Världens vänligaste kongress

Varje vår äger en magikongress rum i England som marknadsför sig som världens vänligaste kongress – South Tyneside International Magic Festival. En tidig morgon i mitten av mars landade jag i Newcastle i nordöstra England. 30 minuter och ungefär 20 små rondeller senare var jag framme i South Tyneside. Kongressen är begränsad till 150 deltagare vilket bidrar till den familjära, vänliga atmosfären. Martin Duffy och resten av organisationsteamet går verkligen all in med stor entusiasm för att skapa ett roligt program.

Tyneside1

Utsikten från hotellrummet gav härlig semesterkänsla

Här följer mina sex favoritprogrampunkter:

1) Störst behållning hade jag av mentalistparet/tankeläsarna The Evasons. Jag har alltid beundrat deras akt. De uppträdde bl.a. på FISM Stockholm 2006. Jeff befinner sig hela tiden ute i publiken och plockar upp föremål som Tessa identifierar med många detaljer. En suverän akt, och dessutom är Tessa och Jeff så kolossalt trevliga. Paret deltog också i en frågestund där de berättade en del om vad som krävs för att bygga upp en tankeläsningsakt.

Tyneside2b

The Evasons i aktion

2) Jag såg med spänning fram emot Mark Setteducatis seminarium. Mark har uppträtt över hela världen, och ägnar mycket tid åt att klura ut nya leksaker, pussel och trolleriprylar. Han innehar 18 olika patent, bl.a. en på en sparbössa där mynten blir osynliga så snart de stoppas ner i skåran. Seminariet handlade mycket om kreativitet. Setteducati berättade här bl.a. om sin pennsamling. Han samlar på alla slags pennor – pennor där det sitter en groda på toppen, pennor som blinkar, pennor med speciella former – hela 10 000 stycken. Det beror inte på att han är totalt galen i pennor, utan han använder dem som en idébank. En kreativ lösning som fungerar för en penna kan omvandlas till en lösning på ett helt annat område. Intressant!

Tyneside3a

 Bilden visar ett par av Setteducatis kommersiella produkter: The Magic Show är en bok som innehåller en interaktiv trollerishow. Jag har en tysk utgåva av boken. Table Top Magic Theater Set är en trollerilåda som man viker upp och här finns förutom rekvisita, anvisningar som bygger upp en hel show direkt ur lådan. Setteducati har patent på båda dessa produkter.

3) Anthony Owen hade ett seminarium med trevliga effekter, men än mer intressant var hans deltagande i en frågestund. Han besvarade frågor som handlade om hans arbete som producent för de största trollerishowerna i brittisk TV; det främsta exemplet är programmen med Derren Brown.

4) Andi Gladwin är ett pålitligt namn för bra effekter. I sitt seminarium blandade han rutiner med armbandsur, booktest (Alice i Underlandet), kort, mentalrutin med sex stolar samt utmanade publiken att han skulle kunna lära ut “5 moves in 5 minutes”. I close up showen framförde han en magisk kvadrat med en ny princip, som alla pratade om efteråt.

5) John Lovick/Handsome Jack hade bra idéer i sitt seminarium, och här fanns material som jag kommer att använda mig av och sätta min personliga prägel på. Under seminariet framförde han bl.a. en rutin på temat “torn and restored” på ett helt normalt sätt, men sedan under galashowen fick vi se hans totalt sanslösa presentation som är anpassad till den rollfigur han har byggt upp – Handsome Jack.

6) En mycket bra programpunkt som inte blev så välbesökt som den förtjänade var Tamar Kimmons/Barmy Bellas seminarium om tips och råd om hur man bygger upp en fan page på Facebook och använder den på bästa sätt. Jag efterlyser fler programpunkter på kongresser som inte bara handlar om trick.

Under kongressen uppträdde dessutom följande artister, så programmet var verkligen välfyllt: Morgan & West, Guy Barrett, John Archer, John Kimmons, Rod Laver, Edward Hilsum, Michael Murray, Simon Donald and Gary Dunn.

Christina Nyman,  foto nr 2 The Evasons

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.