Svensk Magisk Cirkels bibliotek

IMG_2621Jag fick en inbjudan av Erik Nordvall att besöka detta, även i internationella sammanhang, unika bibliotek. Biblioteket ligger i SMC´s klubblokal i Hjorthagen, som är en del av Stockholms innerstad. Jag visste, att SMC hade fått en stor donation av en svensk samlare, Jan Jansson, som bor i Nice, och att donationen omfattade 3200 trolleriböcker.

Erik ursäktade sig med att de inte hade haft tid att ordna allt än, men när jag kom, så såg biblioteket ut att vara välordnat och mycket stort. Jag har själv samlat under 45 år en stor del av de bästa trolleriböckerna, som finns på marknaden, och samlingen är relativt stor. Svensk Magisk Cirkels samling är dock något helt annat! En hel del böcker, som jag inte har lyckats få i min samling, finns här nästan alla av dem. Det finns större trolleriboksbibliotek, t.ex. The Magic Circle´s bibliotek i London, Prof. Edwin A. Dawe´s bibliotek, vilka omfattar betydligt flera äldre böcker, men denna samling av Jan Jansson är unik på ett annat sätt. Erik Nordvall berättade för mig, att det var Jan Janssons bror, som initierade donationen, för han hade förstått, att denna samling är unik, och att om Jan Jansson ”flyttar runt hörnet”, så får han ta hand om denna enorma samling, och det blir ett stort problem. Om jag inte visste om detta, så skulle jag trott att Jan Janssons syfte från början hade varit att skapa denna fantastiska samling och donera den till Svensk Magisk Cirkel för att på sätt bidra till underhållningsmagins utveckling i sitt hemland, inte bara med tanke på denna generation utan även kommande generationer. Det som skulle stödja ovanstående uppfattning är, att Jan Jansson inte har skaffat denna samling för att att bli professionell eller ens amatörtrollkarl.

Det som gör denna samling enligt min mening unik i hela världen, är det enorma arbete, bokstavligen enorma arbete, som Jan Jansson har lagt ner för att katalogisera, sortera, ordna tidskrifterna i tidskriftssamlare med etiketter m.m., vilket ger intryck av en professionell bibliotekaries ambition. Det finns listor med korsreferenser till olika namn, och material av ett visst stort namn. Jag var hela tiden helt överväldigad av att se, att det existerar en samling som denna. Jag ville i första hand fotografera biblioteket, så jag hade inte möjlighet att se allt, vilket jag hoppas få göra vid senare tillfälle. Men det är inte bara böcker som samlingen innefattar. Det såg ut som Jan Jansson har skaffat allt, som funnits på marknaden under flera årtionden, när det gäller trick decks, packet tricks, gaff cards etc. Stora kartonger fulla! Och varje enhet har ett nummer, för instruktionerna till olika tricklekarna finns i snygga pärmar med nämnda referensnummer, så att man lätt ska kunna finna motsvarande instruktion. Sedan finns det en stor kollektion videor och DVDer. Denna samling är inte av denna världen, och dess betydelse för SMC´s medlemmar, som har tillgång till all denna information, kan inte överskattas. Jag är fortfarande, långt senare, helt överväldigad av allt jag såg. Jag försökte göra rättvisa för detta unika bibliotek med mina bilder, som bifogas här. Ett tack i kolossalformat, Erik, för att jag fick tillfälle att göra denna upplevelse!

IMG_2630

IMG_2618

IMG_2624

IMG_2638

Text och foto Arto Airaksinen

Läs även här: https://magiarkivet.se/2013/svensk-magisk-cirkel-3000-magibocker/

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.