Stockholms läns landsting satsar på cirkus

Stockholms läns landsting inrättar en ny unik cirkuskonsulenttjänst inom dansverksamheten DIS – Dans i Stockholms stad och län. Lillemor Strand vill att cirkusformen tar samma plats som dansen, teatern, musiken inom scenkonsten.

Kulturförvaltningen inom Stockholms läns landsting inrättar en ny cirkuskonsulenttjänst inom dansverksamheten DIS – Dans i Stockholms stad och län med syftet att låta fler barn och unga i länet få ta del av scenkonstformen cirkus.

I uppdraget ingår att inventera och utveckla spelplatser för cirkus i länet och arbeta för att utveckla nätverk, både befintliga och nya. En referensgrupp där både artister och lärare ska representeras finns snart på plats, något som är väldigt viktigt för verksamheten menar Signe Landin, verksamhetsledare för DIS – Dans i Stockholms stad och län.

I uppdraget ingår också att förmedla föreställningar till skolor och förskolor med hjälp av scenkonststödet. Dels genom att coacha och handleda cirkusartister och grupper för att möta de ungas värld i skolan, dels genom att ge lärare, pedagoger och andra arrangörer fortbildning och inspiration för att öppna dörren till cirkusen.

– Cirkusen är svulstig, subtil, finstämd, tuff, magisk, vacker, burlesk och ömsint i en fantastisk blandning, berättar Lillemor Strand, nytillträdd cirkuskonsulent. Jag vill möta skolan och förskolan och även låta kommunernas verksamheter för barn och unga ta del av denna fascinerande konstform, ett långsiktigt arbete som kräver ett nytt tänk hos både arrangörer och artister och här kommer cirkuskonsulenten in i bilden som möjliggörare menar Lillemor Strand.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.