Trolleriutbildning på högskolenivå

Som de flesta av er förmodligen vet, så har det under hösten hållits en sex veckor lång utbildning för trollkarlar vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm (DOCH). Johan Ståhl har efter flera års lobbyarbete lyckats att få utbildningen att bli verklighet. Johan har tillsammans med huvudläraren Tom Stone låtit de 16 studenterna arbeta både individuellt och i grupp. Givetvis har det förekommit arbete och diskussioner om rent tekniska aspekter, men av vad jag kan förstå så har det intressanta varit att arbeta kring olika teman för att utforska och undersöka sig sig själv och konstarten närmare. Bland annat har tematiken varit ljus-mörker, ljus-tystnad. Det har även förekommit undervisning via videokonferens över internet, där gästföreläsare som Teller, Jim Steinmeyer m.fl. har föreläst och svarat på frågor.

Fredagen 14 november gjorde studenterna sin slutredovisning, vilket skedde i form av en enklare föreställning. Studenterna lät oss åskådare ta del av sina mer eller mindre färdiga arbeten och idéer, en sorts ”tankar och material under utveckling”. Vi fick se utdrag ur och smakprov på det arbete, de framsteg och den utveckling de alla gjort under kursens gång.

Alla studenter uttryckte sig lyriskt över utbildningen. Ambitionen är att kursen ska komma tillbaka i någon form. Vem vet, vi kanske kommer att få se en treårig kandidatutbildning inom en snar framtid. Låt oss hoppas på det!

universitetskurs-magi

Studenter som deltog vid slutredovisningen: Leif Olberius, Martin Hansson, Simon Almers, Charlie Caper, Nalle Laanela, Jan Unestam, Jacob Schenström, Håkan Berg, Robert “Gaston” Dahlström, Axel Adlercreutz, John-Henry Larsson.

Studenter som inte kunde närvara vid slutredovisningen pga gig: Jens Molander, Peter Rosengren, David Persson, David Tholander (Danmark), Robert Jägerhorn (Finland).

Rapporterat av Peter Gröning

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.