Veckans bild nr 100 ur Magi-Arkivet

Terje Nordnes livsverk trolleritidningen Magikeren är enstående. Terje började ge ut denna 1925 och höll ut i 31 år. Jag har samlat denna tidning länge men ännu är den inte komplett ”“ saknar nr 1-140.

Magikerens första nummer gav Terje ut till sina närmsta vänner. Dessa blad skrev han på skrivmaskin med kopieringspapper, så de kom inte i många exemplar. Men de utkom varje vecka! Av någon konstig anledning, så kom jag i besittning av dessa första unika tidningar för väldigt många år sedan. Då var Evert Olofsson ”“ Hardini en storsamlare på litteratur och hade fått ihop Magikeren nästan komplett. Jag lät honom då få överta de allra första numren, då jag inte vågade tro att jag någonsin skulle få tidningen komplett. Men jag behöll ett nummmer, som jag hade dubblett av – se foto.

DSC_0566

Då Terje Nordnes fyllde 75 år lät jag binda in detta nummer och uppvaktade honom därmed. Jag visste nämligen att Terje själv inte hade kvar något av dessa första nummer. Terje blev mycket glad! Efter hans död 1985 återsände Eva Nordnes numret till Sveriges Magi-Arkiv. Jag fick också den stencileringsmaskin som Magikeren gjorts på.

Evert Olofsson sålde så småningom sin stora bok- och tidningssamling, och idag tror jag att bl.a. den kompletta samlingen Magikeren ägs av Sarah Philipson (?).

Nu när ”Veckans bild nr 100 ur Magi-Arkivet” är publicerad, så tar vi en paus från denna Christina Nymans idé. Det finns flera 1000-tals mer eller mindre intressanta saker i arkivet, som är värda att förevigas, och ett och annat kommer att visas då och då här på bloggen. Men “Veckans bild” har varit lite svårt att hålla senaste tiden – nu kommer de som en liten överraskning emellanåt istället. Tack alla ni som kommenterat inläggen och tyckt det varit intressant!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Veckans bild nr 100 ur Magi-Arkivet”

 1. Vilken lyckad idé, och du genomför den bra ett blandat urval. Hoppas att du fortsätter så småningom, för även om man besökt samlingarna, så har man aldrig möjlighet att se allt. Tack så länge!

 2. Alltid kulturelle och respekterade CHRISTER –
  Tak för detta sus från det förgångna, liksom från ett antal andra stämmor, som tystnat.

  Terje Nordnes, som jag hade förmånen att träffa ett par gånger, förtjänar stor respekt för det avsevärda arbete han utfört – med dåtidens begränsade teknik.
  En kollega, AXEL RASMUSSEN, Fyn, DK arbetade i samma anda: hans storverk TRYLLEJOURNALEN, också maskinskriven och stencilerad, är fortfarande en guldgruva av idéer, som med fördel kan användas än i dag, låt vara i en moderniserad form.
  AAGE RASMUSSEN, KBH, var under många år primus motor i utgivandet av MCD-bladet MAGI, också med skrivmaskin och stenciler. Här finnes en skattkammare att utforska.
  Kollegan FLEMMING MADSEN POULSEN hade i PEGASUS sin kolumn SPADESTICK i alla år – och fick fram pärlor vilka annars hade försvunnit glömskans upprörda hav.
  Vi har anledning att säga TACK till dem alla !!!
  ZARRO ZARRO, Paris, FEB, 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.