Sveriges Magi-Arkiv ställs ut!

DSC_0949

Idé, formgivning och tillverkning av denna pyramid svarade Britta Tunberg för till min stora trolleriutställning ”Simsalabim” som visades på Konsthallen Sörmlands Museum 1995-1996. Jag fyllde då sex rum med trolleri ”“ den största trolleriutställning som någonsin gjorts i Norden.

Texten framför pyramiden lyder: Magiker Dedi trollade för Farao Cheops. Dedi högg huvudet av en gås och höll fram det mot Farao. Sedan satte han huvudet på plats igen. Han yttrade några magiska ord, skakade gåsen och satte ned den på golvet. Inför den häpna Farao Cheops reste sig gåsen, kacklade, skakade fjädrarna på plats och vaggade iväg.

Berättelse från ett fornegyptiskt papyrosdokument. Magikern Dedi ”“ den första namngivna trollkarlen ”“ och Farao Cheops levde för omkring 4.600 är sedan.

Pyramiden har jag förvarat i en lada i 18 år med förhoppning att den skulle kunna återanvändas i ett trollerimuseum”¦ Nu äntligen kan alla samlingar i Nyköping – och då givetvis även Sveriges Magi-Arkivs ”“ visas i f.d. Konsthallen, som nu ska kallas Kulturhuset Slottsvakten. I ett 56 kvadratmeter stort rum ska jag börja göra en utställning som ska hylla vår konstart trolleriet. Eftersom öppnandet ska ske den 12 juli så blir det jobbiga ”“ men roliga  – dagar framöver!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Sveriges Magi-Arkiv ställs ut!”

  1. Grattis Christer, blir glad när jag läser om detta. Vet att du kämpat i många år med Nyköpings Kommun för att sälja in idén om ett trollerimuseum. Nu kommer en del av din samling till museet, och du ska se att det är bara början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.