Stadsmästerskapen i Västerås 8 februari 2014

Ett alltid lika trevligt årligt inslag i min almanacka är Stadsmästerskapen i Västerås. Årets upplaga var precis lika gemytligt som tidigare år med handlare, magisk loppis, lunch, tävlingar och seminarium. Magnus Vihagen hade som vanligt en bred och intressant meny på sitt dealer-bord,  likaså Rolf Isberg som åter igen rensat hyllorna. Det hade också Anders Udd, vars resväskor med såväl gammal som nästan ny rekvisita aldrig tycks sina och som det alltid är lika roligt att leta i. Curtelle fanns på plats, även han med böcker och rekvisita. Att det fanns ett brett utbud visade sig inte minst genom att Bo Johnsson verkade göra fynd vid de flesta borden.

IMG_5435

Så hälsades vi då välkomna av Kim Gordon, drog snabbt i oss ugnsbakad kassler med potatisgratäng och slog oss så ner framför scenen likt hundar inför ett saftigt köttben. Stadsmästerskapens tävlingar är något speciellt, en genre i sig själv, ett tvärsnitt av vad trollerisverige har att visa upp på hobbynivå, även om vissa inslag sticker ut. Det slår mig att det egentligen är konstigt att fler klubbar inte deltar, i år endast fyra, och att klubbarna inte satsar hårdare på att verkligen framföra ett program som håller. Här skulle föreningarna kunna börja arbeta redan på hösten och med gemensamma ansträngningar både ha kul under resan och åstadkomma ett bättre resultat i slutet. Jag tycker mycket väl att lokala klubbar kan ha som centralt mål att faktiskt vinna stadsmästerskapen. Det är en etablerad titel. Även om årets tävlingar höll den sedvanliga standarden så går det att framföra bättre prestationer. Det saknas övning, måhända inte i vissa enskilda fall hos deltagare, men definitivt som lag. Å andra sidan kanske man kan säga att det faktiskt blev båda kul och bra trots att de flesta övat för lite.

Först ut gick Västerås Magiska klubb som representerades av Martin Olivensjö och Erik Luttropp. Detta var en akt som visade två magiska världar. Erik i frack representerade då, Martin i ungdomlig klädsel representerade nu. Akten byggde på kontraster. Om Erik trollade med rep, trollade Martin med sladden till sina hörlurar, om Erik fick en gammal telefonlur att sväva fick Martin en mobil att göra detsamma. Detta tema följde akten igenom och Erik framförde sina nummer till swing-musik medan Martin ackompanjerades av Hip Hop. Kul idé. Här trollades det tillsammans men det blev endast en tredjeplacering.

IMG_5445 IMG_5451

Erik Luttropp, Rolf Isberg

Magiska Bröderna i Stockholm ställde upp för första gången. Christer Lindgren, Crillo, och Rolf Isberg bildade ett lag som bjöd på kort- och reptrick. Crillo inledde med en intressant version av Cards across. Här lades korten i förslutna kuvert och det moment som ska illustrera att korten förflyttar sig från ett kuvert till ett annat illustrerades med hjälp av en Haunted hank. Crillo hade som vanlig en intressant och personlig twist och för detta fick han sedan pris som bästa enskilda akt. Rolf Isberg, alltid lika trevlig, framförde en repruin på rim. Här fanns många intressanta moves och följade repliker minns jag speciellt: ”Nu av skrämsel får jag hicka, när ändarna hamnar i min ficka” och ”allt som återstår är en knut och när jag löser den är dikten slut”. Konditor Ofvandahl hade inte gjort det bättre. Magiska Bröderna erövrade andraplatsen.

Så blev det paus och Johan Ståhl berättade om sitt arbete med att höja trolleriets status i Sverige, bl. a genom att ordna trollerikurser för vuxna, hjälpa till att boka Magic Bars artister samt att ordna en magifestival; Uppsala Magic and Comedy Festival. Han gav även den glädjande nyheten att det till hösten kommer att bli en högskolekurs på 4,5 poäng i trolleri under sex veckor i höst.

Från Örebro Magiska Cirkel steg Niklas Jacobsson upp på scenen och ville visa på riktigt trolleri. Han producerade en flaska, en lång trollstav ur sin ficka och så fick vi lyssna på berättelsen om kaptenens lyckoamulett från regalskeppet Kronan, Niklas version av Odins öga. Här fick vi också se hur fint Niklas arbetar med mynt genom 3-fly. Jonas Århammar visade ”världens svåraste korttrick” med hjälp av gummiankan Holger. Åskådarna mötte en version av Any card at any number. Tillsammans tyckte domarna att de var så bra att de tog hem förstapriset i tävlingen. Grattis!

Avslutningsvis så kom Lidingö trolleriklubb med Dag Lofalk och Robert Söderblom i spetsen. Detta var något så ovanligt som en helt orientalisk akt- Detta tycker jag var kul att titta på ur flera aspekter. Dels därför att de var det andra laget där det trollades tillsammans, dels därför att deras kinesiska kläder tillsammans med den kinesiska musiken faktiskt skapade en mycket speciell stämning. Hela akten skulle också gestalta en saga om en drake, helt i linje med tanken bakom myckets klassiskt kinesiskt trolleri och där kom de pappersrivningar som utfördes väl till pass. Här fanns dagens bästa tanke, trots fjärdeplaceringen.

IMG_5481 IMG_5448

 Dag Lofalk och Robert Söderblom, Christer Lindgren/Crillo får sin belöning för bästa individuella akt

Så avslutades dagen med ett seminarium som skulle handla om presentationsteknik. Ett lovvärt initiativ som kunde givit mycket, men detta blev ett bottennapp. Föreläsaren, som inte är trollerikonstnär och som jag heller inte vill nämna vid namn, visade en av de sämsta presentationer jag sett. Först trodde jag att han visade en karaktär som skulle åskådliggöra hur man inte skulle agera, men det visade sig vara fel. Han berättade hur man borde förbereda sig men hade själv glömt flera saker, talade om hur man skulle strukturera en presentation men var totalt oorganiserad, lyfte fram modeller och teorier huller om buller utan vare sig sammanhang eller kunskap, skrev otydligt på tavlan. Han svor och kastade saker på folk i publiken som han tyckte inte visade uppmärksamhet. Johan Ståhl och jag tittade på varandra och undrade vad detta egentligen var frågan om, dolda kameran, ett experiment i psykologisk krigsföring? Kafkas värld framstod i detta sammanhang som helt normal.

Avslutningsvis ett stort tack till Västerås Magiska Klubb som åter igen rodde detta arrangemang i hamn. Jag ser redan fram emot nästa år. En riktigt trevlig och lärorik dag mitt i vår grå vinter.

IMG_5455

Per Eklund och Curtelle trivdes på Stadsmästerskapen

Text och foto: Per Eklund

RESULTAT : Örebro vann, tvåa kom Magiska Bröderna, Stockholm och trea Västerås.

Bästa individuella akt blev Christer Lindgren/Crillo.

Grattis till alla!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Stadsmästerskapen i Västerås 8 februari 2014”

  1. Trevlig läsning och kul att läsa referatet från tävlingen. Fantastiskt roligt med högskoleutbildningen likaså! Mindre kul var det att höra om föreläsaren, men det finns ju människor till allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.