Veckans bild nr 95 ur Magi-Arkivet

När man höll auktion efter Eldino (1930-1999) åkte vi ner till Göteborgstrakten för att se vad där kunde finnas för Magi-Arkivet. Bland annat hittade jag en del gamla tyska trick, som Eldino övertagit efter Wilhelm Boelke (1911-1989).

Nedanstående trick heter Das Wunder der Mnemotechnik. Boelke har skrivit en översättning av den tyska beskrivningen och jag citerar:

“Hemligheten till detta psykologiska fenomen ligger i en av trolleriprofessorerna Ernest Thorn och Horster under flera års erfarenhet och studium med möda utarbetad tabell, som dels på grund av figurernas likhet med siffertalen äro mycket lätta att inpränta i minnet, dels ock på grund av sin beskaffenhet äro lätta (medelst grammatikaliska satser) att kombinera med andra godtyckliga föremål. Experimentet är således psykologiskt, grammatikaliskt!”

Härefter följer en utförlig beskrivning över utförandet – som avslutas med ett hakkors! 

Nr 1 är ett fyrtorn, nr 2 en svan, nr 3 en trekantig hatt, nr 4 en stol, nr 5 en hand osv.

img877

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Veckans bild nr 95 ur Magi-Arkivet”

  1. När jag var i 20-årsåldern köpte jag en kurs i “Norsk minnesteknik”? från KURT BAI i Norge. Principen var densamma som ovan och i mitt fall var nr 1 ett stearinljus, nr 2 en orm, nr 3 ett hjärta som man vred ett kvartsvarv åt vänster, nr 4 en blixt osv. Jag lärde mig 20 bilder utantill som jag kopplade ihop med en “kommihåglista” när man handlar i affärer. Den som blev mest imponerad var min mor som inte kunde förstå hur jag kunde komma ihåg så många varor utan minneslapp. Långt senare berömde jag systemet för en arbetskamrat och han ville genast låna denna kurs. Och nu kommer poängen: Trots ett flertal påminnelser från honom så “glömde” jag hela tiden att ta med kursen i minnesteknik så det var inget bra PR för denna. kurs från min sida.
    Hälsningar
    Sven-Arne Karlberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.