som jag misssade totalt då jag var upptagen med att skratta åt hans fräcka bolladdning sekunderna innan…).
Tyvärr hade Tom ett tåg tillbaka till Stockholm att passa, annars hade jag gärna suttit ett par timmar till. Detta innebar också att vi inte hann med hans demonstration av Tamariz’ crossing the gaze-switch som han hade tänkt låta alla prova på. Detta hade varit intressant att se och höra! Nästa gång kanske…
Tom var mycket pedagogisk och ingen fråga var för dum. Allt gicks igenom i minsta detalj och jag är nog inte ensam om att ha tagit med mig hem mycket att fundera på. Tyvärr så lyckades jag trolla bort mina anteckningar på surfplattan så denna recension är fritt ur minnet. Mina ursäkter om jag glömt något. Som lök på laxen så hade jag ingen kamera med så bilderna är av usel mobilkamerakvalitet, men detta till trots så var seminariet av toppkvalitet. Rekommenderas!
Text och foto Leo Kim