SMC inleder samarbete med Conjuring Arts Research Center i New York.

Svensk Magisk Cirkel inleder samarbete med Conjuring Arts Research Center i New York.

Conjuring Arts Research Center, CARC, kommer att hjälpa Svensk Magisk Cirkel att digitalisera samtliga nummer av tidskriften Trollkarlen samt Nordisk Magi och göra dem tillgängliga för cirkelns medlemmar via databasen Ask Alexander.

»Vi har länge pratat om att få denna kulturskatt digitaliserad och med resurserna och expertisen från CARC kommer det äntligen bli verklighet. Det kraftfulla sökverktyget Ask Alexander och OCR-teknik gör det dessutom möjligt att söka genom hela samlingen.« säger Axel Adlercreutz, president för Svensk Magisk Cirkel.

Conjuring Arts Research Center är en icke-vinstdrivande organisation på Manhattan i New York. Där finns ett bibliotek och forskningscentrum med över 15 000 titlar om magikonst, mentalism, hypnos, gambling, buktaleri, cirkus, jonglering, spiritism m.m. Det är en värdefull resurs för utövande artister, historiker och samlare. CARC strävar efter att vara den mest expansiva samling av trollerirelaterat material i hela världen. I oktober 2013 var SMC:s president på besök hos CARC och hade ett möte med grundaren Bill Kalush. Då diskuterades möjligheterna för ett framtida samarbete mellan organisationerna, som nu har blivit verklighet.

 !cid_D34AC02D-698A-4450-9341-966B43B9CD27
Svensk Magisk Cirkels president Axel Adlercreutz och Bill Kalush, grundare av Conjuring Arts Research Center i New York

Axel Adlercreutz säger vidare: »Det här är ännu ett steg i utvecklingen av Svensk Magisk Cirkels bibliotek som fick en rejäl upprustning våren 2013 när Jan B.A. Jansson donerade hela sin samling på 3000 titlar. Vi har sedan dess renoverat, katalogiserat och börjat använda lokalen för seriösa studier om magikonst.«

Digitaliseringen säkerställer bevarandet av SMC:s tidskrift som först gavs ut 1946 och möjliggör för medlemmar att ta del av det svenska magiarvet enkelt via nätet. Svensk Magisk Cirkels medlemmar får i och med detta tre extra förmåner:

1. Tillgång digitalt till alla gamla nummer av medlemstidskrifterna Trollkarlen och Nordisk Magi. Dessa kommer att finnas som sökbara PDF:er på http://askalexander.org dit medlemmar får ett login.

2. Tillgång till HELA Ask Alexanders arkiv (över 1 000 000 sidor) via bibliotekets dator i Stockholm.

3. På sikt kommer även annat material finnas gratis för medlemmar som svenska böcker och lecturenotes. Även CARC kommer att bjuda på extra godsaker för medlemmarna från sina arkiv. Bland annat 180 000 dokument om magi, cirkus, film och annan intressant läsning. 

Just nu är Svensk Magisk Cirkel i färd med att sammanställa alla nummer och skicka till CARC för digitalisering. Inom kort kommer SMC:s medlemmar få vidare information om inloggning till Ask Alexander.


Svensk Magisk Cirkel, grundades 1946 och har medlemmar över hela Norden. Cirkeln har till ändamål att tillvarata och främja magins intressen genom att stimulera intresset för magi och verka för dess erkännande som konstart. Läs mer på: http://www.svenskmagiskcirkel.se

William ”Bill” Kalush är Conjuring Arts Research Centers verkställande direktör och dessutom författare och historiker. Han har bland annat skrivit The Secret Life of Houdini och varit magisk konsult till David Blaine. Läs mer på: http://conjuringarts.org

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

9 reaktioner till “SMC inleder samarbete med Conjuring Arts Research Center i New York.”

  1. Dette bør også Magiske Cirkel Norge gjøre med Magiens Verden + Den lille Magikeren. Kai Andersen har så vidt jeg vet nesten alt som har kommet ut av DLM digitalisert allerede.

  2. Bra jobbat, skapar ytterligare mervärde som SMC-medlem och dessutom möjlighet för vidgad forskning!

  3. Grattis till styrelsen för detta tillskott. Vilken guldgruva att gräva ur, både vad gäller information om vad som hände i magiska världen förr i tiden och trolleritrick. Själv använder jag en forcering som jag lärde mig på 60-talet genom Trollkarlen, och den heter “Fantastic Force”.

  4. Jag har alltid frågat mig vilken meningen varit med trolleriföreningar. Framför allt för trollisar som inte bor i den aktuella staden. Nu har SMC verkligen gett oss tvivlare en anledning att vara med i föreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.